Angela Merkel, al doilea lider german care se adresează Congresului american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel, al doilea lider german care se adresează Congresului american
Angela Merkel, al doilea lider german care se adresează Congresului american

Cancelarul german Angela Merkel este aşteptată marţi la Washington, unde va vorbi, în faţa Congresului, despre cei 20 de ani de la căderea comunismului şi despre viitorul legăturilor transatlantice.

  • Merkel va fi al doilea lider german care vorbeşte în faţa Congresului american, după Konrad Adenauer, în 1957, care s-a adresat celor două Camere separat.


Cu şase zile înainte de festivităţile de la Berlin destinate căderii Zidului Berlinului, Merkel este invitată să vorbească în faţa camerelor reunite ale Congresului. Dincolo de aspectul solemn al acestei intervenţii, vizita va fi şi o ocazie de a discuta cu Barack Obama despre marile dosare internaţionale, printre care Afganistan, Iran, regularizarea pieţelor financiare şi combaterea încălzirii climatice.

"Este o mare onoare pentru mine", a spus Merkel sâmbătă. Această vizită "la prieteni adevăraţi va fi o ocazie de a mulţumi Statelor Unite pentru că au însoşit cu mult entuziasm şi afecţiune" procesul de reunificare a Germaniei, a subliniat ea.

Cu privire la conferinţa internaţională pentru climă din decembrie, de la Copenhaga, Merkel a subliniat că ţara sa şi UE "vor promova rezoluţii politice ambiţioase". În privinţa crizei economice, ea a amintit că aceasta nu a fost încă depăşită şi că lumea trebuie să se asigure că o astfel de criză nu se va repeta. În această linie, ea va discuta cu Obama despre regularizarea pieţelor financiare.

Însă Merkel trebuie să se aştepte şi la cereri din partea Washingtonului şi ar fi naivă să creadă că această invitaţie nu înseamnă şi o serie de cereri, spune Josef Braml de la Societatea germană de politică externă: "Este un gest care aşteaptă un serviciu în schimb: guvernul german trebuie să-şi asume o parte mai mare din angajamentul SUA pe plan internaţional".

"Perioada de graţie s-a încheiat", rezumă politologul, subliniind că Berlinul riscă să-şi vadă influenţa diminuată la Washington, dacă va refuza să trimită trupe suplimentare în Afganistan, să acorde mai multe credite pentru stabilizarea Pakistanului sau dacă nu va adopta o poziţie mai dură în privinţa Iranului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite