Kidon, comandoul de asasini al Mossadului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa israeliană a relatat despre celula ultrasecretă a serviciului de securitate israelian: Kidon sau „Baioneta“. Nucleul dur al Mossadului ar cuprinde doar 50 de membri, care ţintesc persoane de pe lista prestabilită de „duşmani ai Israelului“.

Chiar dacă Israelul nu a recunoscut că Mossadul ar fi pus la cale asasinarea în Dubai a liderului Hamas Mahmoud al Mabhouh şi nici nu s-au găsit deocamdată indicii certe care să dovedească participarea israeliană, specialiştii serviciilor secrete recunosc după modalitatea în care s-a acţionat, amprenta acestui serviciu şi, mai exact, a echipei sale operative, cunoscută sub denumirea Kidon („Baioneta").

Citiţi şi:

Premierul Netanyahu a autorizat uciderea liderului Hamas?
VIDEO Asasinii liderului Hamas, deghizaţi în tenismeni

„Un mossad în mossad"

Despre Kidon se spune că este un Mossad în cadrul Mossad, o unitate operativă ultrasecretă. Principalele ţinte urmărite  de aceasta sunt liderii organizaţiilor radicale islamice Hamas şi Hezbollah sau persoane care ar ajuta realizarea planurilor de înarmare nucleară a Iranului.
Kidon ar cuprinde, potrivit unor surse israeliene şi franceze, 48 de membri permanenţi, printre care 12 femei.

Printre liderii săi s-au aflat Mike Hariri, şeful operaţiunii „Mânia lui Dumnezeu", executarea participanţilor la asasinarea în timpul Olimpiadei din München (1972) a sportivilor israelieni şi Shabtai Shavit, care mai târziu a ajuns directorul general al Mossad. Kidon este ataşat diviziei operaţionale a Mossad, denumită Cezareea. „Kidonimii" se antrenează undeva în deşertul Neghev (se pare că la baza aeriană de la Kfar Tsin).

Identitatea fiecărui membru al Kidon este ţinută strict secretă. Pregătirea este dură şi multilaterală, asemănătoare, de altfel, cu cea practicată şi în cadrul altor agenţii, precum  CIA.

Membrii Kidon sunt instruiţi în tacticile standard de spionaj, ca de pildă filaje si evitarea filajului, dar şi în domenii mai specializate - confruntări cu inamicul fără arme convenţionale şi utilizarea în astfel de lupte pe post de armă a cuţitului, a unui stilou sau chiar a unei cărţi de credit.

Sunt învăţaţi să folosească o gamă largă de arme şi explozibili. Agenţii Kidon acţionează în echipe mici, de regulă grupuri de patru - trei bărbaţi şi o femeie. Lucrează pe bază de contract, de cele mai multe ori pe termen scurt, un an ori doi, din cauza enormei tensiuni şi pericolelor inerente acestei activităţi. Consilierea psihologică, procedeu standard în cadrul Mossad, este mult mai severă în cazul membrilor Kidon.

Asasinate după listă

Se pare că  ar exista şi o listă de ţinte - cei mai periculoşi duşmani ai Israelului. La ea ar avea acces numai membrii Kidon, directorul Mossad şi premierul israelian. Potrivit cotidianului "Haaretz", numărul asasinatelor este mult mai mic decât îşi imaginează opinia publică deoarece pregătirea unei astfel de operaţiuni durează ani întregi. 

Asasinatul din Dubai, „semnat" Kidon

Potrivit poliţiei din Dubai, asasinii liderului Hamas ştiau toate detaliile despre locul în care stătea şi au fost coordonaţi telefonic de o persoană din Austria. Faptul că nu au vorbit între ei este o caracteristică a misiunilor Mossadului.

În momentul în care Al-Mabhouh s-a întors în camera de hotel, patru indivizi suspectaţi că ar fi agenţi Mossad îl aşteptau în cameră. Ei au fost înregistraţi pe camerele de supraveghere ascunse ale hotelului. Asasinii l-au imobilizat pe arab cu o armă paralizantă şi apoi l-au sufocat.

Liderul Hamas a fost asasinat la ora 20.45, iar la ora 20.46 ucigaşii părăseau deja locul faptei. Cei patru au fost filmaţi anterior, în diverse locuri din hotel, îmbrăcaţi în costume de tenis. La numai 45 de minute distanţă, doi dintre asasini părăseau Dubaiul. După 12 ore, niciunul dintre suspecţi nu se mai afla în Emirat, plecând în direcţii diverse, precum Paris sau Johannesburg.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite