Cine este Omar Suleiman, noul vice-preşedinte al Egiptului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul vice-preşedinte al Egiptului a fost Hosni Mubarak, numit în funcţie în 1975, şase ani mai târziu fiind aprobat ca preşedinte, printr-un referendum naţional.

În contextul în care regimul său de 30 de ani se confruntă acum cu o presiune intensă, Mubarak a anunţat sâmbătă că statul cel mai populat din lumea arabă va avea din nou un vice-preşedinte. În această funcţie a fost desemnat Omar Suleiman, şeful serviciilor secrete şi unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Hosni Mubarak.

Numirea lui Suleiman ca vice-preşedinte este privită ca o încercare a lui Mubarak de a restabili ordinea, dar şi pentru a împiedica numirea preşedintelui Parlamentului egiptean în locul său, dacă va fi nevoit să demisioneze. El este respectat în rândul militarilor şi s-a remarcat prin distrugerea insurgenţei islamice în anii '90, fiind considerat şi unul dintre cei mai importanţi mediatori din regiune.

image

Omar Suleiman a depus jurământul ca adjunct al preşedintelui Hosni Mubarak

De atfel, pentru multă vreme el a fost considerat un posibil succesor al lui Mubarak. "Loialitate faţă de liderul Egiptului pare extrem de solidă", aprecia un fost ambasador al SUA, potrivit unor documente postate pe site-ul Wikileaks. "Suleiman neagă vehement orice ambiţii personale, dar interesul său şi dăruirea pentru servirea naţiunii este evident", se mai arăta în documentul din 2007.

Faptul că numele lui Suleiman nu este tocmai cunoscut, nu reprezintă o întâmplare, notează CNN. Ca şef al serviciilor egiptene de informaţii, el a fost omul din umbra regimului lui Mubarak, căpătându-şi denumirea de "ministrul secret."

Ultimatumul lui ElBaradei către regim: "Ne-aţi furat libertatea! Nu mai dăm înapoi!" / Bilanţ nou: 150 de morţi, 4.000 de răniţi

El s-a deplasat şi la Washington, fără un aviz public. Într-o astfel de vizită, din 2006, el i-a dăruit fostului Secretar de Stat Condoleezza Rice o cutie de argint personalizată, în valoare de 420 de dolari. "Este o persoană pe care o cunoaştem bine şi cu care am lucrat îndeaproape", a spus şi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, PJ Crowley.

Suleiman, salvatorul lui Mubarak

Iar dacă prezenţa publică a lui Suleiman nu a fost una remarcantă, rolul său a fost unul important. Liderul egiptean chiar îi datorează viaţa lui Omar Suleiman. În timpul unei vizite în Etiopia din 1995, Mubarak trebuia să călătorească într-un vehicul obişnuit, dar Suleiman a insistat ca acesta să fie schimbat cu un Mercedes blindat. A fost o decizie înţeleaptă, ţinând cont că maşina liderului egiptean a fost ţinta unui atac armat. În tot acest timp, Suleiman stătea în dreapta lui Mubarak. Din acea zi, legătura dintre cei doi a devenit tot mai puternică.

Născut într-o zonă săracă din sudul Egiptului, în 1935, Suleiman a ales o carieră de militar. El a avansat din rândurile infanteriei egiptene la rangul de general locotenent, luând parte la războiaele din 1967 şi 1973 din Orientul Mijlociu. După ce ţara sa s-a aliat cu Statele Unite, s-a înscris la Şcoala Militară Specială J.F. Kennedy de la Fort Bragg, Carolina de Nord, în anii 1980.

Postul de şef al serviciilor de informaţii l-a primit în 1993, într-un moment în care cel mai populat stat din lumea arabă era sufocat de atacurile teroriste.

Acum, numele lui Omar Suleiman este gravat în analele istoriei egiptene ca omul încredinţat să apere un lider egiptean. I-a salvat viaţa lui Mubarak înainte, dar rămâne de văzut dacă va reuşi să-i păstreze autoritatea.

UPDATE Revoluţie în Egipt: 100 de morţi în 24 de ore. Omar Suleiman, numit vicepreşedinte

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite