Igor Smirnov contestă rezultatele „alegerilor“ și vrea un nou scrutin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Smirnov a votat la „palatul republicii“. Foto de Eduard Bâzgu
Igor Smirnov a votat la „palatul republicii“. Foto de Eduard Bâzgu

Pentru prima dată, liderul de la Tiraspol, neschimbat de 20 de ani, nu a câştigat detaşat "cursa prezidenţială", iar potrivit mass-media ruseşti Igor Smirnov a acumulat abia al treilea rezultat. Aseară însă rezultatele exit-poll îl anunțau pe primul loc.

UPDATE 11.40 Igor Smirnov a cerut „comisiei electorale central" de la Tiraspol să declare nevalabile rezultatele alegerilor de duminică. Anunțul a fost făcut de membrul comisiei, Vladimir Ciuhnenko, citat de BBC. Organul electoral va lua o decizie pe marginea acestei sesizări pe 14 decembrie.

UPDATE 11.30 Agenţia Interfax anunţă că datele exit-poll-ului efectuat de „SOCIUMinform" confirmă informaţia precum că Evgheni Şevciuc şi Anatoli Kaminski ar fi lideri ai scrutinului. Evgheni Şevciuc a adunat 39,7%, în timp ce Anatoli Kaminski a luat 28,4% din voturi. Igor Smirnov este pe locul trei cu 22,9%. „SOCIUMinform" a intervievat 12.000 de oameni.

Potrivit sondajului de la ieşirea de urne realizat de Agenţia Vector, actualul lider separatist a acumulat 47,38% din voturi, acesta este urmat de fostul "preşedinte al sovietului suprem" Evgheni Şevciuk - 23,21% şi actualul "spicher" Anatoli Kaminski - 22, 6%. Niciunul dintre contracandidații lui Smirnov n-au acceptat rezultatele exit-poll-ului.

În acelaşi timp, mai multe mass-media ruseşti susţin că "în turul doi" se vor confrunta Şevciuk cu Kaminski, Igor Smirnov acumulând abia al treilea rezultat. Potrivit RIA Novosti, care citează surse din stafful lui Şevciuk, după numărarea a 95% din voturi, rezultatele preliminare arată că Evgheni Șevciuk a acumulat cele mai multe voturi, pentru acesta au votat 39,1% din "cetăţeni", Anatoli Kaminski a fost ales de 27,7% dintre votanţi, iar Igor Smirnov de 25,5%.

Rezultatele oficiale vor fi anunțate mâine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite