LIVE Bătălia pentru Libia: Oficiali politici ai rebelilor libieni sunt în drum spre Tripoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii rebelilor libieni au anunţat luni dimineaţă că i-au arestat pe trei dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi, respectiv Seif al-Islam, Saadi şi Mohammed, în cursul ofensivei lor asupra capitalei Tripoli.

13.45 Oficiali politici ai rebelilor libieni sunt în drum spre Tripoli

Oficiali din cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie sunt în drum spre Tripoli, a anunţat o sursă militară rebelă, citată de AFP.

"Membri ai CNT au plecat aseară cu avionul din Benghazi (capitala rebelilor din estul ţării) spre munţii din vestul Djebel Nefoussa", a declarat sursa citată, sub acoperirea anonimatului. "Ei au ajuns în cursul nopţii, se îndreaptă în această dimineaţă spre Tripoli pe cale rutieră şi se aflau la Bir Ghanam (100 de kilometri sud-vest de capitală) la ultimul nostru contact", a adăugat sursa.

Grupul este format în principal din reprezentanţi ai capitalei Tripoli în CNT.

Sfârşitul regimului Gaddafi este iminent. Va aduce înlăturarea sa pace în Libia, sau revolta va degenera într-un conflict inter tribal?

image

13.05 Mustafa Abdeljalil, liderul Consiliului Naţional de Tranziţie, structura politică a rebeliunii libiene, a ameninţat că va demisiona dacă rebelii vor recurge la acte de răzbunare, relatează BBC News.

"Sunt grupări extremiste islamiste care caută să se răzbune şi să creeze tulburări în societatea libiană. Nu voi fi onorat să fiu preşedintele unui Consiliu Naţional de Tranziţie cu asemenea rebeli care să lucreze pentru el", a declarat Abdeljalil, într-o intervenţie la postul de televiziune Al-Jazeera.

12.48 Partizani ai opoziţiei libiene au pătruns luni în ambasada Libiei la Ankara, arborând drapelul Consiliului Naţional de Tranziţie, structura politică a rebeliunii, relatează televiziunea turcă NTV. Protestatarii au smuls portrete ale liderului libian Muammar Gaddafi, potrivit imaginilor în direct transmise de NTV.

Manifestanţii l-au împiedicat pe ambasador să se exprime în faţa presei, acuzându-l că ar fi un susţinător al lui Muammar Gaddafi.

12.30 Canalele mass-media controlate de preşedintele Muammar Gaddafi dezmint declaraţiile rebelilor care au luat cu asalt capitala de jure a ţării, Tripoli, funcţionând în continuare ca o maşină de propagandă a statului. O prezentatoare de la televiziunea naţională a apărut pe sticlă cu o armă în mână, avertizând că sunt gata să devină martiri pentru a apăra oraşul de insurgenţi.

"Cu această armă, mor sau ucid astăzi. Nu veţi prelua controlul asupra televiziunii, asupra Tripoli sau a Libiei. Suntem toţi înarmaţi şi vrem să devenim martiri", a avertizat prezentatoarea televiziunii naţionale a Libiei. Vezi VIDEO aici

11.45 Regimul colonelului Muammar Gaddafi nu mai controlează "mai mult de 10-15%" din oraşul Tripoli, a declarat luni dimineaţă ministrul italian de Externe, Franco Frattini, pentru postul de televiziune de ştiri Sky TG24.

"Am văzut în ultimele ore că se consolidează un progres al opoziţiei faţă de regim şi putem spune că, în acest moment, nu mai mult de 10-15% din oraş este în mâinile regimului", a declarat ministrul italian, referindu-se la situaţia din capitala libiană.

image

11.15 Africa de Sud nu a trimis avioane în Libia pentru a-i permite lui Muammar Gaddafi să părăsească ţara, a declarat luni ministrul sud-african al Afacerilor Externe, Maite Nkoana-Mashabane, relatează AFP.

"Guvernul sud-african vrea să respingă şi să dezmintă zvonurile potrivit cărora ar fi trimis avioane în Libia pentru a-l transporta pe colonelul Gaddafi şi familia sa spre o destinaţie necunoscută", a declarat ministrul presei.

10.43 Liderii rebelilor libieni au anunţat luni dimineaţă că i-au arestat pe trei dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi, respectiv Seif al-Islam, Saadi şi Mohammed, în cursul ofensivei lor asupra capitalei Tripoli, relatează CNN.

Liderii rebelilor au afirmat că i-au capturat pe Seif al-Islam şi Saadi Gaddafi. Ulterior, postul de televiziune Al-Jazeera a anunţat arestarea lui Mohammed Gaddafi. "Sunt atacat chiar acum. Sunt focuri de armă în casa mea. Ei sunt în casa mea", a precizat un bărbat care s-a identificat drept Mohammed Gaddafi, într-o declaraţie telefonică pentru televiziune.

10.20 Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) libian a fost recunoscut ca singur reprezentant al Libiei de 32 de ţări, dar va avea sarcina dificilă de a instaura ordinea după haosul post-conflict, informează The Guardian.

Consiliul nu are însă un Cabinet, după ce structura de conducere a fost destituită de preşedintele său Mustafa Abdeljalil, la 8 august. Potrivit unor surse, CNT este de asemenea prea divizat pentru a conveni asupra persoanei care să formeze un nou Executiv.

09.40 Colonelul Muammar Gaddafi s-ar afla în continuare în reşedinţa sa de la Tripoli, Bab Al-Aziziya, a declarat luni un diplomat din capitala libiană, care s-a întâlnit cu el în ultimele două săptămâni. "El este în continuare la Tripoli şi s-ar afla în prezent la reşedinţa sa Bab Al-Aziziya", a afirmat diplomatul, sub acoperirea anonimatului.

Rebelii libieni au intrat duminică în Tripoli şi au preluat controlul asupra mai multor cartiere din capitală.

08.30 Consiliul Naţional de Tranziţie libian (CNT) este pregătit să se mute la Tripoli, a declarat, luni, Ali Suleiman Aujali, ambasadorul în Statele Unite desemnat de insurgenţii libieni, citat de CNN. "CNT va guverna ţara şi se va muta la Tripoli cât de curând va fi posibil", a spus el. "Desigur, trebuie să asigure întâi securitatea oraşului şi, desigur, prioritatea noastră este acum localizarea lui Kadhafi. Trebuie să aflăm unde este", a adăugat Aujali. El a afirmat că poporul libian este cel care trebuie să decidă dacă fiii lui Muammar Gaddafi trebuie predaţi Curţii Penale Internaţionale sau vor fi judecaţi în Libia.

07.45 Confruntări violente se desfăşurau, luni dimineaţă, în zona reşedinţei din Tripoli a liderului libian, Muammar Gaddafi, după ce rebelii au preluat controlul asupra mai multor cartiere din capitală, relatează AFP. Şi în sudul oraşului Tripoli au fost semnalate confruntări.

07.10 Unul dintre liderii insurgenţilor libieni a avertizat, luni dimineaţă, că ofensiva pentru cucerirea capitalei Tripoli nu s-a încheiat, iar în oraş încă mai există puncte de rezistenţă ale forţelor loiale colonelului Muammar Gaddafi, potrivit site-ului Al-Jazeera.

"Vă avertizez că încă mai există puncte de rezistenţă în Tripoli şi în jurul capitalei", a afirmat Mahmoud Jibril, într-o intervenţie transmisă de televiziunea opoziţiei, al-Ahrar. "Trebuie să fiţi conştienţi că unele grupuri de rezistenţă vin dinspre est şi trebuie să fiţi prudenţi. Lupta nu s-a încheiat. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în câteva ore victoria noastră va fi totală", a adăugat el.

05:30 Rebelii continuă să arate că deţin puterea şi au eliberat prizonierii din închisoarea Ein Zara, potrivit Reuters.

05:22 Preşedintele SUA, Brack Obama, a ieşit cu mult-aşteptatele declaraţii: "În această seară, mişcările împotriva lui Gaddafi au atins un punct critic. Gaddafi şi oamenii lui trebuie să recunoască sfârşitul regulilor impuse timp de 41 de ani. Gaddafi trebuie să conştientizeze că nu mai are niciun control asupra Libiei. El trebuie să predea puterea odată pentru totdeauna. Statele Unite va continua să colaboreze pentru a proteja libienii şi a-i sprijini în drumul spre democraţie"05:00 Atmosfera de sărbătoare domină în toate oraşele din Libia chiar dacă Muammar Gaddafi nu s-a predat. În Benghazi populaţia a sărbătorit eliberarea de regimul colonelului prin focuri de artificii.

image

04:45 Mohammed Gadaffi, fiul cel mare al liderului libian, este ţinut în arest la domiciliu. El a intrat în direct la Al-Jazeera, însă interviul lui a fost întrerupt din cauza unor focuri de armă. "Eu şi familia mea suntem în siguranţă. Nu ştiu cine a deschis focul asupra noastră", a spus Mohammed după ce a revenit pe fir. El a acceptat să se predea în schimbul siguranţei.

04:16 Saadi Gaddafi, fiul lui Muammar Gaddafi, a fost şi el reţinut de forţele opoziţiei, în Tripoli. Este al doilea copil al liderului libian pe care rebelii au pus mâna după ce l-au capturat pe Saif Al-Islam în urmă cu câteva ore. Nu există deocamdată nicio declaraţie oficială a guvernului libian în ceea ce priveşte ultima reţinere, potrivit CNN. Saadi Gaddafi este om de afaceri şi fost jucător profesionist de fotbal.

03:00 Preşedintele SUA Barack Obama a spus că va ieşi cu o declaraţie despre situaţia din Libia când va cunoaşte concret, sigur, situaţia reală de acolo.

02:45 rebelii din Libia au preluat controlul Zonei Verzi din Tripoli şi a aeroportului. "Regimul lui Gaddafi este mai aproape ca niciodată. Armele sunt descărcate în semn de sărbătoare", scriu cei de la Sky News.

01:00 un mesaj audio, care ar fi de la colonelul Muammar Gaddafi, a fost transmis în toată Libia pentru ca populaţia să vină să salveze Tripoli, potrivit Reuters. "Este obligaţia tuturor libienilor. Este o chestiune de viaţă şi de moarte".

00:46 ambasadorul Libiei la Onu, Ibrahim Dabbashi - care a fost respins de regimul Gaddafi - a declarat pentru BBC că 90% din oraşul Tripoli se află în mâinile rebelilor. "În câteva ore Gaddafi va fi capturat. Sperăm să-i prindem şi pe înalţii săi oficiali. Acesta este sfârşitul regimului şi odată cu căderea regimului de la Tripoli, cred că şi alte oraşe ne vor urma".

00:30 un purtător de cuvânt al guvernului lui Gaddafi a declarat că este liderul este gata să negocieze direct cu liderul Consiliului Naţional de Tranziţi. Liderul rebelilor a asigurat că va da dispoziţie de încetare a focurilor în momentul în care Gaddafi îşi anunţă plecarea. El a adăugat că peste 1300 de oameni au fost omorâţi doar duminică în luptele din Tripoli, potrivit Reuters.

00:15 un convoi al rebelilor libieni au ajuns la Tripoli în această seară. Ei au fost întâmpinaţi cu strigăte de bucurie. Mii de alţi insurgenţi sunt la doar câţiva kilometri de Tripoli. Un purtător de cuvânt de la NATO a declarat că "regimul lui Gaddafi este măunţit".

00:05 liderul consiliului rebelilor Mustafa Abdel Jalil a declarat pentru Al-Jazeera că fiul lui Gaddafi a fost capturat. "Este ţinut într-un loc sigur, sub supraveghere strictă până când va fi înaintat pe mâinile justiţiei", a spus Jalil. Saif al-Islam a fost odată în strânsă legătură cu Occidentul şi era considerat de mai toată lumea omul democratic al regimului, care va deschide căile Libiei. Dar odată cu începerea războiului în Libia, el s-a aliat tatălui său. El va fi judecat pentru crime.

Cel puţin 376 de persoane au fost ucise şi alte peste 1.000 au fost rănite la Tripoli, începând de sâmbătă seară, când insurgenţii au declanşat o ofensivă de proporţii asupra capitalei libiene, a anunţat, duminică seară, un înalt oficial libian.

"Sunt 376 de morţi şi peste 1.000 de răniţi", a afirmat el, într-o discuţie cu ziariştii aflaţi la hotelul Rixos din capitala libiană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite