Piraţii somalezi fac donaţii pentru Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorii de cuvânt ai „piraţilor somalezi“ şi-au exprimat dorinţa de a transfera o parte din bunurile confiscate de pe navele pe care le-au jefuit către Haiti, informează „The Huffington Post“.

Şefii răufăcătorilor au declarat că au cunoştinţe şi legături în diverse locuri ale lumii şi vor avea grijă ca ajutorul să ajungă în Haiti fără a fi interceptat de forţele armate ale guvernelor inamice lor.

Piraţii, notează publicaţia, distribuie, de cele mai multe ori, o parte semnificativă din profiturile lor prietenilor, rudelor şi localnicilor din zonele unde acţionează.

Din această cauză populaţia îi şi ajută să scape de forţele de ordine guvernamentale. După operaţiunile de piraterie reuşite, piraţii forţează marile companii să plătească cu bani lichizi răscumpărarea navelor, deoarece în Somalia băncile nu sunt funcţionale.

FMI a aprobat un împrumut de 114 milioane de dolari pentru Haiti

Târgu-Mureş:Ajutor pentru victimele seismului din Haiti

SUA au oprit evacuările medicale din Haiti pentru că nu ştiu cine plăteşte

Greco-catolicii donează pentru Haiti

Florida, „destabilizată" de răniţi

„Ajutoarele umanitare pentru Haiti nu pot fi controlate de Statele Unite ale Americii sau de ţările europene. Acestea nu au autoritatea morală să facă aşa ceva. Ei sunt de fapt cei care piratează omenirea de mulţi ani", a declarat un purtător de cuvânt al piraţilor.

În schimb, Washingtonul a suspendat evacuarea medicală a persoanelor rănite grav în urma cutremurului din Haiti până la rezolvarea unei dispute referitoare la cine va plăti pentru tratamentul lor, au anunţat oficiali militari, citaţi de „New York Times".

Cursele aeriene militare, efectuate în general de avioane C-130, cu persoane care au suferit răni la coloana vertebrală, arsuri sau alte răni grave au fost oprite miercuri, după ce guvernatorul statului Florida, Charlie Crist, a cerut administraţiei federale să acopere o parte din costul îngrijirilor.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Sănătate a mai precizat că decizia de a suspenda cursele aeriene a fost luată de armată, nu de administraţie.

Un purtător de cuvânt militar a declarat că armata a pus capăt zborurilor deoarece spitalele nu mai erau dispuse să primească pacienţi. Oficialii din Florida susţin însă că spitalele nu au refuzat să mai primească pacienţi, ci au cerut să fie duşi şi în alte zone ale statului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite