Băsescu critică dur băncile austriece: Aţi făcut profituri uriaşe în România şi acum vreţi să ne sugrumaţi economia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a criticat în termeni foarte duri sugestia băncii centrale austriece prin care băncile din această ţară ar trebui să-şi reducă liniile de finanţare oferite subsidiarelor din Europa de Est.

„Ori e o eroare, ori e o neînţelegere a efectelor", a spus Băsescu, prezent la o conferinţă pe teme economice.

CITEŞTE ŞI:

Băsescu despre România anului 2030: Vom merge cu TGV-ul de la Constanţa la Paris

Băsescu: Eu, şef de stat, nu am reuşit să pun cap poveştii "băieţilor deştepţi" din energie

Băsescu: Legea sănătăţii va fi lansată în dezbatere publică săptămâna viitoare

Băsescu anunţă că 300.000 de bugetari vor fi concediaţi până la sfârşitul lui 2012

El a amintit că, la aderarea României la UE, una dintre condiţiile pe care a trebuit s-o îndeplinească România a fost privatizarea sistemului bancar.

În 2004, Austria deţinea preşedinţia Uniunii Europene.

"Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte partenerilor europeni că au condiţionat intrarea în UE de privatizarea sistemului bancar. Vă aduc aminte că aţi obţinut profituri uriaşe în România. Iar dacă astăzi vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia României nefinanţată o vom considera un act lipsit de fair-play", a mai spus şeful statului.

"Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu vom şi puşi noi, cei care am aderat mai târziu, să plătim lăcomia sistemelor bancare de când făceau credite cu buletinul. Apelaţi şi acum la acele instrumente, nu la sugrumarea economiei", a adăugat Băsescu.

Băncile austriece vor trebui să-şi reducă liniile de finanţare oferite subsidiarelor lor din Europa de Est, potrivit unei instrucţiuni emise de Banca Centrală a Austriei în urmă cu două zile.

România este una dintre ţările ce ar putea fi puternic afectate, deoarece sectorul bancar românesc este dominat de băncile austriece.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite