VIDEO Fondatorul WikiLeaks rămâne după gratii până pe 14 decembrie. Judecător: "Sunt acuzaţii extrem de grave"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat în Londra, după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare de Suedia, a anunţat poliţia metropolitană, citată de BBC.

UPDATE 19.00 Mai multe personalităţi, între care regizorul Ken Loach, s-au oferit să îi plătească cauţiunea.

Julian Assange, care a apărut calm, într-un costum bleumarin şi cămaşă fără cravată, şi-a declinat numele în faţa tribunalului şi a oferit o adresă de cutie poştală din Australia. La instenţele tribunalului, el a oferit apoi o adresă din Victoria, în Australia.

Judecătorul l-a informat asupra acuzaţiilor de agresiune sexuală împotriva a două femei care i se aduc.

Sunt acuzaţii extrem de grave, a subliniat judecătorul Howard Riddle.

UPDATE 17.50 Judecătorul a precizat că "acest caz nu are legătură cu WikiLeaks" şi că cererea de eliberare pe cauţiune a fost refuzată pe motiv că Assange nu s-ar prezenta la următoarea înfăţişare. Potrivit The Guardian, judecătorul a motivat decizia sa spunând că există "acuzaţii grave împotriva unei persoane care are mijloacele şi capacitatea de a se ascunde".

VIDEO Fondatorul WikiLeaks ameninţă că va dezvălui documente "bombă", dacă i se întâmplă ceva

Când a fost rugat să ofere adresa domiciliului său, Assange a replicat: "Aveţi nevoie de ea pentru corespondenţă sau pentru alte motive?". Ulterior a dat o adresă din Australia.

La ieşirea din sala de tribunal, unul dintre avocaţii lui Assange a spus că decizia judecătorului este nedreaptă şi a făcut un apel către toţi jurnaliştii prezenţi să-l susţină.

UPDATE 17.20 Magistraţii au respins cererea avocaţilor de a-l elibera pe cauţiune pe Assange şi au stabilit ca acesta să rămână după gratii până pe 14 decembrie, când va avea loc următoarea înfăţişare la tribunal. În cadrul audierilor, fondatorul WikiLeaks şi-a exprimat opoziţia faţă de cererea de a fi extrădat în Suedia, spunând că va lupta împotriva acesteia. 

UPDATE 15.35 Julian Assange a ajuns la tribunalul din Londra în care urmează să fie audiat, iar magistraţii vor hotărî daca va fi sau nu extrădat. Unul dintre avocaţii lui a declarat că Assange este "bine" şi că întâlnirea cu poliţia a fost "cordială". "I-au verificat identitatea şi au fost mulţumiţi că este adevăratul Julian Assange", a declarat Mark Stephens.

Poliţia a oprit circulaţia pe strada care trece prin faţa tribunalului, cu câteva minute înainte de sosirea unei maşini negre care transporta mai mulţi ofiţeri de poliţie şi pe Assange.

Assange ajunge la tribunal
Presa locală s-a adunat în faţa tribunalului în care se află Assange

Foto: CTV.ca. Jurnaliştii aşteptau în faţa tribunalului sosirea fondatorului Wikileaks.

Australianul în vârstă de 39 de ani s-a prezentat de bunăvoie, împreună cu avocaţii săi, la sediul poliţiei din capitala Marii Britanii, el fiind acuzat de "infracţiuni sexuale", după ce două femei au depus plângeri împotriva sa.

"Julian Assange a fost arestat marţi la ora 9.30 (11.30, ora României) în Marea Britanie, în baza unui mandat european emis de Suedia, sub suspiciunea de viol", se arată într-un comunicat emis de poliţia metropolitană din Londra. 

Tot în cursul zilei de azi, după ce va fi audiat de poliţie, australianul va fi audiat la un tribunal din Londra, împotriva sa existând patru capete de acuzareconstrângerea victimelor, doua molestări sexuale şi un viol, comise în august 2010:

 * Domnişoara A susţine că a fost victima "coerciţiei ilegale" în noaptea de 14 august, la Stockholm. Assange este acuzat că s-a folosit de greutatea sa corporală pentru a o ţine pe Domnişoara A "într-un mod sexual".

 * Assange e acuzat că a "molestat-o sexual" pe Domnişoara A, prin faptul că a întreţinut relaţii sexuale cu ea, fără prezervativ, deşi ea a cerut acest lucru.

 * Assange "a molestat-o în mod deliberat" pe Domnişoara A, pe 18 august, "într-un mod care i-a violat integritatea sexuală".

 * Assange este acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu o altă femeie, Domnişoara W, pe 17 august, tot fără prezervativ, în timp ce aceasta dormea la ea acasă.

Assange neagă toate acuzaţiile.

Autorităţile suedeze au cerut ca fondatorul WikiLeaks să fie extrădat, pentru a fi interogat în legătură cu acuzaţiile aduse de cele două femei. Instanţa de judecată se va pronunţa şi în ceea ce priveşte posibilitatea extrădării. Potrivit Los Angeles Times, avocaţii lui Assange vor încerca să obţină eliberarea clientului lor pe cauţiune. Surse din poliţie au dezvăluit însă că e puţin probabil ca Assange să fie eliberat, pentru a evita riscul ca el să părăsească ţara.

Julian Assange

Un purtător de cuvânt al WikiLeaks a declarat că arestarea lui Assange reprezintă un atac la adresa libertăţii presei, dar că site-ul va continua să publice informaţiile pe care le deţine, informează Wall Street Journal. Mai multe detalii aici.

Assange a transmis un mesaj înaintea arestării sale

De altfel,Julian Assange a trimis un editorial publicaţiei The Australian, care să fie publicat imediat după arestarea sa. În textul respectiv, fondatorul Wikileaks vorbeşte despre adevăr şi libertatea de exprimare şi l-a citat pe Robert Murdoch:  "în cursa dintre secret şi adevăr, adevărul va ieşi în mod inevitabil învingător".

În mesajul său, Assange îşi apără metodele, spunând că politicienii australieni şi cei americani „cântă în cor un refren fals”: „Întâi spun că informaţiile publicate de WikiLeaks nu au nici o importanţă, apoi susţin că pun în periol securitatea. Să se hotărască, nu pot fi valabile ambele variante”, spune Assange.

Principalele idei din mesajul lui:

* WikiLeaks publică fără teamă informaţii care trebuie să fie cunoscute de oameni;

* Îmi doresc ca internetul să fie folosit pentru dezvăluirea adevărului;

* Oamenii spun că aş fi împotriva războiului. Nu sunt. Sunt momente în care naţiunile trebuie să pornească războaie. Există şi războaie juste.

* Guvernul Gillard (Australia) încearcă să „împuşte” mesagerul, pentru că nu doreşte dezvăluirea adevărului.

Din clipa în care pe site-ul înfiinţat de el au început să fie publicate sute de informaţii confidenţiale  despre diplomaţia mondială, Assange a stat ascuns în diferite locaţii din Marea Britanie. În urmă cu numai o zi, avocatul lui Julian Assange, Mark Stephens, a declarat că este în tratative cu poliţia britanică pentru a organiza o întâlnire voluntară cu fondatorul lui WikiLeaks.

Avocatul lui Julian Assange organizează o întâlnire cu poliţia

Duminică, Mark Stephens a indicat că el va combate orice tentativă de extrădare a clientului său în Statele Unite, odată ce el va fi arestat şi încredinţat poliţiei suedeze. Assange le-a spus prietenilor săi că este convins de faptul că Statele Unite se află în spatele tentativelor procurorilor din Suedia de a obţine extrădarea sa pentru interogare.

Pe lângă acuzaţiile de viol, Assange este considerat inamicul numărul unu de numeroase guverne, nemulţumite de dezvăluirea de către site-ul Wikileaks a numeroase documente diplomatice americane.

De altfel, australianul a transmis pe Internet un document criptat ca asigurare pentru cazul în care va fi arestat sau dacă i s-ar întâmpla ceva, ori dacă site-ul WikiLeaks va fi interzis permanent. Potrivit Fox News, el a ameninţat că aceste documente secrete au conţinut needitat şi pot pune în pericol securitatea ţărilor din întreaga lume, care sunt partenere ale Statelor Unite.

Deşi mandatul internaţional de arestare a fost emis încă de luna trecută, autorităţile britanice nu au putut să-l aresteze pe Assange, aparent din cauza unei greşeli de completare a mandatului.

WikiLeaks: Liderii români, scanaţi de SUA

Julian Assange: Am primit ameninţări cu moartea

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite