Guvernele din întreaga lume condamnă dezvăluirile făcute de WikiLeaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvăluirile făcute de site-ul Wikileaks a generat luni reacţii de condamnare din partea Guvernelor din întreaga lume. Casa Albă a calificat această acţiune drept o "crimă gravă", Franţa a afirmat că este o divulgare "deliberată şi iresponsabilă" de informaţii confidenţiale, iar Italia crede că ar putea fi considerat un "11 septembrie al diplomaţiei mondiale".

Robert Gibbs, purtător de cuvânt al preşedinţiei americane, a afirmat că Wikileaks şi cei care publică aceste informaţii "sunt criminali", considerând că aceste scurgeri de informaţii constituie "grave încălcări ale legii şi o ameninţare gravă pentru cei care conduc şi contribuie la politica noastră externă", scrie AFP, citat de Mediafax.

Citiţi şi: Noi dezvăluiri WikiLeaks despre soldaţii americani: "aruncă în aer clădiri întregi pentru că o persoană înarmată se află pe acoperiş"

Hillary Clinton, secretarul de stat american, s-a referit la un "atac împotriva comunităţii internaţionale". Ea a discutat anterior cu omologul său turc Ahmet Davutoglu, pe care un informator al diplomaţilor americani de la Ankara l-a calificat în unele telegrame diplomatice drept "excepţional de periculos".

image

Franţa a afirmat că este o divulgare "deliberată şi iresponsabilă" de informaţii confidenţiale.

În Italia, ministrul Afacerilor Externe, Franco Frattini, a afirmat că acesta ar putea fi considerat un "11 septembrie al diplomaţiei mondiale".

Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele iranian pus pe acelaşi plan cu Adolf Hitler în unele note americane, a afirmat că aceste documente sunt "fără valoare", considerând că publicarea documentelor "face parte dintr-o campanie de război al informaţiilor" împotriva Teheranului, orchestrată de Statele Unite.

image

Un purtător de cuvânt al premierului britanic David Cameron a dat asigurări că ţara sa va continua să "lucreze strâns cu Statele Unite".

image

Afganistanul nu consideră că relaţiile sale cu Statele Unite vor avea de suferit, în pofida unor documente care îl descriu pe preşedintele Hamid Karzai drept "slab" şi pe fratele său Ahmed Wali ca fiind implicat în afaceri de trafic de droguri şi corupţie.

În Orientul Mijlociu, un înalt oficial israelian apreciază că publicarea acestor informaţii nu afectează imaginea Israelului şi că ele confirmă poziţia oficială a acestei ţări în favoarea unei mai mari fermităţi faţă de Teheran.

În Statele Unite, riposta se articulează în jurul a două axe: procedurile judiciare şi prevenirea unor noi scurgeri de informaţii.

Eric Holder, secretarul Justiţiei, a amintit că o "anchetă penală este în curs de desfăşurare": Nu suntem deocamdată în măsură să furnizăm rezultate, dar ancheta este în curs.

Casa Albă a anunţat că a ordonat o trecere în revistă a procedurilor de securitate, pentru a evita noi dezvăluiri. Mai multe detalii aici.

Preşedintele SUA, Barack Obama. Sursa: EPA

Sarah Palin, figură importantă a ultraconservatorilor americani, a apreciat pe pagina sa de Facebook că publicarea acestor informaţii ridică serioase semne de întrebare legate de incompetenţa administraţiei Obama în gestionarea acestui enorm fiasco. Pe de altă parte, ea l-a calificat pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, drept "un agent antiamerican care are sânge pe mâini".

În America Latină, preşedintele venezuelean Hugo Chavez i-a cerut lui Clinton să demisioneze, apreciind că "imperiul (american) a fost dezvăluit".

Aliatul său, Ecuadorul, s-a declarat dispus să îl primească pe Julian Assange, care este urmărit de justiţia americană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite