Angela Merkel: "Revoluţia din România a fost foarte impresionantă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel: "Revoluţia din România a fost foarte impresionantă"
Angela Merkel: "Revoluţia din România a fost foarte impresionantă"

Cancelarul german a calificat joi Revoluţia din 1989 din România drept "foarte impresionantă", subliniind că ceremoniile organizate la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului "nu vor fi numai pentru germani, ci pentru toţi cei care au ajutat la doborârea dictaturii în întreaga Europă", scrie Financial Times.

Angela Merkel a admis în faţa unui grup de jurnalişti reuniţi în biroul său că înţelege frustrarea multor est-europeni pentru că atenţia internaţională se concentrează din nou asupra Berlinului.

Solidaritatea din Polonia a fost o forţă motrice mult mai importantă atunci. Contribuţia Ungariei din vară a deschis drumul şi a fost decisivă, iar Revoluţia din România a fost foarte impresionantă, a declarat ea.

Citiţi şi:

Merkel, care a crescut în Germania de Est, comunistă, a mărturisit că a subestimat importanţa mişcării care a cuprins foştii sateliţi sovietici din Europa Centrală şi de Est în toamna anului 1989.

În 13 noiembrie, la patru zile după căderea Zidului, Merkel, fizician la Academia de Ştiinţe din Berlinul de Est, a mers în Polonia pentru a susţine o conferinţă. "Prietenii mei polonezi mi-au spus: Data viitoare ne întâlnim la Berlin, ţara ta va fi una din nou. Acest lucru m-a surprins. Le-am spus că nu cred că lucrurile se vor întâmpla atât de repede, îşi aminteşte ea.

La întoarcerea la Berlin, cancelarul le-a spus colegilor său că polonezii cred că reunificarea este iminentă şi au râs cu toţii. "Dar, bineînţeles, în retrospectivă, noi nu am văzut lucrurile clar, ei da", a subliniat ea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite