OPINIE Cine a tras ştecherul din priză la Bursa din New York?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi de ce? Într-o formă sau alta, întrebările apar pe cam toate blogurile şi site-urile de specialitate din întreaga lume, deoarece, fie că a fost vorba de o greşeală umană, fie o de eroare de sistem, fie de o acţiune premeditată de a influenţa pieţele financiare - profitându-se de tensiunea care oricum era la cote maxime, efectele au fost dezastruoase pentru indicii tuturor burselor.

De ce s-a prăbuşit Dow Jones?

Bursa Bucureşti a deschis în scădere, după ce Dow Jones a căzut ieri cu aproape 1.000 de puncte

Cine şi cum va strânge cureaua?

Indiferent care este cauza ce a dus la prăbuşirea cu peste 90% a nu mai puţin de 27 de companii te top din Statele Unite (între care Accenture, Exelon Corp. şi Philip Morris) şi la căderea cu peste 9% indicelui Dow Jones în ultima parte a şedinţei, efectele produse pun încă odată sub semnul întrebării stabilitatea sistemului financiar global.

Dar mai mult decât atât, arată că se schimbă lumea! Cum! Orice broker obosit sau neatent, de la oricare dintre marile bănci de investiţii din lume, poate declanşa doar printr-o apăsare de buton dispariţia a câteva sute de miliarde de dolari din capitalizarea burselor din lume. Iar odinul respectiv nici nu trebuie să fie foarte mare!

Trebuie să fie doar suficient de mare pentru a declanşa reacţia sistemelor automare de tranzacţionare (setate să închidă şi să deschidă poziţii la anumite nivele cheie), să declanşeze ordinele ordinele de limitare a pierderilor (aşa numitele "stop-loss-uri"care se generează automat), şi lichidarea automată a poziţiilor din portofoliile care tranzacţionează în marjă (la intrarea sub limitele prevăzute în contract) sau închiderea în piaţă a unei foarte largi game de instrumente derivate (cum sunt opţiunile sau futures-urile cu livrare). Şi cum la cele patru verigi ale lanţului vicios menţionate se vor adăuga întotdeauna speculatorii şi mai ales investitorii panicaţi efectul "bulgarelui de zăpadă" este asigurat.

Iar dacă acţiunea este cu intenţie, este cu atât mai îngrijorător, iar întrebarea "cine şi cât a câştigat?" este cu atât mai legitimă! Mai ales că eroarea de sistem sau greşeala umană s-a produs într-un moment bine „pregătit" de mass-media, dând astfel suficient de multă apă la moară adepţilor teoriilor conspiraţioniste.  
O scurtă trecere în revistă a informaţiilor apărute dau ca declanşator greşeala unui broker care în loc de 150.000 a scris 500.000, în ordinul de vânzare dat pe un derivat cu suportul pe S&P500. Cum volumul ordinului ar reprezenta peste 10% din volumul zilnic realizat piaţa mini-contractelor tranzacţionate pe Chicago Mercantile Exchange, impulsul negative dat pieţelor ar fi fost mai mult decât suficient.

La fel de bine, începutul căderii ar fi putut fi determinat şi de o tranzacţie (deasemeni greşită) realizată pe titlurile Procter & Gamble - după cum reiese din alte comentarii. La fel de credibile dacă ne gândim că P&G este una dintre acţiunile considerate extrem de solide, iar o scădere a acesteia de la 62 de dolari până la 39 de dolari (pe fondul unor schimburi totalizând circa 1,5 miliarde de acţiuni) ar fi fost deasemeni suficientă pentru a declanşa panica.

SEC-ul American şi oficialii celorlalte pieţe americane strâns legate una de alta (Nasdaq, BATS, Direct Edge şi Archipelago) au pornit deja demersurile pentru a verifica dacă vânzările au fost realizate cu scopul de a destabilize pieţele, sau dintr-o greşeală, anunţând deja anularea unora dintre respectivele tranzacţii.

Din păcate, chiar dacă  pieţele americane îşi vor "regla conturile", asta nu va aduce înapoi miliardul de euro care s-a evaporat în şedinţa de astăzi de pe piaţa de la Bucureşti!

Laurenţiu Roşoiu este specialist pe pieţe de capital la Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite