Bani din arme pentru aliaţii Angelei Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Karlheinz Schreiber dă detalii despre sumele înregistrate pe numele unor morţi şi intrate în conturile Uniunii Creştin-Sociale. Schreiber repune pe tapet un scandal care a făcut numeroase „victime“ în Germania, umbrind chiar şi cariera cancelarului reunificării, Helmut Kohl. 

Procesul împotriva omului de afaceri germano-canadian a debutat furtunos săptămâna aceasta, cu un Karlheinz Schreiber (75 de ani) care a lăsat impresia că este gata să-i tragă în jos odată cu el pe amicii politici care l-au lăsat din braţe.

Mai citiţi şi:

Angela Merkel: "Revoluţia din România a fost foarte impresionantă"

Angela Merkel, al doilea lider german care se adresează Congresului american

Primii pe lista lui Schreiber, în cele două zile de audieri, au fost membrii Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) conduse de cancelarul Angela Merkel. Fără să pretindă a fi uşă de biserică - date fiind acuzaţiile grave care i se aduc: acordare de mită, complicitate, înşelăciune şi evaziune fiscală de circa 10 milioane de euro - omul de afaceri a prezentat judecătorilor din Augsburg o serie de detalii privind banii ajunşi în conturile CSU din vânzarea de tancuri către Arabia Saudită în anii ‘90.

Schreiber nu a rupt gura târgului cu dezvăluiri, dar a oferit detalii noi despre afacerea ce riscă să se transforme într-o bombă politică ce ar putea să explodeze, după cum titra publicaţia „Stern".

„Sponsori" din mormânt

Membrilor CSU le-a revenit „o parte bunicică" din comisionul încasat de Schreiber pentru vânzarea a 36 de tancuri către Arabia Saudită în 1991. Josef Dannecker, un apropiat al fostului premier al landului Bavaria Franz Josef Strauss, a pus la cale „un sistem macabru" pentru a se pierde urma banilor şi pentru a nu se depăşi nivelul legal de sponsorizare a partidelor, scrie „Die Welt".

Dannecker obişnuia „să citească necrologurile din ziare şi să aleagă aleatoriu numele unor morţi care apăreau apoi ca donatori" ai CSU, a explicat Jan Olaf Leisner, unul dintre avocaţii lui Schreiber.

Împărţirea „prăzii"

Contractul pentru vânzarea celor 36 de „panzere" către Arabia Saudită a fost în valoare de 200 de milioane de mărci (circa 100 milioane de euro).

În conturile lobbyistului au ajuns 24 de milioane de mărci (circa 12 milioane de euro), dar cea mai mare parte a sumei „s-ar fi scurs" către alte persoane, a explicat Schreiber, încercând să le arate judecătorilor că nu el este piesa principală în acest puzzle. În conturile CSU ar fi ajuns 1,4 milioane de mărci (circa 720 de milioane de euro), notează „Der Spiegel".

Uniunea Creştin-Socială „nu ştie absolut nimic" despre această presupusă afacere, a anunţat un purtător de cuvânt al formaţiunii. „Este bine că Schreiber poate da în sfârşit explicaţii în faţa justiţiei" pentru nişte acuzaţii vehiculate de mai mulţi ani, a mai continuat purtătorul de cuvânt.

Avocatul Leisner a explicat însă că acesta este doar începutul. Nu numai CSU, ci „toate cele patru partide importante de atunci" au primit câte o felie din cele 24 de milioane de mărci (celelalte trei fiind CDU, SPD şi liberalii din FDP). Schreiber, care este pasibil de o condamnare la 15 ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat, va oferi detalii în următoarele „episoade" ale procesului care ar putea să scurt-circuiteze scena politică de la Berlin. „Nimic nu este exclus", conchide „Stern".

Extrădat din Canada

Schreiber a fugit din Germania în Canada, în 1995, după ce procurorii au lansat primele acuzaţii la adresa lui pentru intermedierea unor vânzări de arme în Arabia Saudită, Thailanda şi alte ţări.

Probleme pentru cancelar

După acuzaţiile la adresa lui Helmut Kohl, de la începutul anilor ‘90, Angela Merkel s-a distanţat public de mentorul său. Scandalul conturilor negre ale CDU l-a atins şi pe urmaşul lui Kohl la conducerea partidului, Wolfgang Schäuble, nevoit să se retragă şi să-i lase cale liberă fiicei de pastor din fosta RDG.

image

Acum însă Schäuble este ministru în cabinetul său şi repunerea pe tapet a scandalului ar putea afecta credibilitatea întregului guvern. O problemă de care Merkel nu avea nevoie. Greii partidului îi reproşează pierderea a peste un milion de simpatizanţi - în pofida victoriei la alegerile de anul trecut - şi neînţelegerile cu liberalii, partenerii de guvernare pe care şi i-a dorit atât de mult.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite