Ţigările „la negru“ deţin supremaţia în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contrabanda cu ţigări a crescut alarmant până la 36,2% din piaţa de profil, mai mult decât cota oricărui producător intern. Un român din trei fumează ţigări fără timbru, ce provin din ţări precum Ucraina, Serbia, Moldova sau Rusia, spun producătorii.

La două luni de la ultima scumpire a ţigărilor, principalii producători interni, British American Tobacco, JTI şi Philip Morris, trag linie şi constată că le-au scăzut vânzările cu cel puţin 20%.

Micşorarea afacerilor nu se traduce, însă, în scăderea consumului de ţigări. Românii au continuat să fumeze, însă nu ţigări legale, timbrate, ci produse de contrabandă, provenite din ţări precum Ucraina, Serbia, Republica Moldova, Rusia şi dutty-free-uri (magazinele situate între graniţe). Astfel, în numai două luni, contrabanda cu ţigări a crescut cu 22%, ajungând la o cotă de 36,2% din volumul pieţei interne de profil, estimată la aproximativ 30 de miliarde de ţigarete.

Contrabanda cu ţigări, în floare

Fost poliţist implicat în contrabandă cu ţigări

Botoşani: Poliţia a confiscat un portbagaj de ţigări

Pentru prima dată în istorie, comerţul ilicit devine „lider de piaţă", fiind mai puternic decât orice producător prezent în România: BAT, care produce branduri precum Kent şi Pall Mall, deţine 32,5%, JTI (Winston, Camel, More) - 15,6%, Philip Morris (L&M, Marlboro, Parliament) - 14,5%, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Research.

Mărcile preferate

Capitala şi judeţele din nordul şi vestul ţării reprezintă cele mai mari pieţe de desfacere a ţigărilor „negre".

Potrivit producătorilor, la contrabandişti se găseşte absolut orice fel de ţigări, însă cele mai bine vândute branduri sunt Capital, Marble, Viceroy, Pall Mall, L&M, Winston, Doina, Kent şi More. Cât despre preţuri, acestea sunt cu peste 30% mai mici decât în magazine.

De exemplu, un pachet de Kent costă, legal, 9,9 lei, iar „la negru", şapte lei, iar un pachet de Winston sau L&M costă 9,3 lei, iar la tarabă - cinci sau şase lei.

Pierderi de miliarde

Potrivit producătorilor, contrabanda ar putea depăşi, până la sfârşitul anului, valoarea de un miliard de euro, ajungând la o cotă de peste 50% din piaţa de profil. „Pierderile la bugetul de stat vor fi, în acest an, de peste un miliard de euro", a declarat Adrian Popa, director corporate&regulatory affairs la BAT Europa de Sud-Est, în cadrul unui seminar privind comerţul ilicit.

În replică, Doru Fronea, director general adjunct al Autorităţii Naţioanle a Vămii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală, a declarat că piaţa „neagră" va avea o pondere cu aproximativ 10% mai mică decât estimările producătorilor, întrucât de la sfârşitul acestei luni, duty-free-urilor, de unde provine 30% din comerţul ilicit, nu li se va mai permite să comercializeze ţigări.

Conform Gildei Lazăr, corporate affairs director la JTI România, preţurile ţigaretelor au crescut, în ultimul an, cu peste 50% din cauza creşterii accizelor şi a deprecierii leului în faţa monedei euro. La rândul său, Andrei Vasilescu, corporate affairs director la Philip Morris România a explicat, în cadrul aceluiaşi seminar, că din preţul unui pachet de ţigarete, peste 80% reprezintă taxe şi accize.

Fumăm mai puţin decât vecinii noştri

Un român fumează 1.400 de ţigări pe an, un bulgar - 2.800, iar în Ungaria, consumul mediu anual este de 2.150 de ţigări pe cap de locuitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite