Criza dintre Israel şi ţările arabe se adânceşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticat din toate părţile, Israelul respinge implicarea comunităţii internaţionale în rezolvarea conflictului cu palestinienii. Cel puţin patru palestinieni „în costume de scafandri“ au fost ucişi, ieri-dimineaţă, în largul coastelor Fâşiei Gaza de către marina israeliană pentru a împiedica un atac.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a anunţat sec că o unitate a marinei a depistat „o echipă de terorişti în costume de scafandri", care se pregătea să lanseze un atac, notează „The Wall Street Journal".

Mai citiţi şi:

VIDEO Războiul Israel-Turcia, pe internet

Netanyahu: Soldaţii israelieni au tras pentru a-şi salva viaţa

Comandoul se afla la bordul unei ambarcaţiuni asupra căreia „soldaţii au deschis focul şi au atins mai mulţi dintre ei", a adăugat purtătorul de cuvânt. Un oficial din cadrul Ministerului Palestinian  al Sănătăţii a declarat că patru cadavre au fost recuperate şi duse la un spital din Gaza. Două dintre victime fuseseră împuşcate de mai multe ori în cap. Alţi doi palestinieni erau daţi dispăruţi ieri după-amiază.

Potrivit „The New York Times", „scafandrii" făceau parte din Brigăzile Martirilor Al-Aqsa, grupare apropiată de mişcarea Fatah a preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Un purtător de cuvânt al Al-Aqsa susţine că cei ucişi făceau parte dintr-o unitate de marină şi se antrenau în momentul în care au fost ucişi.

La scurt timp după atacul asupra ambarcaţiunii, în nordul Fâşiei Gaza, aviaţia israeliană a lansat un atac asupra militanţilor care se pregăteau, şi ei, să lanseze tiruri de rachetă împotriva Israelului.

Iranul nu se lasă

Criza generată de atacul isralian asupra navelor cu ajutor umanitar pentru Gaza a dus la o recunoaştere a Turciei ca actor major în regiune, situaţie ce îngrijorează Iranul, care-şi vede ameninţată poziţia de principal susţinător al cauzei palestiniene, comentează Stratfor.

De aici şi intenţia - greu de materializat totuşi - a Gardienilor Revoluţiei de a trimite nave în Marea Mediterană. Ieri, şi semiluna roşie iraniană a anunţat că va trimite două vapoare cu ajutor umanitar pentru Gaza, "la sfârşitul săptămânii".

Fără anchetă internaţională

Ambasadorul israelian în SUA, Michael Oren, a respins propunerea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, de derulare a unei anchete internaţionale asupra incidentului ce a dus la moartea a nouă pasageri ai feribotului turc Mavi Marmara.

Proteste antiisraeliene au loc în toată lumea  Foto: EPA

image

Pe de altă parte, ministrul de Externe, Avigdor Lieberman, ar fi de acord cu participarea unui observator străin, sau chiar mai mulţi, la o anchetă derulată de Israel. De altfel, şeful diplomaţiei s-a dus, ieri, la New York, pentru a le oferi lămuriri despre poziţia Guvernului diplomaţilor israelieni din America de Nord.

De asemenea, ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a propus ca Uniunea Europeană să asigure controlul navelor cu mărfuri care se îndreaptă spre Fâşia Gaza şi să gestioneze din nou punctul de trecere Rafah dintre teritoriul palestinian şi Egipt, pentru a evita posibilitatea unui nou incident.

Boicot cultural

Formaţiile The Pixies, Gorillaz Sound System şi Klaxons şi-au anulat participarea la un festival muzical ce va începe la 9 iunie, la Tel Aviv, într-un gest care aduce cu un boicot cultural.

Cele trei formaţii urmează exemplul cântăreţilor Elvis Costello şi Gil Scott-Heron care şi-au anulat concertele în Israel, la puţin timp după raidul asupra „Flotilei libertăţii". 

Pedeapsă pentru Zoabi

O comisie a Knesset a recomandat anularea privilegiilor pentru deputata arabă Hanin Zuabi, drept pedeapsă pentru că a luat parte la convoiul umanitar.

Dacă recomandarea este votată de plenul Knessetului, Zuabi, a cărei loialitate faţă de statul Israel este acum pusă la îndoială, ar urma să rămână fără paşaport diplomatic şi n-ar mai beneficia de acoperirea cheltuielilor de judecată, în cazul în care ar fi dată în judecată. 

Interdicţie pentru militari

Militarii israelieni nu mai au voie să se deplaseze în Turcia, în cadrul unor misiuni militare sau din motive „private". Interdicţia vizează mai ales rezerviştii, care obişnuiesc să-şi petreacă vacanţele în Turcia, una dintre destinaţiile favorite ale israelienilor în ultimii ani.

Turcia rupe punţile cu Israel

Preşedintele Bashar al-Asad (stânga) şi premierul Erdogan Foto: AFP

Relaţiile dintre Israel şi Turcia s-au tensionat până la punctul de rupere. Ieri, Ministrul turc de Externe, Ahmed Davutoglu, a declarat că nu va exista o normalizare a relaţiilor dintre Turcia şi Israel dacă Tel-Avivul refuză formarea unei comisii independente de anchetă a ONU privind raidul israelian asupra flotilei cu ajutoare umanitare destinate Fâşiei Gaza.Turcia şi-a convocat săptămâna trecută ambasadorul din Israel.

Declaraţiile au fost făcute la un forum internaţional pentru promovarea cooperării regionale organizat la Istanbul, unde premierul turc, Recep Tayip Erdogan, a avut întâlniri pe tema raidului cu preşedintele azer, Ilham Aliyev, dar şi cu cel sirian, Bashar al-Asad.

O poziţie extrem de dură a avut şi liderul opoziţiei turce, Kemal Kilicdaroglu, care a cerut ca toate acordurile între Turcia şi Israel să fie revizuite şi unele din ele chiar anulate, potrivit „Journal of  Turkish Weekly".

Kilicdaroglu s-a referit nu doar la acordurile militare, ci şi la cele culturale şi sociale. El a mai ameninţat Israelul că Ţva plăti" pentru comportamentul său şi pentru jignirea adusă Turciei.

Pe de altă parte, surse din serviciile secrete israeliene au explicat, pentru „Haaretz", că schimbarea relaţiilor dintre Israel şi Turcia a fost una intenţionată. Ea ar fi fost orchestrată chiar de Erdogan, împreună cu noul şef al serviciilor speciale turce, Hakan Faidan, şi cu şeful diplomaţiei, Ahmed Davutoglu. 

"Dacă Israelul continuă să evite ancheta ONU, normalizarea relaţiilor iese din discuţie."
Ahmed Davutoglu
ministrul de Externe turc

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite