UPDATE Revoluţie în Egipt: 100 de morţi în 24 de ore. Omar Suleiman, numit vicepreşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful serviciilor de informaţii egiptene, Omar Suleiman, a fost numit vicepreşedinte al Egiptului, iar ministrul Aviaţiei din guvernul egiptean demisionar, Ahamd Shafik, a fost însărcinat să formeze noul Guvern de la Cairo.

Cele mai bune 20 de imagini de la Revoluţie

ORA 21.00 Surse medicale, citate de AFP, au anunţat că cel puţin 73 de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite vineri şi sâmbătă, în confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine egiptene.

ORA 19.28 Bilanţul estimat al presoanelor decedate în ultimele 24 de ore se ridică la 100, relatează DPA.

ORA 18.25 Ministrul Aviaţiei din guvernul egiptean demisionar, Ahamed Shafik, a fost numit noul prim-ministru de la Cairo.

ORA 18.00 Şeful serviciilor de informaţii egiptene, Omar Suleiman, a depus jurământul în funcţia de vicepreşedinte al Egiptului, devenind primul vicepreşedinte numit în funcţie de la preluarea puterii de către Hosni Mubarak, în 1981.

image

Suleiman este un colaborator apropiat al preşedintelui Hosni Mubarak şi conduce serviciile de informaţii de circa 20 de ani, fiind considerat un potenţial succesor al actualului şef al statului.

ORA 17.55 Cel puţin 5 persoane şi-au pierdut viaţa în focurile de armă deschise lângă Ministerul de Interne, potrivit unei surse citate de CNN.

ORA 17.15 Poliţia egipteană a deschis focul asupra demonstranţilor, la sediul Ministerului de Interne din Cairo, potrivit CNN. Cel puţin o persoană a murit, sâmbătă.

Armata egipteană a blocat sute de manifestanţi care au atacat intrarea într-o clădire a Băncii Naţionale dintr-o suburbie a Cairo.

ORA 17.00 Un nou bilanţ emis de AFP, care citează surse din cadrul Ministerului egiptean al Sănătăţii, arată că cel puţin 38 de persoane şi-ai pierdut viaţa şi 1.900 au fost rănite, în urma protestelorde vineri. Mai multe detalii aici.

image

ORA 16.50 Şeicul Youssef Al-Qardaoui, cel mai influent predictator din lumea arabă, a declarat că numai plecarea preşedintelui Hosni Mubarak poate rezolva criza din Egipt.

Tinerii egipteni au format un lanţ uman în jurul muzeului din Cairo, pentru a proteja colecţiile.

ORA 16.40 Zeci de magazine au fost devastate în mai multe cartiere din Cairo, iar poliţia, atacată de manifestanţi.

ORA 15.50 Zeci de mii de manifestanţi cer plecarea preşedintelui Hosni Mubarak de la putere. Poporul vrea plecarea preşedintelui, scandează manifestanţii la Cairo.

image

foto: CNN

ORA 14.31 Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a cerut încetarea violenţelor din Egipt, "pentru a pune capăt vărsării de sânge", precum şi "declanşarea procesului de reformă necesar". Van Rompuy şi-a exprimat speranţa sinceră "că promisiunile de deschidere ale preşedintelui (egiptean, Hosni) Mubarak se vor traduce în acţiuni concrete". Herman Van Rompuy s-a declarat "profund îngrijorat de spirala violenţei, care duce la o situaţie în care dialogul devine şi mai dificil". "Istoria a demonstrat că şi dialogul poate duce la schimbare, într-un mediu favorabil, fără utilizarea forţei sau măsuri de represiune militare", a adăugat el.

ORA 13.52 Reuters anunţă un nou bilanţ, citând surse medicale: peste 74 de morţi

ORA 13.17 În Alexandria poliţia a deschis focul asupra manifestanţilor.

Yousef (18 ani): "Nu ne pasă dacă noul Guvern va conduce şi 100 de ani. Noi vrem doar să fie cinstit, onest. Aţi văzut ce au făcut oamenii în Tunisia? Noi vom face O revoluţie de 3.000 de ori mai mare. Mubarak trebuie demis, mulţi oficiali trebuie arestaţi şi vrem noi alegeri" (sursa: CNN)

ORA 13.05 Preşedintele Hosni Mubarak nu vrea să demisioneze şi a anunţat că va numi un nou Guvern în cursul acestei zile.

ORA 12.11 Mohamed El Baradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2005, a declarat, citat de France 24 că "voi merge azi în stradă pentru schimbare, pentru a-i spune preşedintelui Mubarak că trebuie să plece".

ORA 11.59 Militarii nu vor să tragă în protestatari la Suez. Al Jazeera relatează că un ofiţer militar a declarat că trupele "nu vor trage nici măcar un glonte în egipteni", indiferent ce ordine primesc. În Capitala Cairo, poliţia a folosit însă gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care încercau sâmbătă să ajungă la Ministerul de Interne.

image

ORA 11.27 Experţi citaţi de AFP au declarat că blocarea accesului la internet şi oprirea telefoanelor mobile în Egipt sunt cele mai grave din istoria web-ului, afectând aproximativ 23 de milioane de egipteni.

ORA 10.58 Tancurile armatei au înconjurat piaţa Tahrir din Cairo, unde s-au adunat, în cursul dimineţii, câteva sute de protestatari, care scandează "Jos Mubarak" şi "Toţi suntem egipteni", relatează CNN. Piaţa Tahrir, aflată în apropierea mai multor clădiri guvernamentale din centrul oraşului Cairo, a fost unul dintre principalele puncte de adunare a protestatarilor în ultimele zile.

ORA 09.32 The Guardian scrie că evenimentele din Egipt sunt un moment de cumpănă şi tot Guardian apreciază că tirania regimurilor arabe nu a fost niciodată mai slabă.

ORA 07.57 Bilanţul morţilor a ajuns la 32 şi peste 1.030 de egipteni au fost răniţi doar în capitala Cairo.

image

Editorialista egipteană Mona Elthahawy scrie într-un articol că regimul din Egipt a procedat la fel ca junta militară din Burma, oprind internetul. Oamenii nu îl mai vor pe preşedintele Mubarak, spune ea. "Mi-ar plăcea să plece Mubarak. Dacă o va face, acei egipteni care s-au luptat pe străzi trebuie să fie cei care decid înlocuitorul său". Elthahawy le-a transmis un avertisment viitori lideri egipteni: armata nu îi va opri pe oameni.

-------------------------------------------------------------------------------

Ce s-a întâmplat vineri spre sâmbătă dimineaţă:

"I-am cerut guvernului să demisioneze şi mâine vom avea un nou guvern", a declarat preşedintele egiptean într-un discurs transmis de postul naţional de televiziune. Deşi mulţi dintre protestatari au cerut şi demisia lui Mubarak, acesta nu a precizat nimic în acest sens, sau că va părăsi ţara.

"Vă asigur că mă lupt pentru oameni, pentru libertatea opiniei, atât timp cât respectaţi legea. Este o limită foarte subţire între libertatea şi haos. Eu sunt de partea libertăţii oamenilor, dar în acelaşi timp, a siguranţei Egiptului. Nu voi permite să se întâmple nimic ce poate ameninţa siguranţa ţării. " a mai spus preşedintele. Hasni Mubarak a promis o serie de reforme democratice. "Se vor lua măsuri noi pentru un sistem judiciar independent, pentru democraţie, pentru a le da mai multă libertate cetăţenilor, combaterea şomajului, îmbunătăţirea standardelor de viaţă şi extinderea serviciilor de sprijin pentru cei săraci", a spus Mubarak.

VIDEO

Hosni Mubarak a apărut pentru prima dată de când au început protestele la televiziune, în faţa naţiunii, imediat după ce Barack Obama a anunţat că SUA va reconsidera cei 1.5 miliarde dolari pe care îi oferea în ajutorul Egiptului, potrivit ABC NEWS. Banii mergeau, în mare parte, spre armată.

Însă discursul preşedintelui este puţin probabil să potolească mulţimile furioase şi frustrate din cauza situaţiei economice dificile, a preţurilor ridicate la produsele alimentare, a creşterii şomajului şi a deceniilor de corupţie şi sărăcie.

Preşedintele SUA, care este un aliat puternic al lui Mubarak, şi-a exprimat clar dezacordul privind folosirea forţei ca metodă de a dispersa protestatarii. Preşedintele Barack Obama a ţinut un discurs imediat după ce a purtat o conversaţie de 30 de minute cu preşedintele egiptean. "Prima îngrijorare este evitarea răniţilor şi pierderea de vieţi. Cer guvernului egiptean să respecte drepturile omului şi să nu înăbuşească violent protestele paşnice. Totodată le mai cer să deblocheze accesul la internet şi la reţele sociale. Pe de altă parte, protestatarilor le cer să manifesteze în linişte, fără violenţe. SUA este un aliat de bază al Egiptului, însă cerem ca reforme clare (economice, politice şi sociale) să fie puse în mişcare. Violenţa nu va răspunde nemulţumirilor egiptenilor. Avem nevoie de paşi concreţi care să acorde egiptenilor drepturile care li se cuvin. Suntem pregătiţi să lucrăm cu guvernul egiptean şi cu poporul pentru a implementa aceste reforme. Statele Unite au încercat să facă acest lucru oriunde a fost necesar. Când am fost la Cairo, după alegerea mea, am declarat că toate guvernele trebuie să rămână la putere prin consens."

VIDEO

image

UPDATE Egiptenii au continuat protestele chiar şi după discursul preşedintelui Hasni Mubarak, spunând că promisiuni ca în această seară au mai auzit. Aceştia au continuat să distrugă tot ce le-a ieşit în cale şi în noaptea de vineri, nemulţumiţi că preşedintele nu şi-a dat demisia. 

"Nu a fost niciodată vorba despre guvern. Tu trebuie să pleci, Mubarak! Este suficient ce i-ai făcut acestui popor!" a spus un protestatar, potrivit Reuters.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite