Traian Băsescu, invitat la TVR: Exploatarea de la Roşia Montană trebuie să înceapă. România va mai deschide 2 exploatări de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitatul unei "Ediţii speciale", difuzată de la ora 21.00, pe TVR 1 şi TVR Info. Emisiunea a fost moderată de Ramona Avramescu. Urmăriţi pe adevarul.ro principalele declaraţii ale preşedintelui român.

image

Traian Băsescu a vorbit despre proiectul Roşia Montana şi care sunt avantajele începerii exploatărilor de aur din această regiune.

"Acum susţin proiectul Roşia Montana mai mult ca oricând din motive pragmatice. Vă uitaţi ce se întâmplă cu toate monedele de rezervă, dolar, euro. Au probleme de stabilitate şi depreciere. Sunt oameni cu puncte diferite legate de acest proiect. Unii din punct de vedere al ecologiei, alţii că vom pune banii la buget pentru şomaj. Avem nevoie de aur pentru a-l duce la rezerva Băncii Naţionale Române. România are 103 tone de aur în rezervă şi cred că din exploatare din teritoriu naţional, ar trebui să ridicăm la 200 de tone în următorii ani.

Aş avea toată încrederea într-un euro al Statelor Unite ale Europei. Ca şef de stat aş vrea să-mi pun ţara în siguranţă. De aceea cred că exploatarea de la Roşia Montană trebuie să înceapă. Cred că România trebuie să-şi mărească rezerva de aur în viitor. În cât timp? Nu mă pricep. Acolo sunt 300 de tone de aur şi 1600 de tone de argint. Preţul argintului a crescut cu 500% în ultimiii 5 ani. Am discutat şi cu ministrul Mediului despre compania mixtă. Statul român are o redevenţă de 4%, deci 12 tone ar trebui să revină gratis în rezerva BNR.

Important este că ar trebui să dăm drumul la exploatare pentru că vom crea locuri de muncă. Trebuie să ieşim din iluzia că vin investitorii străini să ne creeze locuri de muncă. România va mai deschide 2 exploatări de aur: unul de 50 de tone şi altul de 54 de tone de aur", a spus Traian Băsescu.

Vezi aici ce a spus Traian Băsescu despre Statele Unite ale Europei şi aici despre obiectivul României pentru zona euro.

Preşedintele României a mai dezbătut şi problema sănătăţii în România, cea a spectacolelor oferite de DNA şi războiul din Libia. Vezi mai jos declaraţiile sale.

Despre SISTEMUL SANITAR: Ultimatum capilor din sistemul sanitar. Atilla a făcut bine că a plecat, că pe mandatul lui s-au făcut cheltuieli extrem de mari. Dacă la Casa de Sănătate s-a stabilit un echilibru, la bugetul Ministerului Sănătăţi trebuie să completăm mereu bani. Eu am avut o discuţie cu noul ministru, înainte de depunerea jurământului. Există o discuţie legată de angajamentele cu FMI. I-am spus că nu îi primesc jurământul dacă nu le acceptă. Mi-a promis că le rezolvă. Aştept până la finele lunii august.

Casa trebuie să rămână persoana juridică. Nu putem face paşi înapoi spre autonomizarea structurilor. Recentralizarea la minister mi se pare un pas enorm înapoi. Ce efort politic a fost ca această Casă să devină autonomă?! Trebuie privatizat managementul spitatelor. Ideea de centralizare e una proastă - cu cât mai centralizat, cu atât mai rău. Avem nevoie de o nouă lege a sănătăţii: spitatele mult mai flexibile la finanţare, să stabilim un minim garantat de servicii.

DNA. Un lucru care mă nemulţumeşte profund la justiţie: nu-mi plac spectacolele de la DNA. Una este ancheta şi alta show-ul. Am avut o discuţie cu şeful DNA. Eu doar i-am spus punctul meu de vedere.

Despre LIBIA: Mult prea multe victime, Gaddafi nu mai are nicio legimitate ca şef al statului, după ce au murit atâţia oameni. Îmi este foarte greu să am o părere credibilă cu privire la ce se va întâmpla. Gaddafi nu va rezista mult timp, dar nici nu va ceda. Dacă până la urmă Gaddafi pleacă, este cu un sfârşit rezonabil. Dacă va fi un război civil pentru încă un an de acum înainte..nu e bine!

În cadrul "Ediţiei speciale", Traian Băsescu a anunţat că va vorbi despre criza economică din Europa şi posibilele soluţii, dar şi despre criza din Sănătate. Printre temele de discuţie figurează şi cele politice. Un capitol special îl constituie proiectul Roşia Montană.

Precedenta emisiune TVR la care a participat preşedintele Băsescu a fost difuzată la 25 iulie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite