Obama domesticeşte sălbăticia Wall Street

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii care apelează la serviciile băncilor locale vor fi protejaţi de un organism de protecţie a consumatorului financiar în cadrul băncii centrale, Fed. Este doar una dintre prevederile pachetului de legi pentru reforma Wall Street-ului, cea mai radicală din ultimii 80 de ani, adoptată de Congresul American.

Reforma sistemului bancar, considerată după reforma sistemului de sănătate cea de-a doua mare victorie a preşedintelui Barack Obama, interzice pe viitor salvarea marilor instituţii financiare cu banii contribuabililor, aşa cum s-a întâmplat în timpul crizei din perioada 2007-2009. „Nu vom mai putea să pariem pe banii oamenilor. Jocul de rodeo de pe Wall Street va lua sfârşit", a declarat triumfător senatorul democrat Harry Reid. Noile legi, care vor fi promulgate de Obama săptămâna care vine, limitează o serie de activităţi de trading riscante, care ar putea afecta profiturile băncilor.

Protejaţi de abuzul creditorilor

Prevăzută în pachetul de reforme este şi crearea până la sfârşitul anului a Biroului de Protecţie Financiară a Consumatorului în cadrul Rezervelor Federale. Noul organism de reglementare, care ar avea autonomia să scrie şi să aplice legi care să îi protejeze pe americanii care se împrumută la bănci de abuzurile creditorilor, va trebui să angajeze o mulţime de funcţionari federali.

Totodată noua instituţie va avea nevoie de sute de milioane de dolari din visteria Băncii Centrale.  „Domesticirea Wall Street", cum au botezat reforma ziarele americane, dă undă verde înfiinţării unui Birou de Educaţie Financiară care să-i ajute pe americanii de rând „să ia decizii financiare fiind mai bine informaţi".

Să aibă „bani de înmormântare"

Totodată, nimic pe piaţa bancară din SUA nu va mişca fără ştiinţa Guvernului, care este autorizat prin noile legi să supervizeze piaţa derivatelor financiare şi să creeze un consiliu de monitorizare a riscurilor sistemului financiar. Oficialii din domeniul reglementării vor decide în baza unor studii cum poate fi redusă dimensiunea firmelor financiare care riscă să falimenteze în aşa fel încât să nu afecteze întregul sistem financiar.

Ei vor hotărî inclusiv valoarea rezervelor de capital pe care ar trebui să le aibă marile instituţii financiare non-bancare.  Reforma Wall Street cere celor mai mari bănci să aibă un fel de „bani de înmormântare" pentru o eventuală insolvenţă, care să nu afecteze întregului sistem financiar american.

Citiţi şi:

Cum şi-a pierdut Barack Obama aliaţii din Asia

Casa Albă: SUA au relaţii mai bune cu aproape toate statele din lume, datorită lui Obama
Obama şi Netanyahu, între patru ochi

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite