Nouă metodă pentru atentate: implant cu bombă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispozitivele explozive  plasate în corpurile teroriştilor sunt noua armă a Al–Qaida. Serviciul de informaţii britanic MI5 a depistat noua metodă prin monitorizarea discuţiilor de pe websiturile arabe.

Până acum, teroriştii au atacat avioane, trenuri de metrou şi autobuze, ascunzând bombe în genţi, pantofi sau în lenjeria intimă, pentru a evita detectarea lor.

Mai citiţi şi:

FOTO Înapoi la Kabul, în numele fratelui ucis

Revoltele din Nigeria: "Sunt atât de multe cadavre"

Bagdadul zguduit de trei masive explozii: cel puţin 36 morţi

Dar o operaţiune a serviciilor secrete britanice MI5 a descoperit că Al-Qaida a trecut la o nouă fază a campaniei sale de atacuri teroriste: introducerea chirurgicală a bombelor în interiorul corpului uman.

MI5 a depistat prima dată această nouă metodă prin monitorizarea informaţiilor de pe websiturile arabe.

 „Dacă teroriştii discută despre acest lucru, trebuie să fim gata să contracarăm ameninţarea", a declarat o sursă din MI5, citată de „Daily Mail".

O altă sursă a declarat pentru aceeaşi publicaţie că, la bărbaţi, implantul se face lângă apendice sau în fese, în timp ce, la femei, explozibilul se amplasează în sâni, la fel ca şi implanturile mamare obişnuite.

Experţii spun că explozibilul folosit este tetrahidratul de pentaeritritol (PETN). Acesta ar fi plasat în săculeţi de plastic în corpul atentatorului, în urma unei incizii chirurgicale, iar apoi rana este cusută exact ca şi la o operaţie normală, astfel încât să se poată vindeca.

Detonare printr-o injecţie

O cantitate de numai 200 de grame de PETN este suficientă pentru a spulbera carcasa unui avion.

Atentatorii ar urma să detoneze explozibilul,  injectându-şi cu o seringă hipodermică triperoxid de triacetonă (TATP) în săculeţul cu explozibil. Nigerianul Umar Farouk, care a încercat să detoneze o bombă într-un avion care zbura către Detroit (SUA), în ziua de Crăciun avea explozibilul în indispensabili şi a încercat să folosească acelaşi detonator lichid. 

Din fericire, substanţa detonatoare i-a aprins pantalonii, fapt care a tras atenţia celor din jur, iar el a fost imobilizat. Serviciile secrete se tem că aceşti oameni-bombă  ar putea pretinde că sunt diabetici pentru a fi lăsaţi să se injecteze în timpul zborului, a călătoriei cu metroul sau cu autobuzul, împiecând intervenţia celorlaţi călători. 

Implantul poate fi detectat

Serviciile de securitate cred că noua metodă a fost generată de recenta introducere a scannerelor corporale pe aeroporturi, care pot vedea prin hainele călătorilor.

Totuşi, experţii susţin că, la ora actuală, există tehnologie care poate identifica substanţele chimice, explozibilii şi drogurile.  Un tip de aparatură cu raze X poate depista chiar şi explozibilul implantat. „Totuşi, nu există o tehnologie magică, care să depisteze orice potenţial terorist", a declarat pentru „Daily Mail" o sursă cu experienţă în domeniu.

Surse din guvernul britanic au confirmat că au luat cunoştinţă de această nouă ameninţare, dar spun că nu există încă un punct de vedere oficial.

Bin Laden ar fi murit de cancer în 2002

Osama Bin Laden a murit de cancer la rinichi în mai sau iunie 2002, a asigurat Sultan Tarar, „mâna dreaptă" a mullahului taliban Omar. El a făcut această declaraţie cotidianului „La Razon", în cadrul unei discuţii despre  integrarea talibanilor moderaţi în Afganistan.

„Cu un grad de siguranţă de 90%, Osama Bin Laden este mort. Suferea de cancer la rinichi când a scăpat din atacul aerian american din munţii Tora Bora, în decembrie 2001, şi s-a refugiat în provincia Ghazni, din estul Afganistanului. În 2002 a murit din cauza acestei boli",  a declarat Sultan Tarar.

El susţine că, în această zonă, au rămas acum câteva sute de oameni ai Al-Qaida.  Tarar a insistat asupra faptului că legătura dintre mişcarea talibană şi organizaţia teroristă Al-Qaida este numai o „fabricaţie" a SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite