Ungaria, împinsă către un nou împrumut de la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii „au trântit uşa-n nas“ Ungariei încă o dată ieri, forţând Budapesta să amâne iar planurile de a se împrumuta din pieţe. Dacă lucrurile nu se schimbă, maghiarii vor fi nevoiţi să accepte termenii duri ceruţi de FMI pentru a obţine un nou împrumut, scrie presa internaţională.

Investitorii refuză să finanţeze Ungaria, fiind nemulţumiţi de politicile neortodoxe duse de Guvernul de la Budapesta şi temându-se că acestea vor deraia revenirea economiei.

Ungaria ar putea deveni prima ţară din Uniunea Europeană care va intra în incapacitate de plată, scrie publicaţia britanică „The Telegraph“.

Forintul s-a depreciat ieri cu mai mult de un procent, atingând un nou minim record în raport cu euro, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale maghiare au trecut de pragul de 10%. Guvernul de la Budapesta, care şi-a atras mânia Bruxelles-ului după ce a aprobat modificări radicale ale Constituţiei, a fost nevoit să amâne iar emisiune de obligaţiuni din cauza costurilor de finanţare prea mari.


Cu toate că forintul, moneda naţională a Ungariei, a atins ieri şi astăzi noi minime în raport cu euro, iar costurile de asigurare împotriva riscului de neplată (prima de risc) pentru obligaţiunile guvernamentale maghiare au atins un nou record istoric, oficialii maghiari susţin că statul nu se află în pericol imediat de a rămâne fără lichidităţi.

Reacţia pieţei reprezintă însă un semnal clar de alarmă pentru guvernul maghiar, arătând că investitorii vor încheierea unui acord cu FMI cât mai repede, notează „The Wall Street Journal“.

La sfârşitul anului trecut, negocierile informale dintre Budapesta şi Fond au fost întrerupte brusc, reprezentanţii creditorului internaţional fiind nemulţumiţi de implicarea guvernanţilor maghiari în administrarea băncii centrale a statului.

Investitorii, deja tensionaţi din cauza crizei din zona euro şi a anunţului că UnicCredit, cea mai mare bancă italiană, va vinde acţiuni cu un discount de 43% pentru a face rost de bani, se tem acum că asistăm la deschiderea unui nou front al crizei în Europa de Est.

Ne aflăm aproape de punctul de fierbere în Ungaria, cu o situaţie care poate trece de statutul de criză macroeconomică", avertizează economistul Benoit Anne de la Société Générale într-o notă către investitori, obţinută de publicaţia britanică.

Ungaria are de refinanţat datorii în valoare de cinci miliarde de euro în 2012. În februarie, statul va începe  să ramburseze creditul luat de la FMI prin care Budapesta a evitat colapsul în 2008.

Ratingul Ungariei a fost redus la categoria „junk“ de două dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară, respectiv Standard & Poor's şi Moody's.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite