Problemele Greciei înroşesc bursele lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza datoriilor ce ameninţă Europa a indus un sentiment de panică pe toate bursele lumii. În plus, prăbuşirea de joi a indicelui american Dow Jones a amplificat corecţiile. Cotaţiile de pe Wall Street au scăzut săptămâna trecută cu 5,7%, cele londoneze cu 7,75%, iar cele de la Paris cu peste 10%. Toate mişcate de acelaşi fior: criza Greciei.

Mărturie de pe Wall Street după "joia nebună": "Era panică"

De ce s-a prăbuşit Dow Jones?

OPINIE Cine a tras ştecherul din priză la Bursa din New York?

Temerile investitorilor privind criza datoriilor din statul elen şi riscul extinderii în alte state din zona euro au marcat semnificativ evoluţia din ultima săptămână a burselor, de pe Wall Street, la Paris şi Londra, şi până la Tokyo. Scăderi pe linie. Corecţiile nu au ocolit nici Bursa de la Bucureşti.

Cele mai mari scăderi au fost resimţite de cotaţiile acţiunilor de pe bursele europene. „La nivel european sunt incertitudini legate de atitudinea şi măsurile pe care le vor lua Banca Centrală Europeană şi ţări precum Germania în privinţa situaţiei din Grecia. Este pus sub semnul întrebării chiar viitorul monedei euro. În acest context, sunt fonduri care vor să iasă din Germania", explică Liviu Giugiumică, directorul general al CA-IB Securities, potrivit Mediafax.

Declinul Dow Jones

Indicele FTSE 100, ce indică media pieţei londoneze, a scăzut săptămâna trecută cu 7,75%, în timp ce piaţa pariziană (CAC 40) a pierdut 11,12%. Pe bursa nemţească, scăderile au ajuns până la 7% în ultimele cinci şedinţe. Cotaţiile bursei de la New York au pierdut săptămâna trecută 5,7%, în contextul în care indicele Dow Jones s-a prăbuşit cu 9% în ultimele două ore ale şedinţei de joi. Ulterior, o parte din pierdere a fost recuperată. Căderea bursei americane a fost afectată de o posibilă eroare a sistemului şi de temerile legate de o nouă criză a creditelor în Europa.

Autorităţile americane au lansat o investigaţie referitoare la această prăbuşire necontrolată. Şi investitorii pe bursa de la Tokyo sunt îngrijoraţi de situaţia din Europa, indicele Nikkei 225 pierzând în ultimele şedinţe peste şase procente. „Criza datoriilor din Grecia aduce aminte investitorilor de ce s-a întâmplat după prăbuşirea Lehman", explică corecţiile Kazuhiro Takahashi, director general al Daiwa Securities Capital Markets.

Corecţii de 13% pe BVB

Şi Bursa de la Bucureşti a resimţit din plin corecţiile înregistrate pe toate pieţele. Situaţia Greciei, ieşirea unui mare investitor de pe piaţă şi anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind tăierea pensiilor şi a salariilor au amplificat deprecierea acţiunilor.

„E clar că cineva iese din piaţa din România de mai multe şedinţe", a spus Giugiumică. Piaţa de la Bucureşti a pierdut săptămâna trecută 13,36%.

RISC MAJOR

Mai mulţi lideri europeni au avertizat că problemele datoriilor elene ar putea depăşi graniţele Greciei. Agenţia de evaluare Moody's a anunţat că Portugalia ar putea fi următoarul stat al cărui calificativ ar putea fi retrogradat. Asta a alimentat temeri că un efect de contagiune ar putea duce la căderea unor afaceri internaţionale.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite