Stolojan: Băncile au făcut ce-au vrut în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile străine nu se vor retrage din România, pentru că aici este o piaţă „foarte bună”, în care „au făcut ce-au vrut”, a declarat europarlamentarul Theodor Stolojan, într-un interviu la RFI.

Se vor retrage unele bănci din România?

„Nu, categoric nu, pentru că România este o piaţă foarte bună pentru bănci! Au făcut ce-au vrut aici. Amintiţi-vă că la începutul anului 1990 nici un român nu avea un credit card, nu avea un debit card, cei mai mulţi aveau un cont de economii la CEC. Deci, băncile au intrat pe o piaţă complet virgină din punct de vedere al serviciilor bancare şi au practicat în România fel de fel de comisioane, de taxe, pe care n-ar fi îndrăznit să le practice în ţările de unde au provenit băncile respective. Au făcut într-adevăr profituri foarte bune în România. Nu vor pleca de aici, pentru că România oferă în continuare oportunităţi bune de afaceri", a răspuns Stolojan.

CITEŞTE ŞI:

Băsescu critică dur băncile austriece: Aţi făcut profituri uriaşe în România şi acum vreţi să ne sugrumaţi economia?

Băncile austriece îngrozesc Europa de Est

Raiffeisen s-ar putea retrage de pe unele pieţe din Europa Centrală şi de Est



La începutul acestei săptămâni, o ştire venită din Viena a dat fiori reci în toată Europa de Est. O instrucţiune emisă de banca centrală austriacă precizează că băncile din această ţară ar trebui să-şi reducă liniile de finanţare oferite subsidiarelor lor din regiune.

În plus, ieri a urmat o declaraţie-şoc a şefului Raiffeisen, una dintre cele mai puternice bănci austriece prezente pe piaţa românească. Herbert Stepic, CEO al grupului bancar, a afirmat că banca nu va rămâne pe toate pieţele din Est pe care activează în prezent.

„Este posibil ca în viitor să ne retragem de pe o piaţă sau alta", a spus Stepic, potrivit Mediafax, fără a preciza dacă are în vedere anumite pieţe şi nici criteriile pe care s-ar baza o decizie de retragere.

În timp ce presa internaţională transmitea această ştire, şeful diviziei din România a Raiffeisen, Steven van Groningen, dădea asigurări că sugestia băncii centrale de la Viena nu va afecta, „la prima vedere", filiala locală.

„Este vorba mai mult despre speculaţii. E doar un comunicat de presă de o pagină cu un conţinut evaziv. La prima vedere, din punctul de vedere al băncii noastre, nu va fi nicio consecinţă pentru România"
, a arătat van Groningen.

Băsescu atacă dur băncile austriece

Tot ieri, în cadrul unei conferinţe pe teme economice, preşedintele Traian Băsescu a criticat în termeni foarte duri poziţia băncii centrale austriece. „Ori e o eroare, ori e o neînţelegere a efectelor", a spus Băsescu.

El a amintit că, la aderarea României la UE, una dintre condiţiile pe care a trebuit să le îndeplinească România a fost privatizarea sistemului bancar. În 2004, Austria deţinea Preşedinţia Uniunii Europene. „Vă aduc aminte că aţi obţinut profituri uriaşe în România. Iar dacă astăzi vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia României nefinanţată, o vom considera un act lipsit de fairplay", a mai spus şeful statului.

„Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, cei care am aderat mai târziu, să plătim lăcomia sistemelor bancare de când făceau credite cu buletinul. Apelaţi şi acum la acele instrumente, nu la sugrumarea economiei", a adăugat Băsescu.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite