UPDATE Mandatul de arestare emis pe numele fondatorului site-ului WikiLeaks, acuzat de viol, a fost anulat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile suedeze au anulat mandatul de arestare emis pe numele fondatorului site-ului WikiLeaks, Julian Assange. Acesta fusese acuzat de viol şi molestare, potrivit BBC News.

UPDATE: Potrivit procuraturii, Assange nu mai este suspect de viol. Mandatul de arestare a fost emis vineri şi a fost anulat sâmbătă.Acesta fusese acuzat de viol şi molestare, potrivit BBC News.

Cotidianul The Guardian scria astăzi că fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, este acuzat în Suedia de viol.

Autorităţile din Suedia au eliberat un mandat de arestare pe numele lui Julian Assange pentru molestare şi vol. Mandatul a fost eliberat ieri, a declarat un purtător de cuvânt al biroului de procurori din Stockholm.

"Julian Assange este căutat pentru două motive diferite, unul fiind acela că este acuzat de viol", a susţinut directorul de comunicare al Parchetului, Karin Rosander.

El nu a fost în măsură să precizeze care ar fi al doilea cap de acuzare, şi nici dacă avizul de căutare este internaţional.

Conform cotidianului suedez Expressen, Assange, un australian de 39 de ani, este de asemenea căutat pentru agresarea unei femei.

Site-ul Parchetului confirmă că un cetăţean străin este căutat pentru viol şi agresiune, dar nu menţionează nici un nume.

Assange nu a putut fi contactat imediat, dar unul dintre colaboratorii săi, contactat prin telefon în Islanda, a afirmat că aceste acuzaţii sunt "false".

Citiţi şi:

Fondatorul WikiLeaks se pregăteşte să publice alte documente secrete despre războiul din Afganistan

VIDEO "Fondatorul WikiLeaks ar putea avea mâinile pătate de sânge"

"El nu era la curent cu aceste acuzaţii înainte de a citi în tabloidul de dreapta Expressen în această dimineaţă", a declarat Kristinn Hrafnsson, acuzând "organizaţii puternice care vor să facă rău WikiLeaks".

De asemenea, Assange a scris pe contul de Twitter al Wikileaks că toate acuzaţiile sunt false: "Acuzaţiile nu sunt fondate şi problema lor în acest moment este foarte deranjantă"

Alte posturi, tot pe Twitter, trimiteau către ideea că toate acuzaţiile împotriva fondatorului fac parte dintr-o campanie menită să-l intimideze pe Assange, care a fost dur criticat de Pentagon în ultima perioadă.

Fondatorul site-ului specializat în publicarea documentelor confidenţiale a anunţat săptămâna trecută, la Stockholm, că intenţionează să publice, în următoarele câteva săptămâni, alte circa 15.000 de documente militare confidenţiale privind războiul din Afganistan.

Hrafnsson a dat asigurări sâmbătă că Julian Assange se află în continuare în Suedia, dar nu a dorit să precizeze în ce oraş, afirmând însă că acesta va "merge foarte repede să vadă poliţia", din proprie iniţiativă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite