De ce s-a prăbuşit Dow Jones?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatile de reglementare din Statele Unite ale Americii (SUA) vor ancheta motivele prăbuşirii acţiunilor de pe Wall Street din şedinţa bursieră de ieri. Zvonurile spun că Citigroup ar fi vinovat de prăbuşirea Dow Jones.

Autorităţile Securities and Exchange Commission şi Commodity Futures Trading Commission au anunţat într-un comunicat comun că vor verifica activităţile de tranzacţionare neobişnuite şi vor lua măsurile corespunzătoare pentru a proteja investitorii, informează AFP. De asemenea, comisia pentru pieşe de capital din Senatul Statelor Unite ale Americii au programat pentru săptămâna viitoare o audiere cu privire la căderea pieţelor bursiere.

Pe de altă parte, oficialii Nasdaq au declarat că investighează şi ei ceea ce s-a întâmplat şi ar putea anula tranzacţiile cu o scădere rapidă în timpul valului de vânzări.

În presa internaţională circulă zvonul că grupul Citigroup ar fi plasat un ordin de 16 miliarde de dolari, în loc de 16 milioane de dolari, la Chicago Mercantile Exchange (CME). CME a anunţa, aseară, că activitatea de tranzacţionare a Citigroup nu părea deloc neobişnuită.

Defecţiunile tehnice, excluse

Tranzacţiile neobişnuite au afectat acţiuni importante, precum cele ale IBM care au scăzut cu 127 de dolari pe acţiune, la doar 91 de dolari. Spre seară, preţul unei acţiuni a atins, totuşi, pragul de 122 de dolari. Cea mai dramatic scădere au înregistrat-o acţiunile Accenture, care s-au vândut chiar şi cu un cent, de la preţul iniţial de 40 de dolari pe acţiune. Până spre seară, preţul a revenit la 35 de dolari/acţiune.

„Nu am nici o idee asupra a ceea ce s-a întâmplat, însă atunci când scăderea preţurilor e atât de mare, iar apoi revin atât de rapid, presupui că este o eroare sau o problema tehnică", a declarat Andy Brooks, trader la T. Rowe Price.

Pe de altă parte, Eric Ryan, purtătorul de cuvânt al New York Stock Exchange, a declarat că nu a avut loc nicio problem tehnică.

În sesiunea de joi, bursele din SUA au coborât cu până la 3,4%, după ce cu două ore înainte de închidere Dow Jones Industrial Average s-a prăbuşit cu aproape 9%. Declinul abrupt al pieţei din SUA ar putea să fi fost accentuat de apariţia, în sistemul bursei, a unor înregistrări care arătau, eronat, că unele acţiuni au scăzut pentru scurt timp la valoarea zero.

Bursa de la Bucureşti continuă în scădere

După ce a deschis cu o scădere de 2,4%, Bursa de valori Bucureşti (BVB) era în scădere cu 3,4% şi la jumătatea şedinţei de tranzacţionare, cu un declin mai pronunţat pe titlurile SIF-urilor, care coborau în medie cu 5,74%, în linie cu bursele externe, într-o piaţă dominată de ordine de vânzare şi unde nicio acţiune nu era pe creştere.

Scăderea bursei este determinată de ceea ce s-a întâmplat pe pieţele din SUA şi pe restul burselor. O scădere de peste 3% cum a fost ieri în SUA, care este cea mai mare din ultimul an, era de aşteptat să ducă în jos şi piaţa noastră. Nu cred că revenirea pe scădere a bursei locale este influenţată de faptul că în România vor fi disponibilizări în sectorul bugetar sau că salariile şi pensiile vor scădea. Investitorii reacţionează la ceea ce se îmtâmplă pe brusele externe, pentru că pieţele sunt corelate între ele", a declarat Adrian Lupşan, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

La mijlocul şedinţei de la BVB, pieţele mature din Europa erau în coborâre cu până la 1,4%, iar bursele din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii cuprinse între 1,6% şi 3,4%.

Operaţiunile din prima parte a sesiunii au însumat 29,8 milioane de lei (7,1 milioane de euro), valoare cu 15% peste rulajul de la mijlocul şedinţei anterioare, de 26,1 milioane de lei (6,3 milioane de euro).

Cele mai lichide zece acţiuni erau tranzacţionate la preţuri în scădere în medie cu 3,3%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,47% sub nivelul de la finalul şedinţei de joi.

Declinul mai accelerat al acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) a amplificat, la 4,26%, scăderea indicelui extins al bursei, BET-XT, care sintetizează tendinţa primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate.

Totodată, acţiunile OMV Petrom (SNP) erau în scădere cu 2,66%, la preţul de 0,293 lei, pe un rulaj de 402.000 de lei, după ce compania a anunţat rezultatele financiare din primul trimestru. Grupul OMV Petrom a înregistrat în primul trimestru vânzări de 3,934 miliarde lei (956 milioane euro), în creştere cu 2%, şi un profit net de 807,4 milioane lei (196 de milioane de euro), sumă de 2,4 ori mai mare faţă de câştigul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit rezultatelor întocmite după standardele IFRS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite