FOTOGALERIE VIDEO LIBIA Rebelii i-au prădat vila. Gaddafi: "Sunt la Tripoli şi nu intenţionez să părăsesc Libia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rebelii şi-au înălţat steagul în Piaţa Verde şi au luat cu asalt televiziunea. În trei zone din Tripoli, inclusiv hotelul unde sunt cazaţi jurnaliştii străini, se duc încă lupte dure între rebeli şi forţele pro-Gaddafi.

UPDATE

18.46 Insurgenţii libieni au preluat controlul asupra cartierului general al lui Gaddafi din Tripoli

18.00 Gaddafi: "Sunt la Tripoli şi nu intenţionez să părăsesc Libia"

Potrivit preşedintelui rus al Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), Kirsan Iliumjinov, liderul libian Muammar Gaddafi i-a spus că se află la Tripoli şi nu intenţionează să părăsească Libia.

"Sunt viu şi sănătos. Sunt la Tripoli şi nu intenţionez să părăsesc Libia", i-ar fi spus la telefon colonelul Muammar Gaddafi, a declarat Iliumjinov, citat de agenţia rusă Interfax.

17.47 Reşedinţa lui Gaddafi a fost prădată. Rebelii au luat din vila dictatorului parfumuri şi pistoale

17.31 Dictatorul libian ar putea fi ascuns într-un buncăr construit de o companie bulgărească, potrivit unui expert în domeniul securităţii, relatează site-ul Novinite.com.

17.00 Confruntări violente cu rachete şi artilerie grea au loc marţi în jurul complexului rezidenţial al colonelului Muammar Gaddafi

16.28 Reşedinţa lui Gaddafi a fost înconjurată de rebeli

Confruntări dure în zona reşedinţei colonelului Muammar Gaddafi din cartierul Bab al-Aziziya. După cum relatează canalul de televiziune Al Jazeera, rebelii au încercuit reşedinţa, iar unii dintre ei au intrat prin porţile exterioare ale acesteia.

De asemenea,rebelii au preluat controlul şi asupra aeroportului internaţional din Tripoli, potrivit BBC.

16.20 Ministrul turc de externe, vizită-surpriză la Benghazi

Cu două zile înainte ca Turcia să găzduiască discuţii despre criza din Libia, Ahmet Davutoglu, ajuns a benghazi, a discutat cu Mustafa Mohammed Abdul Jalil, şeful Consiliului de tranziţie din Libia, şi s-a întâlnit cu reporterii, relatează CNN.

16.00 NATO nu ştie unde se află Muammar Gaddafi şi nu îl consideră o ţintă a raidurilor sale aeriene, a declarat un purtător de cuvânt al NATO, citat de Reuters.

15.30 MAE: Aproximativ 50 de români au refuzat evacuarea din Libia

15.15 Gaddafi s-ar putea retrage de la putere definitiv

Un apropiat al lui Muammar Gaddafi, fostul preşedinte croat Stipe Medici, susţine că liderul libian i-ar fi spus, săptămâna trecută, "personal", că este pregătit să se retragă definitiv din viaţa politică dacă raidurile NATO încetează, scrie AFP.

14.56 Liderul Gaddafi s-ar putea ascunde sub hotelul Rixos din Tripoli, unde sunt cazaţi jurnaliştii străini, titrează BBC.

14.35 Doi copii răniţi de lunetişti în timpul violenţelor. Lipsa de personal şi de resurse face situaţia foarte dificilă pentru medici, potrivit Sky News.

14.07 Luptătorii rebeli se află la doar 500 de metri de Bab al-Azizia, unde se poartă lupte intense, a declarat corespondentul Al Jazeera la Tripoli, citat de NewsIn. Anterior, postul de televiziune Al Arabiya relata că noi explozii au fost auzite în apropiere de baza Bab al-Azizia, unde se crede că se ascunde colonelul Muammar Gaddafi.

Complexul este situat în apropiere de hotelul Rixos, unde sunt cazaţi jurnaliştii străini. Clădirea a fost zguduită în jurul orei 09.00 GMT (12.00 ora României) de o explozie puternică produsă în apropiere, ceea ce a creat panică în rândul reporterilor.

image

13.03 Mai multe explozii s-au făcut auzite marţi în zona Cartierului General al colonelului Muammar Gaddafi din Tripoli, Bab al-Aziziyah, unde se crede că se ascunde liderul libian, a anunţat postul de televiziune Al-Arabiya, citat de Reuters.

Bab al-Aziziyah este obiectivul central al confruntărilor care opun la Tripoli forţe insurgente şi cele rămase loiale lui Muammar Gaddafi, iar cei mai mulţi analişti politici sunt de părere că ţinta este greu de cucerit.

Pe de altă parte, forţe pro-Gaddafi au lansat luni trei rachete Scud din dreptul localităţii Syrta, locul natal al liderului libian, în direcţia oraşului Misrata, controlat de insurgenţi, au anunţat marţi surse ale NATO, denunţând "acţiunea iresponsabilă" a loialiştilor.

image

sursa foto: Reuters

12.55 Seif al-Islam, unul dintre fiii liderului libian Muammar Kadhafi, despre care rebelii susţineau că a fost arestat dar care ulterior a apărut în faţa jurnaliştilor, nu a fost în custodia Curţii Penale Internaţionale (CPI), a declarat marţi un purtător de cuvânt al CPI pentru BBC News.

"Presa a anunţat arestarea lui. Noi am încercat să contactăm diverse persoane din cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie şi au fost opinii şi răspunsuri diferite. De aceea am spus că nu există o confirmare oficială a arestării lui", a explicat un purtător de cuvânt al CPI, Fadi el-Abdallah.

12.30 Trimisul special al ONU în Libia, Abdel Ilah Khatib, a afirmat marţi că regimul libian ceruse intervenţia sa înainte de ofensiva lansată sâmbătă seară de insurgenţi la Tripoli, potrivit AFP.

"Cu câteva zile înainte de atacul rebelilor asupra Tripoli, responsabili libieni mi-au cerut să intervin" pe lângă ONU, a declarat Khatib, fost ministru iordanian al afacerilor externe, pentru cotidianul iordanian Ad Destour.

"Le-am spus că, în calitate de mediator, căutam ceea ce era acceptabil pentru cealaltă parte. Or, aceasta refuză să negocieze ceva înainte de plecarea din Libia a lui Muammar Gaddafi", a adăugat el.

image

sursa foto: Reuters

12.04  Rebelii, care au ajuns în Piaţa Verde, locul unde Muammar Gaddafi obişnuieşte să-şi strângă susţinătorii, s-au grăbit să o redenumească Piaţa Martirilor, în onoarea celor căzuţi în lupte. Google Maps a schimbat numele pieţii centrale din capitala Libiei, Tripoli, din Piaţa Verde în Piaţa Martirilor, preferând denumirea dată de rebeli.

11.24 Victoria rebelilor din Libia împotriva regimului Gaddafi "nu este completă" iar NATO "trebuie să fie în alertă şi să ducă la capăt misiunea", a declarat, marţi, ministrul de Externe al Franţei, Alain Juppé, citat de AFP.

"Am spus deja că victoria nu este completă. Regimul libian este aproape de prăbusire, dar încă opune oarecare rezistenţă. E necesar ca forţele NATO să fie permanent în alertă pentru a pune punct acestei operaţiuni", a precizat el.

10.30 Peste 2.200 de persoane au fost ucise de la izbucnirea revoltelor din Siria, în luna martie, a declarat Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay. Potrivit oficialului citat de BBC, noul bilanţ include 350 de decese anunţate de la începutul Ramadanului.

09.35 Comandanţii rebelilor au anunţat că au preluat controlul asupra 80% din capitala Tripoli, inclusiv asupra sediului televiziunii de stat din oraş, scrie BBC News.

09.05 Trei rachete sol-sol au fost lansate în Libia luni seara, a anunţat NATO într-un comunicat, adăugând că nu a primit informaţii despre eventuale victime sau pagube materiale, relatează CNN.

Rachetele au fost lansate din Sirt, oraşul natal al liderului libian Muammar Kadhafi, iar informaţiile iniţiale arătau că acestea au aterizat în zona de coastă Misrata, "cel mai probabil pe mare sau pe mal", a declarat NATO.

07.15 Rebelii libieni trimit în continuare efective suplimentare la Tripoli, folosind rute maritime dinspre Misrata, informează Al Jazeera. "Mai multe nave care au plecat de la Misrata au ajuns în capitala noastră, Tripoli, având la bord un număr mare de combatanţi şi muniţie", potrivit unui comunicat al centrului de presă al Consiliului militar din Misrata.

Comunicatul precizează că mai mult de 500 de combatanţi rebeli din Misrata au ajuns luni la Tripoli, după ce sâmbătă aproape 200 de insurgenţi s-au infiltrat în capitală pentru a lua parte la lupte. Rebelii din Misrata au trimis către Tripoli şi un convoi de "peste 40 de vehicule, cu combatanţi, armament şi muniţie, pentru a susţine populaţia" din capitală.

03:08  Saif al-Islam, fiul lui Gaddafi, este liber

Un reporter BBC a transmis că Saif al-Islam, fiul lui Gaddafi, care ieri a fost declarat prins, a fost văzut pe holurile unui hotel unde sunt cazaţi mai mulţi jurnalişti străini. "Corespondentul nostru l-a întrebat dacă tatăl lui este în siguranţă şi este în Tripoli. El a răspuns aproape dând din umeri că «bineînţeles»", scrie BBC, care a adăugat că fiul lui Gaddafi a părut foarte încrezător când a intrat în hotel. "Le-am rupt coloana vertebrală rebelilor. A fost o capcană. I-am împovărat, aşa că suntem câştigători", a spus Saif al-Islam. Nu se ştie dacă Saif al-Islam a fost arestat şi eliberat sau nu a fost niciodată prins.

"Saif mi-a spus că a colindat pe lângă Tripoli, într-un convoi blindat tot timpul", a declarat reporterul Mattew Chance aflat la faţa locului, pentru Reuters.

02:02 Guvernul libian neagă capturarea fiilor lui Gaddafi

Purtătorul de cuvânt al guvernului libian, Moussa Ibrahim, a declarat la televiziunea Al-Urubah, că Muammar Gaddafi şi fiii lui sunt bine. "Preşedintele este bine, fiii lui sunt bine, liderii comandă politica la fel de bine precum armata este bine în război. Statul Libia încă există. Tripoli este acum mai bine  ca ieri. 80% din capitală este sub control guvernamental. Dacă greşesc, atunci este doar 75%. În ceea ce priveşte capturarea lui Saif al-Islam, rebelii visează ", a spus Ibrahim.

Declaraţiile lui sunt în contradictoriu cu fotografiile pe care opoziţia le arată întregii lumi.

22.39 Obama îi cere lui Gaddafi să pună capăt vărsării de sânge

Preşedintele american Barack Obama a lăudat operaţiunile desfăşurate de forţele NATO în Libia şi curajul poporului libian. „Revoluţia aţi făcut-o voi prin forţe proprii, iar sacrificiile pe care le-aţi făcut sunt extraordinare", a decloarat liderul de la Casa Albă, într-un mesaj audio. Admiţând că violenţele „nu s-au sfârşit încă", Obama i-a cerut colonelului Gaddafi să-şi retragă trupele pentru a pune capăt vărsării de sânge. El a promis poporului libian asistenţă pentru reconstrucţie.

22.37 Rebelii controlează aeroportul din Tripoli

Reprezentanţi ai rebelilor au declarat postului de televiziune Al-Arabya că au preluat controlul aeroportului din capitala libiană. Informaţia a mai fost vehiculată zilele trecute, dar ulterior s-a dovedit a fi neadevărată.

22.03 Băsescu: „Nu cred că Gaddafi va mai rezista mult“

„ Mult prea multe victime. Muammar Gaddafi nu mai are legitimitate ca şef de stat după câţi oameni au murit şi de o parte şi de alta", a declarat preşedintele Traian Băsescu, în seara aceasta, într-un interviu la postul public de televiziune.

„Nu cred că Gaddafi va mai rezista mult, dar nici că va ceda uşor", a mai spus Băsescu, precizând că nu-şi doreşte „ca o soluţie militară în zonă să fie aplicată de alte state". Întrebat dacă operaţiunea aliaţilor din Libia este un eşec şeful statului român a declarat: „Dacă Gaddafi pleacă, e un sfârşit rezonabil. Dacă în Libia o să fie război civil un an de acum înainte, atunci ... nu e bine".

Citiţi aici toate declaraţiile preşedintelui.

21.47 Români în mijlocul infernului din Tripoli

Aproximativ 50 de cetăţeni români care au refuzat plecarea de pe teritoriul Libiei se mai află în prezent la Tripoli, informează Ministerul de Externe (MAE), la solicitarea redacţiei „Adevărul". MAE susţine că din cauza situaţiei de securitate precare în Tripoli, nu există nicio posibilitate reală de evacuare a românilor. De la începutul revoltelor, în urmă cu şase luni, din Libia au fost evacuaţi 739 de români.

21.32 Întăriri pentru rebelii din Tripoli

Corespondentul BBC la Misrata, Jonathan Head, relatează că rebelii din nord-vestul Libiei trimit întăriri la Tripoli, ca să grăbească prăbuşirea regimului lui Muammar Gaddafi. Drumul care face legătura între Misrata şi Tripoli este încă blocat de trupele loiale colonelului.

21.08 Grupul de contact pentru Libia se reuneşte joi, la Istanbul

Diplomaţi de rang înalt din ţările membre ale Grupului de Contact privind Libia (toate statele care au participat la ofensiva din ţara africană) se reunesc joi la Istanbul ca să „coordoneze etapele următoare", au anunţat Statele Unite. Reuniunea a fost decisă în dimineaţa aceasta, în cadrul unei convorbiri telefonice între secretarul american de Stat Hillary Clinton şi mai mulţi omologi ai săi.

20.55 Trupele lui Gaddafi păresesc oraşul strategic Brega

Forţele loiale colonelului Muammar Gaddafi au părăsit linia frontului de la Brega, în estul Libiei. Ei s-au refugiat în vest, în zona oraşului Sirt, regiunea de origine şi fieful liderului libian. „Brega este în întregime sub controlul nostrum", a declarat Mohamed Zawiwa, purtător de cuvânt militar al rebelilor. Oraşul petrolier Brega, care s-a aflat succesiv sub controlul ambelor tabere, de la începutul conflictului, se află la 240 kilometri sud-vest de Benghazi (est), „capitala" rebelilor.

20.45 Raid aerian asupra reşedinţei lui Gaddafi, aşteptat

Potrivit postului de televiziune Al-Arabiya, rebelii libieni aşteaptă ca în noaptea aceasta complexul rezidenţial Bab al-Aziziya din Tripoli să fie ţinta unui raid aerian. Potrivit opozanţilor în complexul rezidenţial s-ar afla câteva sute de merecnari africani, angajaţi să-l apere pe liderul libian. Acolo s-ar mai ascunde şi Mutassim Billah al-Gaddafi, unul dintre fiii colonelului.

20.16 Al-Arabiya: Gaddafi, la un spital în afara Tripoli

Postul de televiziune Al-Arabiya susţine că Muammar Gaddafi s-ar afla la un spital din oraşul Tajoura, aflat la est de capitala Tripoli. Nu este însă prima oară, în ultimele zile, când se speculează că liderul libian ar fi fugit din capitală.

20.10 Lipsă de alimente şi de apă la Tripoli

Corespondentul CNN la Tripoli, Matthew Chance, scrie pe Tweeter că proviziile de alimente şi de apă ale locuitorilor capitalei libiene sunt pe sfârşite. Confruntările între rebeli şi forţele pro-Gaddafi continuă.

20.09 Pană de curent la Tripoli

Locuitorii din capitala Libiei sunt nevoiţi să stea pe întuneric pentru că întreg oraşul este afectat de o pană de curent. Cei care au generatoare sunt norocoşi, relatează Haini, un libian care locuieşte în Tripoli, citat de BBC.

19.44 Reuniune internaţională pe tema Libiei

Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a anunţat că va convoca săptămâna aceasta o reuniune internaţională pe tema evoluţiilor din Libia. La reuniune vor participa reprezentanţi ai Uniunii Europene, ai Uniunii Ţărilor Africane şi ai Ligii Arabe.

19.37 Din complexul rezidenţial al lui Muammar Gaddafi se vede ieşind fum

Corespondentul BBC la Tripoli, Matthew Price, relatează că din complexul rezidenţial Bab al-Aziziya, care se întinde pe mai multe hectare, se vede ieşind o coloană de fum. Cele mai multe clădiri din acest complex au fost distruse de raidurile NATO. Liderul libian a supravieţuit însă bombardamentelor aliaţilor occidentali ascunzându-se într-un buncăr.

19.24 CNN a anunţat că prezentatoarea TV care a fluturat un pistol în direct, Hala Misrat, a fost reţinută de către rebeli în timp ce se afla în maşină, alături de fratele ei, în faţa unei cafenele.

19.12 Liderul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al rebeliunii din Libia, avertizează asupra unor „acte de răzbunare" comise de luptători rebeli pe teren.

Liderul CNT, Mustafa Abdeljalil, a ameninţat că îşi va da demisia dacă nelegiuirile continuă. „Salut acţiunea liderilor revoluţionari, am încredere în cuvântul lor, dar anumite acte ale unora dintre oamenii lor mă îngrijorează", a declarat Abdeljalil.

19.02. VIDEO O prezentatoare TV din Libia ameninţă în direct cu un pistol

Femeia, angajat al televiziunii de stat din Libia, a fluturat un pistol în aer în mijlocul unui jurnal de ştiri. Ea a spus că alături de alţi angajaţi e pregătită să devină martiri pentru a apăra postul de furia rebelilor ce avansează în Tripoli. Citeşte mai multe aici.

UPDATE 18.25 Televiziunea oficială libiană şi-a încetat emisia

La şase luni de la începerea conflictului în Libia, rebelii au luat cu asalt capitala Tripoli, inclusiv buncărul lui Gaddafi. De duminică seara, potrivit "The Telegraph", zeci de rebeli libieni ar fi fost ucişi de tancurile scoase în faţa clădirii-simbol. Potrivit altor informaţii, rebelii ar fi preluat deja controlul televiziunii.

Citește pe aceeași temă:
LIVE Bătălia pentru Libia: Oficiali politici ai rebelilor libieni sunt în drum spre Tripoli


Despre Gaddafi nu se ştie exact unde se află. Potrivit unor surse, ar fi ieşit deja din Tripoli cu ajutorul unui tanc, în timp ce premierul libian ar fi reuşit să ajungă deja în Tunisia, la fel ca şi directorul televiziuni libiene. Trei dintre fiii colonelului Gaddafi se află deja în custodia rebelilor şi ar urma să fie predai Tribunalului Penal Internaţional.

Totuşi, în urmă cu câteva minute, opozanţii lui Gadadfi se retrăseseră din Piaţa Verde (rebotezată Piaţa Martirilor) pentru a-şi c oordona ofensiva finală asupra capitalei. Regimul dictatorului Gaddafi deţinea controlul încă asupra a trei zone din oraş - un spital, o zonă unde se află barăci militare şi hotelul Rixos, unde sunt cazaţi jurnaliştii străini, relatează CNN.

"Cea mai mare parte din capitala Tripoli se află sub controlul luptătorilor pentru libertate", spune Guma El.Gamaty, coordonator din Marea Britanie pentru Consiliul Naţional de Tranziţie.

Între timp, forţele lui Gaddafi din Tajoura, cartierul unde se aflp spitalul, îşi negociază predarea, a explicat şi Jumma Ibrahim, purtător de cuvânt al rebelilor.

Preluarea controlului capitalei de către rebeli a fost confirmată parţial şi de premierul britanic, David Cameron. "Situaţia din Libia este în mod clar foarte fluidă azi, iar sarcina noastră este să facem tot ce putem ca să sprijinim voinţa poporului libian, adică tranziţia spre o Libie liberă şi democratică", a spus Cameron în conferinţa de presă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite