Dictatorul Smirnov a fost trimis la plimbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Smirnov, liderul separatist neschimbat de 20 de ani, a pierdut regiunea transnistreană. Cel puţin aşa arată rezultatele preliminare ale „scrutinului" din 11 decembrie, prezentate ieri de aşa-zisa comisie electorală centrală de la Tiraspol.

Astfel, în turul doi vor ajunge Evgheni Şevciuk, care a acumulat în primul tur 38,53% din „sufragii", şi Anatoli Kaminski, cu 26,48%. Igor Smirnov se plasează doar pe locul trei, cu 24,82%. Între timp, reprezentanţii „comisiei electorale" au mai anunţat că vineri vor da un răspuns cererii depuse de liderul separatist prin care a cerut anularea „alegerilor" de duminică.

Analiştii de la Chişinău consideră că eşecul lui Smirnov este un nou episod al politicii Rusei în contextul problemei transnistrene. „Debarcarea lui Smirnov de la putere este un fenomen pozitiv, dar asta nu înseamnă că se întrezăreşte într-o perspectivă imediată o soluţie care ne-ar aranja în ceea ce priveşte reintegrarea teritorială a Moldovei", este de părere analistul Nicolae Chirtoacă, fostul ambasador al Moldovei în SUA.

CITEŞTE ŞI Smirnov nu mai are şanse, Rusia îl va înlătura dur de pe scena politică

Igor Smirnov contestă rezultatele „alegerilor" și vrea un nou scrutin

Transnistrenii au ales, Rusia câştigă

Kremlinul i-a pus cruce lui Igor Smirnov


Pe de altă parte, oficialii de la Chişinău au rămas reci la aceste veşti. „Nu ne interesează soarta lui Smirnov", a comentat scurt vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov.

„Guvernul monitorizează situaţia din stânga Nistrului fără să intervină în procesele de acolo. Vom continua contactele pentru negocierea reglementării conflictului. Toţi cei trei sunt diferiţi şi, cu siguranţă, modalitatea de dialog va fi diferită. Smirnov reprezintă un punct de vedere, ceilalţi ar putea avea altele", a adăugat Carpov. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite