Clădirile vor fi impozitate la „valoarea lor reală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, vrea ca taxarea proprietăţilor imobiliare să se facă la valoarea reală.Vlădescu spune că este necesară o reevaluare a a proprietăţilor, care ar putea urca valoarea impozitelor la câteva mii de euro în cazul proprietăţilor de lux.

„Din păcate, proprietăţile în România nu sunt taxate la valoarea lor reală. Zona în care acest lucru nu se întâmplă este cea a locuinţelor, a caselor şi a terenurilor", a declarat ministrul Finanţelor Publice.  Ministrul a adăugat că analiza trebuie să înceapă cu stabilirea unei taxe care să nu afecteze oamenii cu posibilităţi financiare reduse. „ Discutăm de proprietăţile de un anumit nivel şi de oamenii bogaţi şi mai ales discutăm despre oamenii care-şi afişează într-un mod ostentativ bogăţia fără ca să fim siguri că în spate există o valoare reală şi acele bunuri au fost dobândite în mod licit. Şi poate o modalitate prin care fiecare să arate cum a dobândit bogăţia ar fi interesant de făcut", a menţionat Vlădescu.

El a arătat că majoritatea apartamentelor au, în prezent, o valoare de impozitare de ordinul miilor de euro, şi de aceea taxa pe apartament este de zeci sau sute de euro.

„Dacă am duce aceste apartamente la valoarea lor de piaţă actuală, mai mică decât cea de acum doi ani, ne-am duce în zona zecilor de mii de euro, iar dacă le-am taxa la valorea lor reală ar trebui să ne ducem cu taxa în zona miilor de euro, ceea ce din punct de vedere al veniturilor administraţiilor locale ar fi excepţional, ar permite dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare, drumuri mai bune, şi toate celelalte dar pentru veniturile acestor cetăţeni ar fi absolut imposibil de suportat", a punctat Vlădescu.

Impozitul pe clădiri este calculat în cazul persoanelor fizice prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea impozabilă a imobilului, determinată în funcţie de suprafaţa locuinţei, rangul localităţii, zona în care este amplasată clădirea şi vechimea imobilului, conform datelor din Codul Fiscal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite