Creatorul „Wikileaks“, prigonit de Pentagon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul site-ului de investigaţii „Wikileaks“ a fost căutat pentru scurt timp de poliţia suedeză pentru acuzaţii de viol şi agresiune. Justiţia suedeză a anulat avizul de căutare pentru viol pe numele lui Julian Assange, la doar o zi după emiterea documentului.

Plângerea depusă la poliţie de două suedeze, care spun că Assange le-ar fi agresat şi violat, vine  la scurt timp după ce australianul  a anunţat la Stockholm, că intenţionează să publice, în următoarele câteva săptămâni, alte 15.000 de documente militare confidenţiale privind războiul din Afganistan.

Una din colaboratoarele islandeze ale „Wikileaks", Kristin Hrafnsson, a declarat presei că totul a fost o înscenare. „Aveam deja informaţii că în câteva zile va înce o campanie murdară împotriva noastră şi mai ales împotriva lui Julian".

Avertizaţi asupra campaniei murdare

Assange confirmă afirmaţiile femeii într-un scurt mesaj postat pe Twitter: „Am fost avertizaţi că vor avea loc astfel de înscenări murdare. Aceasta este prima dintre ele". Fondatorul site-ului WikiLeaks a explicat mai pe larg despre ce înscenări este vorba jurnaliştilor suedezi de la „Aftonbladet".

Citiţi şi:

UPDATE Mandatul de arestare emis pe numele fondatorului site-ului WikiLeaks, acuzat de viol, a fost anulat

WikiLeaks, fabrică  de dezvăluiri online

VIDEO Secretele războiului din Afganistan pe toate gardurile

Assange a apreciat că Pentagonul se află mai mult ca sigur în spatele acuzaţiilor de viol şi agresiune, care au ca scop „distrugerea" site-ului care a pus armata americană într-o situaţie extrem de jenantă după publicarea a mii de documente secrete care dovedesc abuzurile comise de soldaţi pe frontul de luptă care au dus la moartea a zeci de civili nevinovaţi. 

„Nu ştiu ce se ascunde în spatele acestor acuzaţii nefondate. Dar am fost avertizat mai ales cu privire la capcane sexuale", a mărturist el publicaţiei suedeze.

Chiar dacă parchetul de la Stockholm a decis că nu există probe care să-l incrimineze pe australian, una dintre femeile care l-au acuzat de viol spune că nu renunţă până ce Assange nu va fi pedepsit. „În spatele plângerii noastre nu se ascunde nici Pentagonul, nici altcineva", a asigurat femeia.

Poate să se bucure, căci justiţia suedeză continuă să ancheteze acuzaţia de agresiune care-l vizează pe fondatorul site-ului „Wikileaks", chiar dacă l-a achitat pe acesta de acuzaţia de viol. „Ştiu din experienţă că inamicii «Wikileaks» continuă să trâmbiţeze nişte lucruri, chiar şi după ce au fost dezminţite", a comentat Assange care a adăugat că a fost acuzat tocmai de viol şi agresiune împotriva unor femei.

Assange respinge acuzaţiile

„Am fost acuzat de tot felul de lucruri în ultimii ani, dar niciunul la fel de grav", a afirmat el. „Ceea ce pot să spun este că nu am avut niciodată, în Suedia sau în altă ţară, relaţii sexuale cu o persoană fără voinţa ei",  a adăugat Julian Assange.

El a refuzat însă să povestească mai mult de relaţia pe care a avut-o cu cele două femei ca să nu afecteze „viaţa privată a persoanelor înainte de a clarifica toată situaţia". Oricum, Assange spune că îşi va căuta un avocat pentru că această înscenare este doar prima dintr-un şir lung care-l vizează. 

El a adăugat că deşi, probabil, va scăpa şi de această a doua plângere, pagubele produse platformei de investigaţii sunt foarte mari şi că ele vizează în primul rând credibilitatea celor care lucrează la „Wikileaks".

Negocieri cu Pentagonul

Site-ul de investigaţii a atras furia administraţiei americane când a publicat, în luna iulie, peste 77.000 de documente confidenţiale privind războiul din Afganistan.

Şi a pus pe jar autorităţiile din mai multe ţări din vestul Europei prin anunţul că alte mii de documente despre acelaşi război urmează să fie publicate. „Wikileaks" a dat asigurări că nu vrea să pună în pericol securitatea niciunui stat şi a niciunei persoane publicând informaţiile clasificate. Ba mai mult, susţine că a primit acordul armatei americane de a discuta despre un ajutor pentru retragerea anumitor informaţii din documentele confidenţiale care sunt pe punctul de a fi publicate. Afirmaţia a fost însă dezminţită de Pentagon. 

Somaţi să predea documentele

 Bryan Whitman, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a cerut „Wikileaks" să predea imediat documentele clasificate despre războiul din Afganistan  pe care urmează să le posteze pe internet. „Publicarea neautorizată a unor documente clasificate pune în pericol vieţile soldaţilor din cadrul coaliţiei precum şi pe cele ale afganilor", a avertizat el.

Julian Assange: „Mă simt urmărit în Europa"

Povestea parcursului profesional al australianului Julian Assange a făcut înconjurul lumii. A început ca hacker, în adolescenţă, şi s-a transformat într-unul dintre cei mai vehemenţi activişti pe internet. Assange a fondat în 2007 cunoscuta platformă de investigaţii „Wikileaks", unde au fost publicate în ultimii doi ani documente şi imagini secrete care au şocat lumea. Amintim doar înregistrarea video din Bagdad, în care se vede cum soldaţii armatei americane împuşcă şi apoi aruncă dintr-un elicopter militar unsprezece civili, printre aceştia şi doi jurnalişti ai agenţiei de presă Reuters.

Din momentul publicării acestor imagini tot apar zvonuri că Julian Assange, în vârstă de 39 de ani, este în vizorul serviciilor secrete americane. Australianul, care spune că ţelul dezvăluirilor „Wikileaks" este să facă lumea un pic mai bună, a apărut în faţa camerelor de filmare când cu părul lung alb, când tuns scurt şi ceva mai închis la culoare.

Recent a mărturisit că este mereu pe fugă, că trăieşte mai mult în aeroporturi. Assange a admis că şi în Europa se simte urmărit. „Am descoperit în ultimele luni câteva informaţii despre diverse ţări europene", a declarat el recent, fără a da alte detalii.

Sub protecţia Partidului Piraţilor

Partidul Piraţilor din Suedia va găzdui noi servere ale site-ului „Wikileaks" pentru a-l ajuta să-şi continue dezvăluirile. Directorul platformei de investigaţii, Julian Assange, şi liderul formaţiunii suedeze, Rick Falkenvinge, au avut săptămâna trecută o întâlnire de câteva ore în care au pus la punct strategia de colaborare.

„Partidul Piraţilor va găzdui noi servere ale „Wikileaks"  în cadrul misiunii sale politice",  se arată într-un comunicat al Partidului Piraţilor, care luptă împotriva controlului excesiv al informaţiei în spaţiul virtual.

„Pot utiliza gratuit serverele noastre şi toată aparatura IT de care dispunem. Împărtăşim aceleaşi valori", a declarat Falkenvinge. După publicarea celor 92.000 de documente secrete despre războiul din Afganistan „Wikileaks", Assange se teme că platforma de investigaţii ar putea fi închisă tocmai prin decizii politice şi că poliţia ar putea confisca serverele.

Acesta este şi motivul pentru care în ultima vreme platforma a căutat să-şi mute o parte din servere în ţări în care legea protejează jurnaliştii. „Wikileaks" dispune deja de servere în Belgia şi Suedia, unde există legi favorabile jurnaliştilor.

În Suedia, jurnaliştii nu au doar dreptul ci şi obligaţia să-şi protejeze sursele. Creat în 2006 şi având ca obiectiv o creştere a libertăţii pe Internet, Partidul Piraţilor a provocat o surpriză în Suedia la alegerile europene din iunie 2009, obţinând peste 7  procente din voturi. El participă luna viitoare şi la alegerile legislative suedeze.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite