Soluţie de criză în imobiliare: rent to buy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiriaşii din Capitală au acum la dispoziţie un sistem care le permite să achite o parte din valoarea casei printr-o rată lunară şi ulterior să achiziţioneze locuinţa. Preţuri mai mici, mobilă şi finisaje la alegere şi chiria care devine rată la casă sunt doar câteva elemente prin care dezvoltatorii încearcă să atragă clienţii.

Apartamentele din Banat, mai ieftine cu 6.000 de euro în trei luni

Ritmul vânzărilor în zona de locuinţe noi a scăzut dramatic în ultimele luni, iar trendul se pare că se va păstra cel puţin şi anul viitor. Drept urmare, dezvoltatorii, forţaţi de situaţia neplăcută de a rămâne cu apartamentele nevândute, au procedat la noi ajustări ale preţurilor acestora, dar şi la diverse bonusuri, oferte speciale sau sisteme de finanţare care să fie cât mai atractive pentru potenţialul client.

Citiţi şi:

Lombului şi Tineretului, proiecte încă pe hârtie
O treime din spaţiile centrale sunt goale

Sistemul „rent to buy" este unul relativ nou pe piaţa imobiliară din România, dar pare să devină tot mai atractiv, în special pentru tineri. Concret, acesta presupune că un client se poate muta într-o locuinţă nouă achitând dezvoltatorului o chirie lunară pe o perioadă care poate varia între doi şi cinci ani.

La sfârşitul acestei perioade, suma colectată din chirie se scade din valoarea locuinţei, iar clientul va achita diferenţa, fie prin credit bancar, fie prin rate la dezvoltator, acolo unde este cazul.

„Avantajul unui astfel de sistem este dat de faptul că plătesc pentru o casă care va deveni a mea, iar chiria lunară mi se scade din preţul final al locuinţei. Aşadar, orice nouă lună care trece mă conduce la un preţ mai mic. În plus, am avantajaul că în cei doi sau trei ani cât pot plăti chirie, am suficient timp la dispoziţie pentru a identifica o sursă de finanţare convenabilă pentru a achita apartamentul", ne-a spus Marius Şte­fănescu, un tânăr bucureştean care a vizitat târgul Project Expo, desfăşurat între 16 şi 18 iulie, la Palatul Copiilor din Bucureşti, şi care s-a arătat interesat de achiziţionarea unei locuinţe prin sistemul „rent to buy".

Garsoniere de la 25.000 de euro

Scăderea preţurilor este cea mai evidentă pe segmentul de apartamente noi, unde acestea pornesc de la 25.000 de euro (cu TVA) pentru o garsonieră într-un proiect rezidenţial din zona staţiei de metrou IMGB. Dacă vorbim de apartamente cu două camere, printre ofertele expozanţilor prezenţi la Project Expo, am găsit astfel de locuinţe la preţuri care pornesc de la 47.700 de euro (cu TVA), cum este cazul celor din ansamblul Militari Residence, preţ care include toate finisajele.

În zona apartamentelor cu trei camere, analizând oferta celor 40 de expozanţi prezenţi la eveniment, reiese că preţurile au scăzut cu cel puţin 10% faţă de cele practicate la târgurile din vara anului trecut. Concret, putem achiziţiona o astfel de proprietate la preţurie care încep de la 50.000 de euro, la cheie, cum este cazul locuinţelor situate în ansamblul Gama Residence.

50% reducere la vilele noi

Şi cei interesaţi de achiziţionarea unei vile vor plăti mai puţin faţă de anul trecut. Spre exemplu, în complexul Sydney Residence, preţul pe metru pătrat la vilele complet finalizate a ajuns la 850 de euro, de la 1.600 de euro, cât costa înainte de târgul amintit.

Cu oferte tentante pe acest segment vin şi dezvoltatorii proiectului Agnis Residence, situat pe Şoseaua Olteniţei, unde o casă cu parter şi etaj, cu suprafaţa utilă de 167 de metri pătraţi şi un teren de 300 de metri pătraţi, costă 100.000 de euro fără TVA.

Interes crescut

Dintre cei peste 2.000 de vizitatori ai târgului Project Expo, 60% s-au arătat interesaţi de achiziţionarea unei locuinţe, iar 20% au mers la vizionări şi 14 persoane au semnat deja precontractele, potrivit organizatorilor evenimentului. Mai mult, bucureştenii par tot mai bine informaţi, iar atunci când vin la un astfel de eveniment, ei ştiu exact ce anume să caute.

Noi proiecte în Popeşti

În localitatea din apropierea Capitalei, Popeşti, se dezvoltă tot mai multe proiecte rezidenţiale de mici dimensiuni, iar preţurile de aici sunt cu aproximativ 15-20% mai mici faţă de cele practicate în Bucureşti, potrivit unei analize a ofertelor de la târgul Project Expo.

Apropierea de oraş şi accesul facil vor face din Popeşti o zonă tot mai atractivă pentru cei aflaţi în căutarea unei locuinţe, susţin unii agenţi imobiliari. Preţurile pentru un apartamente cu două camere pornesc de la 48.000 de euro pentru o locuinţă semifinisată sau 57.000 de euro pentru una la cheie, în timp ce pentru un apartament cu trei camere se vor plăti între 60.000 de euro şi 72.000 de euro, ambele oferte fiind la cheie.

Dacă vorbim de case şi vile, oferta este mult mai amplă. Spre exemplu, pentru o vilă tip duplex nouă, cu parter şi etaj şi suprafaţa utilă de 120 de metri pătraţi, cu utilităţi şi finisaje, cumpărătorul va plăti 105.000 euro, în timp ce pentru o locuinţă cu o suprafaţă construită de 180 de metri pătraţi, un teren de 500 de metri pătraţi şi aflată pe o stradă asfaltată acesta va scoate din buzunar 125.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite