Statul ne taxează ca un cămătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile publice practică dobânzi de două ori mai mari decât băncile în creditarea firmelor, penalizându-şi datornicii cu 36% pe an. Dacă ai de recuperat o sumă de la bugetul statului, aştepţi lunila rând până să vezi banii. În schimb, o eventuală întârziere la plata dărilor e penalizată la sânge.

În practica afacerilor, atunci când unul dintre parteneri întârzie la plată celălalt apare drept creditor. În contractele dintre firmele particulare sunt prevăzute dobânzi de 0,01% până la maximum 0,05% pe zi, adică între 3,6% şi 18,2% pe an. Nu acelaşi lucru se întâmplă, însă, în cazul în care o firmă întârzie faţă de un partener cu capital de stat.

NU RATA:

Catedrala Braşovului, sacrificată de interese imobiliare

Taxa pe avere se mai aplică doar în trei state

PwC: Impozitul pe avere nu se justică

Clădirile vor fi impozitate la „valoarea lor reală“

Pe de-o parte, penalizarea de întârziere este, pentru firma privată, de 0,1% pe zi, adică 36,5% pe an. De cealaltă parte, dacă statul întârzie o plată către partenerul privat, acesta din urmă nu poate aplica penalităţi. În cel mai bun caz, particularul poate cere cel mult minimul practicat în piaţă - 0,01% pe ziua de întârziere.

Sute de gălăţeni au invadat Fiscul de frica amenzilor

Toate acestea se întâmplă de mai mulţi ani, în condiţiile în care dobânzile bancare oscilează în jurul mediei de 15% pe an, iar penalităţile pentru eventualele întârzieri la plata ratelor de împrumut sunt de cel mult 0,03% pe zi (mai puţin de 11% pe an). Doar cămătarii „clasici" din zonele gri ale pieţei financiare mai percep dobânzi peste nivelul de 30% pe an.

O ordonanţă controversată

Corectarea situaţiei create din cauza supradobânzii practicate de stat ar fi trebuit să vină odată cu pachetul de măsuri anticriză propus la începutul anului trecut. Însă lucrurile au fost reparate doar pe jumătate, în sensul că firmele cu probleme cauzate de recesiune sunt păsuite de la plata datoriilor timp de şase luni, dar nu şi de penalităţile aferente.

Adică, timp de o jumătate de an de la apariţia datoriei către stat, acesta din urmă nu-şi execută silit partenerul privat, dar penalizarea de 0,1% pe zi îşi continuă cursul.

„Ordonanţa nu are conţinut economic, nimeni de bunăvoie nu va cere aşa ceva, pentru simplul motiv că nu îi foloseşte la nimic. Nu înţelegem de ce nu au curajul să aplice mecanismul aplicat peste tot în lume - eu, stat, te creditez, dar controlul meu este pachetul de acţiuni, care înseamnă mai mult decât garanţiile imobiliare", au afirmat lideii confederaţiilor patronale care au avut recent o întrevedere cu membrii Guvernului pe această temă.

În UE, penalizarea nu trece de 10% pe an

Liderii patronali au mai arătat că, de fapt, statul vrea să crediteze întreprinderile care nu-şi pot plăti datoriile cu o dobândă de peste 36% anual, având şi garanţii imobiliare. „În asemenea condiţii, orice întreprindere poate să ia de la orice bancă din România un credit - desigur, nu la acest nivel al dobânzii", arată reprezentanţii oamenilor de afaceri. Ei au arătat că în oricare altă ţară membră a Uniunii Europene dobânda percepută de stat datornicilor „are o singură cifră şi, în orice caz, penalităţile de întârziere nu se ridică peste nivelul practicat pe piaţa liberă".

Reamintim că, potrivit unui act normativ adoptat anul trecut, firmele care nu aveau datorii la bugetul de stat la data de 30 septembrie 2008 şi a căror situaţie financiară s-a agravat din cauza crizei economice „nu vor fi executate silit şi vor beneficia de amânarea plăţii obligaţiilor fiscale timp de 6 luni, cu condiţia să achite datoriile lunar". Datoriile către stat vor fi penalizate, dar firmele nu vor mai fi executate silit, lucru care a stârnit reacţii vehemente în mediul de afaceri. Până în prezent, însă, oficialii de la Palatul Victoria nu au dat semne că ar fi dispuşi să reducă penalităţile aplicate firmelor.

Recuperaţi TVA direct de la Fisc!

Oamenii de afaceri români care călătoresc în străinătate vor putea recupera direct de la stat TVA pe care au plătit-o pentru diverse produse şi servicii. Acest lucru este posibil ca urmare a intrării în vigoare a HG 1620/2009, anunţă compania de consultanţă Contexpert.

Astfel, dacă până acum beneficiarii erau nevoiţi să apeleze la companii intermediare din ţara de destinaţie, care cereau comisioane de până la 40% din suma recuperată, mai nou firmele din România vor putea cere rambursarea pe cale electronică a taxei, direct la administraţiile financiare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite