VIDEO „Flotila libertăţii“, atacată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe persoane au fost ucise şi rănite după ce armata israeliană a deschis focul asupra unui convoi de nave cu ajutoare către Fâşia Gaza. Conflictul diplomatic dintre Turcia şi Israel ia amploare. Cel puţin 19 oameni au murit şi alţi 30 au fost răniţi în urma unui atac al armatei israeliene asupra „Flotilei libertăţii“, un convoi de şapte nave care transporta ajutoare pentru Fâşia Gaza.

VEZI AICI FOTOGALERIE!

Convoiul a fost atacat în zorii zilei de ieri de trupe de elită ale armatei israeliene. Postul de televiziune al mişcării palestiniene Hamas a prezentat imagini în care  membri ai comandoului israelian coboară dintr-un elicopter pe una dintre cele şapte nave ale „Flotilei libertăţii" apoi deschid focul asupra unor militanţi palestinieni.

Potrivit presei de la Ierusalim, israelienii au lansat ofensiva după ce au fost atacaţi cu topoare şi cuţite de pasageri ai flotilei. Imaginile arată mai mulţi răniţi lungiţi pe punte.  Potrivit postului de televiziune Al-Jazeera, cel puţin 19 militanţi propalestinieni au fost ucişi, iar alte zeci răniţi.  Printre cei răniţi se află şi şeicul Raed Salach, liderul Mişcării Islamiste din Israel.
 
Supravieţuitoare a Holocaustului la bord

Potrivit organizaţiilor palestiniene care au participat la „Flotila libertăţii", navele transportau 10.000 de tone de ajutoare, hrană, îmbrăcăminte, medicamente şi aparatură medicală, inclusiv case prefabricate pentru locuitorii din Fâşia Gaza. Convoiul era format din şapte nave sub pavilion elen, turc şi american.

La bordul vaselor se aflau 700 de participanţi de diverse naţionalităţi şi religii care militau pentru ridicarea embargoului israelian asupra Fâşiei Gaza. Printre aceştia se numără doi parlamentari germani, scriitorul suedez Henning Mankell, laureata Nobelului pentru Pace, Mairead Corrigan Maguire, inclusiv Hedy Epstein, o supravieţuitoare a Holocaustului.  

Activiştii, legături cu teroriştii

Ministrul israelian adjunct, Danny Ayalon, susţine că activiştii palestinieni aveau legături cu organizaţiile teroriste Hamas şi Al-Qaida. Oficialul califică operaţiunea umanitară drept o provocare făţişă la adresa Israelului, prin încălcarea embargoului asupra teritoriului palestinian. 

Ayalon a precizat că la bordul uneia dintre nave au fost găsite arme şi că armata israeliană a lansat un avertisment comandantului convoiului să nu se apropie de Fâşia Gaza. Informaţia despre transportul de arme a fost detaliată şi de ambasadorul israelian la Paris.

„O flotilă a Libertăţii şi Păcii nu vine cu pistoale şi cuţite, bare de fier şi bâte de baseball", a declarat ambasadorul Daniel Shek. „Când viaţa soldaţilor noştri este pusă în pericol, avem tot dreptul să ne apărăm", a subliniat diplomatul. 

Nu traficului de arme

„Niciun stat suveran nu ar fi acceptat o asemenea provocare. Nu puteam permite deschiderea unui coridor pentru traficul de arme şi  infiltrarea unor terorişti", susţine şi ministrul adjunct de Externe de la Ierusalim.

Danny Ayalon a subliniat că Israelul nu vrea să înceapă un război cu nicio altă ţară, dar că „incidentul nu este un subiect încheiat". Reacţia ministrului israelian al Industriei şi Comerţului, Binyamin Ben Eliezer, a fost mai blândă. „Imaginile nu sunt plăcute.

Pot doar să-mi exprim regretul pentru toţi cei omorâţi", a declarat ministrul. „Când cineva încearcă să îţi ia arma, începi să pierzi controlul asupra situaţiei, în acest fel începe incidentul şi nu ştii cum se va sfârşi", a adăugat el.

El şi-a exprimat speranţa că arabii israelieni „vor reacţiona în mod rezonabil". Autorităţile israeliene au ridicat nivelul de alertă în Israel, ca să fie pregătită pentru „eventuale tulburări" în rândul arabilor israelieni.

"O flotilă a Libertăţii nu vine cu pistoale şi cuţite, bare de fier şi bâte de baseball."
Daniel Shek
ambasadorul Israelului
la Paris


Turcia ameninţă, Europa se revoltă

image

Sute de turci au manifestat împotriva Israelului   Foto: Afp



Raidul israelian asupra convoiului cu ajutoare pentru Fâşia Gaza a revoltat Europa şi ţările musulmane. Turcia, care participa cu trei nave la convoiul umanitar pentru palestinieni, a reacţionat cel mai dur. 

„Condamnăm ferm aceste practici inumane ale Israelului. Incidentul deplorabil constituie o încălcare clară a legislaţiei internaţionale. El poate antrena consecinţe ireparabile asupra relaţiilor noastre bilaterale", se arată într-un comunicat al Ministerului turc de externe.

Turcia şi-a rechemat ieri ambasadorul din Israel şi a  cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.  Peste 600 sute de oameni au protestat în faţa misiunilor diplomatice israeliene la Istanbul şi Ankara, scandând sloganuri ostile faţă de Israel.

Câţiva manifestanţi au aruncat cu sticle de plastic în direcţia consulatului israelian de la Istanbul.  Reacţii dure au existat şi din partea mai multor ţări europene.  Ministrul francez de Externe s-a arătat şocat de incidente, Belgia a calificat drept „disproporţionată ofensiva israeliană", iar Rusia şi preşedintele PE, Jerzy Buzek, au cerut ridicarea blocadei israeliene asupra Fâşiei Gaza.

Ministerul elen de Externe a cerut Israelului informaţii imediate despre starea celor 30 de cetăţeni greci aflaţi la bordul navelor, iar, ministrul grec al Apărării a anulat în semn de protest un exerciţiu aerian comun greco-israelian programat astăzi în Creta. SUA au reacţionat moderat spunând că regretă incidentul.

Preşedintele teritoriilor palestiniene, Mahmud Abbas, a calificat atacul israelian drept un masacru, iar islamiştii radicali ai Hamas au făcut apel la toţi musulmanii să organizeze revolte împotriva Israelului în toată lumea.

Test pentru Ankara

Agenţia de analiză şi informaţii americană „Stratfor" susţine că incidentul din Marea Mediterană are consecinţe evidente asupra realţiilor internaţionale. În primul rând, incidentul este un test pentru Turcia. Ankara poate demonstra acum că este un lider regional veritabil.

Ea poate însă escalada evenimentele trimiţând noi ajutoare umanitare cu escortă militară. Incidentul, scrie „Stratfor", poate avea un impact negativ şi asupra planurilor SUA în Irak.  În condiţiile  în care Washingtonul speră să-şi reducă trupele din Irak bazându-se că Turcia va înlocui trupele americane, instabilitatea  în regiune este extrem de negativă.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite