Traian Băsescu: "România nu renunţă la obiectivul de a intra în zona euro în 2015"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat la emisiunea "Ediţii speciale", difuzată luni seară de TVR 1 şi TVR Info, preşedintele României, Traian Băsescu, a vorbit despre gestionarea crizei în Europa şi soluţiile care se impun pentru a trece de această încercare.

"Europactul, pactul pentru euro este o soluţie la care au aderat toate statele din zona euro plus state din afară. Asta înseamnă că trebuie să ne aşezăm cheltuielile pe nişte fire pe care trebuie să le urmăm. Dacă nu le urmăm, ţara e penalizată.

Crearea unui guvern al zonei euro va avea ca obiectiv în primul rând politicile monetare care vor fi gestionate de Banca Monetară Internaţională şi politicile fiscale. Avem o politică monetară unică, la nivelul euro, şi o politică fiscală naţională.

România nu renunţă la obiectivul de a intra în zona euro in 2015.

Eu sunt convins că Germania, Franţa, Spania au aceleaşi analize pe care le am şi eu. Şi vă crearea Statelor Unite ale Europei ca o soluţie pentru cetăţeni.

Omaneii politici europeni vor trebui să ia această decizie în maximum 2-3 ani. Dacă nu o vor lua şi nu se va trece procesul de unificare monetară şi fiscală, după 3 ani va fi prea târziu. Sună rău că TVA-ul nu îl mai stabileşte Guvernul României, ci undeva la Bruxelles. Sună extrem de rău acum pentru orice om din România şi totuşi va trebui să înghiţim această pastilă dacă vrem ca Europa să fie viabilă în faţa procesului de globalizare.

În momentul de faţă vorbim doar de puteri mari - SUA, China, Brazilia - în raport cu state mici ca Portugalia, România, etc, în raport cu capacitatea de a produce şi a fi competititiv.

Europa trebuie să aibă forţa de a adopta soluţia politică corectă. Eu o voi susţine. Europa are o mare problemă, dar sunt un atlantist. Soluţia ieşirii nu e ceea ce se poate face mâine, ci ceea ce se poate face peste 5-10 ani", a spus Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite