Bursa Bucureşti a deschis în scădere, după ce Dow Jones a căzut ieri cu aproape 1.000 de puncte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu 2,4% la debutul şedinţei de astăzi, investitorii reacţionând la corecţiile severe, de până la 3,4%, ale pieţelor din SUA, unde în cursul sesiunii de joi indicele Dow Jones Industrial Average s-a prăbuşit chiar cu aproape 9%.

„Scăderea bursei este determinată de ceea ce s-a întâmplat pe pieţele din SUA şi pe restul burselor. O scădere de peste 3% cum a fost ieri în SUA, care este cea mai mare din ultimul an, era de aşteptat să ducă în jos şi piaţa noastră. Nu cred că revenirea pe scădere a bursei locale este influenţată de faptul că în România vor fi disponibilizări în sectorul bugetar sau că salariile şi pensiile vor scădea. Investitorii reacţionează la ceea ce se îmtâmplă pe brusele externe, pentru că pieţele sunt corelate între ele", a declarat Adrian Lupşan, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest, citat de Mediafax.

Reacţia investitorilor de la Bucureşti la corecţiile burselor din SUA a fost semnificativă chiar în primul minut, când piaţa a coborât cu 4%. Ulterior, corecţia s-a temperat uşor, iar la ora 10:15 indicele general, BET-C, era în scădere cu 2,4%.

În şedinţa de joi a burselor din SUA cu două ore înainte de închidere pieţele au căzut puternic, cea mai severă corecţie fiind înregistrată de cel mai important indice, Dow Jones Industrial Average, care s-a prăbuşit cu aproape 9%. Indicele Dow Jones Industrial Average a înregistrat cea mai puternică scădere consemnată vreodată în timpul unei singure şedinţe, pierzând 998,5 puncte. Declinul abrupt al pieţei ar putea să fi fost accentuat de apariţia, în sistemul bursei, a unor înregistrări care arătau, eronat, că unele acţiuni au scăzut pentru scurt timp la valoarea zero.

Linia descendentă a continuat şi pe bursele din Asia, care au coborât cu cel mult 3,1%, şi pe pieţele mature din Europa, care au deschis şedinţa în scădere cu până la 2,4%.

Declaraţiile lui Băsescu au „lovit" Bursa

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, după negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pensiile şi ajutoarele de şomaj vor scădea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, şi vor fi reduse „masiv subvenţiile", banii urmând să fie alocaţi ţintit „către cei care au nevoie de sprijin financiar". Reacţiie nu au întârziat să apară. Cele mai lichide zece acţiuni de la BVB erau tranzacţionate la preţuri în scădere în medie cu 3,04%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 3,23% sub nivelul de joi.Totodată, acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) aveau preţuri în medie cu 2,85% sub referinţă. Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, era în scădere cu 2,57%.

În primele 15 minute au fost tranzaţioante acţiuni de 6,7 milioane de lei (1,6 milioane euro), sumă 10% mai redusă comparativ cu rulajul de la debutul şedinţei rpecedente, de 7,4 milioane de lei (1,7 milioane de euro), informează Mediafax.

Acţiunile OMV Petrom au debutat în scădere

Acţiunile OMV Petrom (SNP) erau în scădere cu 2,66%, la preţul de 0,293 lei, pe un rulaj de 402.000 de lei, după ce compania a anunţat rezultatele financiare din primul trimestru. Grupul OMV Petrom a înregistrat în primul trimestru vânzări de 3,934 miliarde lei (956 milioane euro), în creştere cu 2%, şi un profit net de 807,4 milioane lei (196 de milioane de euro), sumă de 2,4 ori mai mare faţă de câştigul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit rezultatelor întocmite după standardele IFRS.

Totodată, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 2,8 milioane de lei, iar cotaţia a coborât cu 1,75%, la 1,68 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite