VIDEO Asasinii liderului Hamas, deghizaţi în tenismeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cardurile de credit, convorbirile telefonice şi un anunţ bizar pe Twitter incriminează agenţia de spionaj a Israelului. Agenţia Reuters anunţa ieri că asasinii din Dubai au folosit cărţi de credit emise pe nume false, iar firul banilor pare să ducă la Mossad.

Noi dovezi incriminează agenţia de spionaj a Israelului (Mossad) în legătură cu asasinarea liderului Hamas Mahmoud al-Mabhouh, anunţă Reuters, citând cotidianul „Al Bayan".

Mai citeşte şi:

Cum a fost plănuită asasinarea liderului Hamasului în Dubai

Poliţia din Dubai anunţase că cele 11 paşapoarte folosite de asasini erau false, dar săptămânalul german „Der Spiegel" a dezvăluit că  germanul Michael B., în vârstă de 43 de ani, este - de fapt - israelian. Conform actelor din Germania, el şi-a reînnoit paşaportul în iunie 2009, renunţând la cel israelian în favoarea unuia german, întrucât locuia în Köln şi făcea parte dintr-o familie persecutată de nazişti.

Şeful poliţiei din Dubai, generalul Dahi Khalfan Tamim, a anunţat ieri că suspecţii şi‑au cumpărat bilete de avion folosind cărţile de credit emise pe numele false, şi speră că prin urmărirea conturilor se va dovedi că banii proveneau din Israel.

Cum s-a desfăşurat asasinatul

Cele mai interesante informaţii apărute ieri prezintă însă, în detaliu, cum s-a desfăşurat asasinatul. Analizând probele filmate de camerele de supraveghere secrete şi coroborând declaraţiile a doi palestinieni, suspectaţi că au furnizat informaţii asasinilor, poliţia din Dubai a reuşit să descifreze modul de operare al acestora din urmă.

În ziua de 19 ianuarie 2010, pe la ora 15.00 (13.00 ora României), Mahmoud al-Mabhouh a intrat în hotelul de cinci stele Al-Bustan Rotana din Dubai. Hotelul este situat „la o aruncătură de băţ" de aeroport, iar liderul Hamas îl găsea foarte potrivit pentru întâlnirile sale de afaceri, precizează „Financial Times". Recepţionerul i-a repartizat camera 230, care i se părea sigură palestinianului pentru că nu avea balcon.

Asasinii ştiau toate aceste detalii şi au fost coordonaţi telefonic de către un „creier" din Austria. Faptul că nu au vorbit între ei este o caracteristică a misiunilor Mossadului. Imediat după cazare, mai precis la ora la 16.23, Al-Mabhouh a ieşit din cameră şi s-a întors după patru ore. La întoarcere, patru dintre cei 11 suspecţi îl aşteptau în cameră.

Ei au fost înregistraţi pe camerele de supraveghere ascunse ale hotelului. Asasinii l-au imobilizat pe arab cu o armă paralizantă şi apoi l-au sufocat. Liderul Hamas a fost asasinat la ora 20.45, iar la ora 20.46 ucigaşii părăseau deja locul faptei. Cei patru au fost filmaţi anterior, în diverse locuri din hotel, îmbrăcaţi în costume de tenis.

La numai 45 de minute distanţă, doi dintre asasini părăseau Dubaiul. După 12 ore, niciunul dintre suspecţi nu se mai afla în Emirat, plecând în direcţii diverse, precum Paris sau Johannesburg.

La numai două ore de la asasinat, notează SkyNews, internauţii care au accesat pagina de Twitter a Ambasadei Israelului din Londra au putut citi următorul mesaj: „Sunteţi primii care află: Jucătorul de
tenis israelian a lovit în plin ţinta din Dubai". După câteva minute, mesajul a fost şters. 

Chemat la Ministerul de Externe britanic, ambasadorul israelian a spus că era vorba despre victoria israeliencei Shahar Peer împotriva lui Caroline Wozniacki, dar n-a putut explica ştergerea lui. „Toate mesajele de pe Twitter sunt creative, dar acesta era chiar nepotrivit şi, din acest motiv, a fost şters".

"Toate mesajele de pe Twitter sunt creative, dar acesta era chiar nepotrivit şi, din acest motiv, a fost şters."
Ron Prosor
ambasadorul israelian la Londra

Risc asumat

S-au pus semne de întrebare şi dacă această operaţiunea de lichidare a lui Al-Mabhouh, în Dubai, a meritat riscul. Este adevărat că acesta aproviziona cu arme Hamasul palestinian şi Hezbollahul libanez, dar după eliminarea lui altcineva îi va lua locul. Mai mult, a aprins spiritele antiisraeliene în lumea arabă, aşa după cum s-a întâmplat în 1995 când a fost asasinat Yahyan Ayash, „artificierul" Hamas, omul care realiza bombele artizanale pentru sinucigaşii palestinieni. Mark Heller, cercetător la Institutul de Studii asupra Securităţii Naţionale de la Tel Aviv, spune că atunci când un lider important este eliminat, mare parte din organizaţia din care face parte este destabilizată.

„Orice timp pierdut cu reorganizarea nu va putea fi utilizat în scop terorist. În plus, dacă se urmăreşte traseul lui Al-Mabhouh - Siria unde era rezident, Sudan, China şi Iran, unde călătorea, ne dăm seama că Dubai era singura opţiune", subliniază Heller. Sunt şi voci, mai ales din Israel, care se îndoiesc că ar fi mâna Mossadului. Aceasta deoarece şi alţii, inclusiv arabi, cum ar fi Fatahul, i-ar fi dorit moartea. Putea, tot atât de bine, să fie victima unei reglări de conturi, mai ales că activa într-un domeniu cu un mare grad de risc, traficul ilegal de arme.

„Urme" electronice

Autorităţile din Emiratele Arabe Unite (EAU) anchetează cinci conturi pentru carduri de credit deschise în SUA, despre care oficialii afirmă că au fost utilizate de cinci dintre cei 11 suspecţi în cazul asasinatului din Dubai. Poliţia susţine că asasinii au achiziţionat bilete de avion din alte ţări prin intermediul acestor carduri.

Succes sau eşec?

Presa internaţională, dar şi cea israeliană se întreabă dacă operaţiunea, pusă de autorităţile din Dubai pe seama Mossadului, a fost un succes sau un eşec. Cotidianul „Haaretz" face un bilanţ negativ al acestei „lovituri" şi se întreabă cum va putea Israelul să „justifice deteriorarea relaţiilor cu ţările europene prietene prin utilizarea paşapoartelor acestora pentru a-l ucide pe liderul Hamas,
Mahmoud al-Mabhouh".

Potrivit „Yediot Aharonot", operaţiunea a fost „un succes impresionant". Un inamic periculos a fost eliminat şi niciun membru al comandoului nu a fost prins. Mulţi se întreabă cum, dacă a fost vorba de o echipă de profesionişti, s-a putut lăsa filmată, identificată. O treabă bine făcută de Mossad ar fi fost dacă moartea liderului Hamas ar fi trecut drept una din cauze naturale, iar poliţia din Dubai nu s-ar fi prins că a fost vorba de un asasinat.

Al doilea semn de neprofesionalism, susţin specialiştii, este faptul că asasinii au lăsat urme „electronice". Rămâne de văzut acum dacă acestea vor duce la „sponsorii operaţiunii".

Scopul a fost atins

Dar sunt şi voci care spun că scopul operaţiunii a fost atins, ţinta a fost eliminată, agenţii au scăpat. Faptul că s-a furat identitatea unor cetăţeni europeni a provocat furia unor cancelarii din Europa. Acest incident se va rezolva pentru că nimeni în Europa nu plânge după Mabhouh.

Autorităţile acestor state ar putea să ia câteva măsuri minore, pentru a potoli opinia publică, susţine, Mark Heller, cercetător la Institutul de Studii asupra Securităţii Naţionale de la Tel Aviv, în „L'Express".

Hamas
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite