Netanyahu: Soldaţii israelieni au tras pentru a-şi salva viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israel susţine că soldaţii săi s-au apărat atunci când au împuşcat mortal nouă activişti care se aflau la bordul navelor ce transportau ajutoare destinate Fâşiei Gaza. Poziţia Israelului însă, a fost infirmată de unul dintre grupurile care au sponsorizat convoiul de vase.

VIDEO „Flotila libertăţii“, atacată

"Politica Israelului este de a permite tuturor bunurilor umanitare intrarea în Gaza", a declarat prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, care şi-a anulat planurile de călătorie la Washington, pentru a gestiona criza. Gaza a devenit o bază pentru teroriştii Hamas sprijiniţi de Iran, care au tras mii de rachete spre Israel. Ceea ce vrem noi să prevenim este tocmai ajungerea rachetelor, explozibilului sau altor materiale de război  în Gaza, ce ar putea fi folosite pentru atacarea civililor noştri. Această politică a stat la baza acţiunilor noastre împotriva celor şase nave", a mai spus Netanyahu.

Premierul israelian a mai spus că persoanele aflate la bordul a cinci din cele şase nave au fost de acord să-i lase pe soldaţii israelieni să caute printre bunurile aflate la bord, în ideea că ar putea fi găsite arme. "Cei aflaţi în a şasea navă însă, au atac intenţionat soldaţii, bătându-i şi înjunghiindu-i. Se pare că s-a auzit şi un foc de armă, iar soldaţii noştri au fost nevoiţi să se apere pentru a nu fi omorâţi", a motivat  Netanyahu,

În total, şapte soldaţi au fost răniţi, conform Forţelor de Apărare israeliene, citate de CNN.

Comunitatea internaţională critică operaţiunea trupelor israeliene în Gaza

"Trebuie subliniat faptul că Forţele de Apărare israeliene au făcut mai multe apeluri către flotilă, în care li s-a spus că toate bunurile şi ajutoarele umanitare ar putea fi transferate într-o bază din apropiere. Din nefericire, nu a fost cazul. Navele forţelor israeliene s-au lovit de violenţe premeditate, activiştii făcând uz de bâte, tije metalice şi cuţite, precum şi de două arme furate de la soldaţi. Acest lucru a dus la acţiunea defensivă din partea forţelor israeliene, care au simţit că viaţa lor este în primejdie", a adăugat Netanyahu.

VEZI AICI FOTOGALERIE

De cealaltă parte, "Flotila libertăţii" infirmă acuzaţiile Israelului cu privire la violenţa persoanelor aflate la bordul celor şase nave. "Trupele israeliene au coborât dintr-un elicopter pe puntea navei turceşti şi au deschis imediat focul asupra civililor neînarmaţi", se arată pe pagina de Twitter a grupului.

Convoiul de vase organizat de o fundaţie turcă, a plecat spre Gaza trasportând activişti pro-palestinieni şi ajutoare, încercând să spargă blocada asupra Fâşiei Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite