VIDEO Secretele războiului din Afganistan pe toate gardurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de civili nevinovaţi ucişi de soldaţii NATO, informaţii despre tentative de asasinat ale liderilor afgani coordonate din Pakistan, finanţare pentru talibani de la Teheran. Sunt doar câteva din dezvăluirile şocante despre faţa reală a războiului din Afganistan.

Informaţiile provin din 92.000 de documente secrete ale SUA, „utilizate de ofiţeri ai Pentagonului şi de militarii din teren“, obţinute de site-ul de investigaţii „Wikileaks“  şi preluate de publicaţiile „New York Times“, „The Guardian“ şi  „Der Spiegel“ .  Rapoartele şi analizele clasificate conţin avertizări ale agenţiilor de spionaj, planuri şi bilanţuri ale operaţiunilor militare din Afganistan precum şi descrieri ale atacurilor insurgente în perioada ianuarie 2004 - decembrie 2009.

Citiţi şi:

Salvarea naturii de războaiele din Irak şi Afganistan - agenda FP
VIDEO Războaiele „private" din Irak şi Afganistan

Tentative de asasinare a liderilor afgani

Potrivit informaţiilor „Pakistanul, aliat traditional al Americii, permite membrilor serviciului său de informaţii să negocieze şi să se antreneze cu talibanii“. Potrivit aceloraşi documente agenţii pakistanezi organizau reţele de grupuri de militanţi care luptau împotriva soldaţilor americani şi puneau la cale asasinarea unor oficiali afgani.  „Der Spiegel“ relatează că unele dintre rapoarte sunt atât de şocante încât Pentagonul a notat pe ele „să nu intre în posesia autorităţilor de la Kabul“. Informaţiile arată cât de „neajutorate“ sunt trupele afgane în faţa insurgenţilor talibani. Neîncrederea în partenerii de la Kabul pune sub semnul întrebării decizia luată săptămâna trecută la Conferinţa donatorilor pentru Afganistan, potrivit căreia forţele aliate vor preda autorităţilor de la Kabul controlul asupra securităţii ţării, în 2014.

Sute de civili, victime colaterale

Documentele secrete atestă uciderea a sute de civili afgani, femei şi copii, în raiduri ale trupele NATO. Vinovaţi de comiterea unor greşeli se fac, potrivit informaţiilor,  alături de soldaţii români şi cei britanici, americani şi germani. Guvernul afgan a protestat în repetate rânduri în privinţa victimelor fără vină,  dar forţele aliate au reuşit să-şi acopere de fiecare dată erorile.

Documentele publicate de „Wikileaks“ arată  că un număr important de incidente, necunoscute anterior, par să constea în deschiderea focului, de către militari, împotriva unor şoferi neînarmaţi sau motociclişti, suspectaţi că ar fi putut comite atentate sinucigaşe. Ca să calmeze populaţia afgană, trupele NATO plăteau rudelor celor decedaţi recompense care ajungeau şi la 2.000 de dolari. „Este de competenţa unui tribunal să stabilească în mod clar dacă au fost sau nu crime. Însă la prima vedere se pare că în aceste documente există dovezi privind comiterea de crime de război", a spus fondatorul  „Wikileaks“ , Julian Assange.

Atacuri cu telecomanda

Documentele dezvăluie, de asemenea, că Statele Unite au mobilizat unităţi ale de elită secrete, cu ordinul de a „ucide sau captura“ lideri talibani. Potrivit „Der Spiegel“, una dintre structurile secrete este staţionată într-o bază a forţelor germane, fapt care riscă să pună într-o lumină nefavorabilă Berlinul. Membrii unităţii secrete primesc ordine directe de la Pentagon, evitând ierarhia militară generală a NATO din Afganistan.  Agenţii secreţi au acoperit dovezi, potrivit cărora talibanii ar fi achiziţionat rachete şi potrivit cărora forţele de coaliţie utilizează tot mai multe drone controlate de la o bază militară din Nevada.

Arme şi bani de la Teheran

Documentele secrete arată că Iranul a finanţat înarmarea, antrenarea şi echiparea talibanilor. Un raport din 2005 al ISAF relatează că Teheranul a oferit  talibanilor bani pentru uciderea liderilor afgani şi a soldaţilor NATO.  „Guvernul iranian a oferit fiecărui membru al celulei teroriste 1.740 de dolari pentru fiecare soldat afgan ucis şi 3.481 de dolari pentru fiecare oficial din guvern asasinat“, se arată în documentele publicate de „Wikileaks“.

Pe urmele lui Osama bin Laden

Documentele secrete conţin şi informaţii mai recente decât s-a spus oficial despre liderul organizaţiei Al-Qaida, Osama bin Laden, considerat vinovat de atentatele de la 11 septembrie. În timp ce şeful CIA declara, public, că SUA nu mai deţin informaţii din anul 2000 despre bin Laden, documentele secrete obţinute de „Wikileaks“ arată altceva. Forţele internaţionale din Afganistan aveau indicii serioase că în august 2006, şase atacatori sinucigaşi s-au întâlnit în secret în Quetta, Pakistan, unde au primit ordin să organizeze un atentat în nordul Afganistanului. „Astfel de întâlniri aveau loc lunar, fie în Quetta, fie în satele de la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan“, se arată în raport. „Întrunirile erau coordonate de patru lideri printre care mollahul Omar (liderul talibanilor) şi Osama bin Laden (liderul Al-Qaida)“, arată acelaşi document, detaliind discuţiile de la aceste întruniri, inclusiv detaliile despre cum să fie organizate atentatele. 

Sursa „Wikileaks“ are epoleţi

Sursa scurgerii de informaţii pare să fie un analist militar american, arestat în Irak pentru dezvăluirea de informaţii clasificate, potrivit publicaţiei britanice „The Daily Express“. Site-ul „Wikileaks“ afirmă că scopul dezvăluirilor sale este prezentarea unor  „acţiuni contrare principiilor etice“. „Credem că transparenţa activităţilor guvernamentale conduce la reducerea corupţiei, la o mai bună guvernare şi la democraţii mai puternice. Toate guvernele pot beneficia de pe urma supravegherii mai atente, precum şi popoarele“, se explică pe site.
Julian Assange, fondatorul „Wikileaks“ susţine că documentele publicate probează violenţe mult mai intense comise în Afganistan decât cele prezentate până acum. Assange a admis că în ultimele luni a primit materiale „de înaltă calitate“ de la surse militare. Se pare că în noiembrie anul trecut, un oficial cu funcţie importantă într-o bază americană din Irak a început să copieze materialele secrete.

Viaţa soldaţilor NATO, în pericol

Nu puţine sunt criticile la adresa demersului „Wikileaks“, acuzat că  pune în pericol operaţiunile militare din Afganistan, încălcând şi drepturile la viaţă privată ale unor persoane, prin publicarea documentelor clasificate. Steven Aftergood, un expert de la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă americani, a acuzat site-ul de „vandalism informaţional“. Cei mai vehemenţi au fost oficialii de la Washington. "Statele Unite condamnă cu fermitate publicarea de informaţii confidenţiale, de către persoane şi organizaţii, care ar putea pune în pericol viaţa americanilor şi a aliaţilor noştri şi ameninţă securitatea naţională"“, a declarat consilierul pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Barack Obama, generalul James Jones.

Mai tare ca dezvăluirile despre Vietnam

Jurnaliştii de la „The Guardian“ susţin că autorităţile americane ştiau de câteva săptămâni că numeroase informaţii confidenţiale au ajuns pe mâna unor activişti civici. Washingtonul ar fi luat în calcul şi faptul că amploarea dezvăluirilor ar putea-o depăşi pe cea din momentul publicării documentelor Pentagonului în timpul războiului din Vietnam. Ba mai mult, potrivit ziariştilor britanici, SUA se tem că ar fi putut pierde „materiale ultrasensibile, inclusiv zeci de faxuri trimise de ambasadele americane din întreaga lume, referitoare la tranzacţii de armament, discuţii comerciale, întâlniri secrete şi opinii ale altor guverne.“

O confirmare a teoriei

În jur de 45 de civili au fost ucişi într-un atac cu rachetă, în sudul Afganistanului, săptămâna trecută. Declaraţia a fost făcută ieri, de către purtătorul de cuvânt al preşedintelui afgan Hamid Karzai, în toiul dezvăluirilor şocante ale „Wikileaks“ despre operaţiunile militare din Afgnistan care fac sute de victime printre civili. Karzai a cerut demararea unei anchete pentru a stabili originea tirurilor. Presa speculează că ar fi vorba de acţiuni ale trupelor NATO.

„Talibanii ne atacau la tot pasul”

Generalul maior (r) Ion Pâlşoiu, locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, primul comandant al Scorpionilor Roşii, care au participat la misiuni în Afganistan şi Irak în misiuni cu scop... şi de inspecţie, a declarat ieri pentru Adevărul că militarii români şi americani erau atacaţi de talibani la tot pasul. „Pericolul unui atac era prezent la tot pasul. S-au produs mai multe atacuri asupra noastră. Căutau de obicei elemente strategice din dispozitive”.

Despre convoiul care ar fi lovit copilul afgan, generalul maior (r) spune: „Nu am cunoştinţă despre un astfel de incident, nu că nu-mi amintesc, am o memorie extraordinară! Însă îmi este greu să cred că nu aş fi ştiut dacă ar fi avut loc un astfel de eveniment”.

Cei mai mulţi militari români dislocaţi în teatrele de operaţii din Afganistan au fost din Craiova. Supranumiţi Scorpionii Roşii, militarii din cadrul Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab au acţionat ca rezervă strategică NATO. Generalul Pâlşoiu a participat la patru misiuni în Afganistan. În 2007 a condus Corpul 1 Armată în misiunea din Afganistan sub comandamentul II Operaţional Buzău. 

„Structurile erau sub comanda operaţională a comandamentului de la Buzău. Au fost misiuni foarte solicitante. La Kandahar erau dislocate trupele coaliţiei, aeroportul fiind unul dintre obiectivele principale în acea zonă de sud a Afganistanului. Pericolul unui atac era prezent la tot pasul. Am constatat că este un teatru imprevizibil. S-au produs mai multe atacuri asupra noastră. Într-una din zile baza română-americană de la Kandahar a fost atacată de talibani cu rachete. Unul dintre containere a fost lovit, dar din fericire militarii executau activităţi în afara zonei”, a povestit generalul despre unul dintre cele mai grele momente petrecute în Afganistan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite