Vulcanul islandez clatină bursele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile europene au scăzut puternic ieri, pe fondul prelungirii interdicţiilor din transportul aerian. Produsele energetice şi producătorii alimentari au resimţit din plin efectele erupţiei din Islanda. Dar cele mai afectate au fost companiile aeriene şi tour-operatorii.

Acţiunile europene au fost lovite, ieri, din două direcţii. Prima a venit din partea băncilor, deprecierea fiind influenţată de acuzaţiile de corupţie aduse, vineri, împotriva Goldman Sachs. A doua lovitură s-a resimţit pe filiera produselor energetice, a companiilor alimentare şi a celor aeriene, din cauza interdicţiilor de transport impuse în urma erupţiei vulcanului islandez.

Citiţi şi:

Erupţia vulcanului din Islanda ar putea produce o încălzire a atmosferei
IATA condamnă "mizeria europeană" în ceea ce priveşte închiderea spaţiului aerian

Preţul petrolului a scăzut cu 2,7% faţă de şedinţa anterioară, la aproape 81 de dolari/baril, atingând minimul ultimelor trei săptămâni, potrivit Reuters. Analiştii pun scăderea pe seama scandalului de corupţie ce a cuprins banca americană Goldman Sachs, dar şi pe cea a întreruperii transportului aerian.

Potrivit estimărilor JBC Energy, aproximativ 1,18 milioane de barili pe zi, per avion, sunt folosiţi pentru transportul de pe teritoriul european. Or, abia 30% din numărul obişnuit de zboruri au fost efectuate ieri. Astfel, acţiunile BP, BG Group, Royal Dutch Shell, Total şi Cairn Energy au scăzut între 0,4% şi 1%.

Companiile aeriene şi cele de turism au suferit pierderi masive faţă de sesiunea de vineri. British Airways, Lufthansa, Iberia, Ryanair, Aer Lingus Group, Air France-KLM şi Finnair au resimţit scăderi ale cotaţiilor cuprinse între 2,7% şi 7,7%. Acţiunile TUI Travel şi Thomas Cook au coborât de la 2,7% la 3,9%. Producătorii de alimente Nestle, Parmalat şi Danisco au pierdut şi ele între1,4% şi 2,8%.

La polul opus, Eurotunnel, compania ce administrează tunelul de sub Canalul Mânecii, a câştigat 2,7%, pe măsură ce călătorii s-au reorientat spre rute alternative de transport.

UN MILIARD DE EURO FĂCUT SCRUM

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni a anunţat că impactul economic al crizei cauzate de norul de cenuşă vulcanică va afecta mai grav bugetele operatorilor aerieni decât atacurile teroriste din SUA, de la 11 septembrie 2001.

Instituţia a transmis că pagubele cauzate companiilor aeriene vor creşte faţă de prevederile iniţiale la 250 de milioane de euro pe zi. Astfel că, până ieri, pierderile directe s-au ridicat la un miliard de euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite