Ţiganii gripează motorul franco-german

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german, Angela Merkel, a infirmat declaraţiile preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, potrivit cărora Berlinul se pregăteşte să desfiinţeze taberele de rromi. Summitul european s-a încheiat. Disputele pe tema expulzării ţiganilor continuă să dezbine liderii UE. O lovitură grea pentru liderul francez a venit din partea aliatului german.

Şefa guvernului de la Berlin, Angela Merkel, a respins vehement declaraţiile făcute de liderul de la Elysée, în timpul summitului, potrivit cărora Germania intenţionează să desfiinţeze şi ea taberele de ţigani în următoarele săptămâni.

Mai citeşte şi:

Problema ţiganilor răstoarnă summitul UE

Soluţii pentru problema ţiganilor: şcoala şi istoria

Cu precizări a venit purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert: „Cancelarul nu a vorbit nici în timpul Consiliului European, nici în discuţiile purtate pe marginea Consiliului cu preşedintele Sarkozy despre tabere de rromi din Germania şi, în niciun caz, despre evacuarea acestora".

Reacţia rapidă a cancelariei de la Berlin l-a prins pe picior greşit pe şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner. El a declarat că nici el nu are informaţii privind un schimb de replici pe tema rromilor între preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel. El a reluat însă atacurile la adresa comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, care a ameninţat Franţa pentru politica discriminatorie faţă de ţigani.

„Cuvintele doamnei Reding au fost inacceptabile. Ori ea nu a citit niciodată istoria, ori nu ştie despre ce vorbeşte, dar, în orice caz, a fost inacceptabil", a subliniat Kouchner. A încercat să aplaneze războiul declarativ germano-francez şi ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

„Bănuiesc că este vorba despre o neînţelegere, deoarece cancelarul a spus public, după cum mi-a povestit personal, cum s-a desfăşurat discuţia, şi nu au existat niciodată astfel de afirmaţii din partea cancelarului", a declarat şeful diplomaţiei de la Berlin într-un interviu pentru postul „Deutschlandfunk". „Acest lucru (n.r.- evacuarea taberelor) ar fi contrar Constituţiei germane", a adăugat el. Westerwelle a amintit şi el că oficialul european a făcut o comparaţie inacceptabilă între politica de expulzări ale Franţei şi aceea a regimului nazist.

Neutralitate britanică

David Cameron a făcut reproşuri voalate ambelor părţi. „Membrii Comisiei trebuie să-şi aleagă limbajul cu atenţie. Bineînţeles, Comisia are rolul de a impune şi identifica normele comunitare. Dar cred că este important să respectăm oamenii şi să vorbim într-un mod respectuos şi notez faptul că respectivul comisar (n.r.- Viviane Reding) şi-a cerut scuze pentru cuvintele folosite", a spus şeful guvernului de la Londra.

„Este important ca ţările să poată lua măsuri, dacă este o problemă legată de persoane care acţionează ilegal sau care se află în mod ilegal pe teritoriul lor, şi să-i poată îndepărta. Dar este important ca nimeni să nu facă acest lucru pe criterii etnice", a adăugat Cameron. Clar de partea liderului de la ­Elysee s-a poziţionat premierul Italian, Silvio Berlusconi.

Berlusconi vrea ­să-nchidă gura comisarilor

„Nicolas Sarkozy procedează bine în problema rromilor, are dreptate cu expulzările şi sunt sigur că acţionează respectând în totalitate reglementările comunitare", a apreciat Berlusconi.

Potrivit jurnaliştilor italieni, el ar fi pledat pentru o atitudine mai rezervată în public a comisarilor europeni. „Singurul care poate vorbi cu presa trebuie să fie preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso", ar fi susţinut Berlusconi. Şi Umberto Bossi, liderul formaţiunii xenofobe Liga Nordului, în coaliţia de guvernământ a fost de părere că „Sarkozy face o treabă bună cu expulzările. (...) Majoritatea furturilor sunt comise de rromi. Este clar că nu sunt demoni, dar să te întorci de la muncă şi să găseşti casa spartă nu este de glumă", a explicat Bossi.

Sofia promite vânarea hoţilor bulgari

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a dat şi el o mână de ajutor Franţei şi a ameninţat că hoţii bulgari vor fi aduşi cu cătuşe înapoi în ţară. „Mă voi ocupa de aceşti infractori la fel cum m-am ocupat de bandele de hoţi de buzunare care mergeau prin Europa. Voi trimite grupuri de doi sau trei poliţişti să le pună cătuşe şi să-i aducă înapoi acasă", a explicat el.

Susţinere internă pentru Sarkozy

Scandalul provocat de politica expulzărilor i-a adus preşedintelui Nicolas Sarkozy susţinerea cetăţenilor francezi. Ba chiar a încurajat derapajele xenofobe. Un singur exemplu: contul de Twitter al Ministerului francez de Externe a fost piratat imediat după reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles. Potrivit „Le Figaro" pe contul „@francediplo", urmărit de peste 46.000 de utilizatori, a fost publicat, cu majuscule, un mesaj insultător, care a dispărut după circa o jumătate de oră.

În cursul serii, un alt mesaj a confirmat deturnarea contului @francediplo. MAE de la Paris s-a scuzat şi a asigurat că va lua măsurile necesare ca situaţia să nu se mai repete.

Peste jumătate din francezi, contra CE

Sprijinul populaţiei pentru politica anti-rromi lansată de liderul de la Elysée o demonstrează un sondaj „Opinion Way" publicat ieri. Potrivit acestuia, peste jumătate dintre francezi (56 la sută) dezaprobă criticile formulate de Comisia Europeană la adresa autorităţilor de la Paris după expulzarea rromilor.

Opinia este împărtăşită, potrivit aceluiaşi sondaj publicat de „Le Figaro", de 83% din simpatizanţii patidului de guvernământ (UMP). Încurajaţi de sondajele favorabile, guvernanţii de la Paris au declarat că vor continua politica expulzărilor. Potrivit jurnaliştilor de la „Le Monde", parlamentul francez a dat deja undă verde legei imigraţiei care presupune retragerea cetăţeniei franceze în cazul persoanelor de origine străină, care, în mod voluntar, aduc atingere vieţii unui poliţist, jandarm sau reprezentant al autorităţii publice.
Acelaşi act normativ permite autorităţilor să înfiinţeze în orice loc de pe teritoriul Franţei aşa-numite „centre de aşteptare" temporare în care pot fi găzduiţi imigranţii aflaţi ilegal pe teritoriul Franţei şi care urmează să fie expulzaţi.

Sarkozy trimite „cercetaşi" în taberele de ţigani din Spania

După ce a vizitat mai multe cartiere din Badalona şi Barcelona, Marie Therese Sanchez-Schmid - deputată în UMP-ul lui Nicolas Sarkozy - a conchis că „locuitorii acestora se tem de români, care nu au decât drepturi şi nicio obligaţie".

Marie Therese Sanchez-Schmid a vizitat ieri două cartiere din Badalona, pentru a se convinge singură dacă ţiganii români provoacă în Catalunia aceleaşi probleme ca şi în Franţa. „Situaţia este comparabilă. Sunt aceleaşi probleme de convieţuire şi siguranţă", a declarat Sanchez-Schmid, de origine spaniolă, după ce a conversat cu mai mulţi locuitori din cartier. Partidul Popular Catalan a organizat „ruta" eurodeputatei, care a dorit să verifice informaţiile date de colegii socialişti de la Bruxelles, care i-au spus că premierul spaniol a rezolvat problemele ţiganilor din Spania.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite