Bagdadul zguduit de trei masive explozii: cel puţin 36 morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala irakiană a fost zguduită luni de trei explozii masive. Prima deflagraţie s-a produs în zona Abu Nawaz, fiind urmată la scurt timp de alte două explozii produse în zona verde, informează AFP

UPDATE: Cel puţin 36 persoane au murit, luni, iar alte 71 au fost rănite în trei atentate cu maşină-capcană îndreptate împotriva mai multor hoteluri din centrul Bagdadului, potrivit Ministerului de nterne irakian.

Bilanţul antrerior era de 24 de morţi şi 40 de răniţi.

Sursele au explicat că prima explozie s-a produs lângă hotelul Sheraton, situat în piaţa centrală Fardus, în timp ce a doua a avut loc la intrarea în hotelul Babel, din cartierul Yadria, iar a treia în vecinătatea hotelului Hamra, din districtul Al Karrada.

Exploziile şi atentatele sinucigaşe sunt comune în capitala irakiană. În decembrie 2009, o serie de cinci explozii au ucis 127 de persoane şi au rănit mai bine de 500 de persoane. Frecvenţa cu care au loc astfel de atentate teroriste ridică serioase semne de întrebare asupra gradului de securitate instaurat de trupele NATO în Irak. Violenţele în capitala irakiană au cunoscut un tren ascendent, în condiţiile în care trupele NATO se vor retrage în 2011.

Alte atentate care au făcut sute de victime au avut loc în august şi octombrie. În explozii de atunci, care au vizat clădiri guvernamentale, peste 255 de persoane şi-au pierdut viaţa

Primul ministru Nouri al-Maliki a pus atentatele în seama grupurilor loiale lui Saddam Hussein.

Autorităţile irakiene se aşteaptă ca numărul morţilor să crească

Detectoare nefuncţionale, produse în România şi livrate Irakului

Atentatele cu bombă din Irak au loc în contextul scandalului detectoarelor nefuncţionale exportate de o companie britanică în ţara arabă, şi produse în România.

Potrivit materialelor apărute în presă, care citează un asociat al firmei britanice ATSC, dispozitivele pentru detectarea bombelor livrate în Irak erau produse, la un preţ de 250 de dolari, de furnizori din Marea Britanie şi România.


O anchetă va avea loc şi la Bagdad, pentru a analiza de ce s-au cheltuit peste 85 de milioane de dolari pentru a achiziţiona 800 de detectoare care nu funcţionează.

Dspozitivele vândute de compania britanică sunt utilizate la punctele de securitate menite să apere clădirile guvernamentale irakiene şi zona ambasadelor.

Colonelul irakian Hato al-Hashemi, un expert în explozibili din Ministerul irakian al Internelor, a declarat că ar fi o gravă eroare înlăturarea acestor dispozitive din punctele de securitate.

Totuşi, potrivit unui test realizat de BBC, dispozitivul nu are decât un mecanism similar cu cel care împiedică furturile din magazine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite