O treime din spaţiile centrale sunt goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terasele şi firmele de IT sunt singurele care au mai au dezmorţit piaţa imobiliară. Piaţa chiriilor pentru spaţiile de birouri şi cele comerciale se află, în continuare în declin.

Pe perioada verii se înregistrează o uşoară revigorare a pieţei chiriilor la spaţiile comerciale, datorită barurilor şi teraselor sezoniere care s-au deschis în centrul oraşului. Potrivit analistului imobiliar Doru Lupeanu, în centrul Clujului sunt libere, în acest moment, 30% din spaţiile disponibile pentru închiriere, dintre care unele în „zona zero“ a oraşului.

„O aşa-zisă «zonă moartă» ar fi în piaţa Mihai Viteazul, unde există spaţii din care au plecat bănci, iar acum au rămas goale“, spune Doru Lupeanu. „Preţurile spaţiilor comericale diferă în funcţie de suprafeţe, vizibilitate şi expunere. Cele mai  importante caracteristici ale unui spaţiu comercial sunt suprafaţa de expunere şi de acces a pietonilor pe care îl oferă. Preţurile au scăzut destul de mult, fiind cuprinse între 15 şi 30 euro/mp“, declară Alina Berghian, retail & office manager la Grup de Lux.

Înainte ca criza să afecteze şi sectorul imobiliar, în 2006, 2007, chiria pentru aceleaşi spaţii era de 60 de euro pe metrul pătrat. „În unele cazuri extreme, pentru spaţii mici din centru chiria putea să ajungă la 100 de euro pe metrul pătrat“, a precizat Doru Lupeanu. „Totuşi, «salvarea» pentru proprietarii acestor spaţii a venit, pe timp de vară, de la cafenelele, terasele şi restaurantele care s-au deschis în zona centrală“, declară Alina Berghian.

Firmele de IT, cei mai buni clienţi

La spaţiile de birouri, chiria diferă de la o clasă la alta. De exemplu, închirirerea birourilor de clasă A costă acum între 13 si 15 euro/mp, iar cele de clasa B între 10 şi 13 euro/mp. În cazul birourilor, preţurile nu au scăzut spectaculos pe timpul crizei. „La clasa A, în 2006 şi 2007 preţurile erau de 16-17 euro pe metrul pătrat, iar la clasa B 12-14 euro“, a menţionat Doru Lupeanu. „Majoritatea clădirilor de birouri din Cluj sunt ocupate în procente destul de mari, între 50 şi 80%. Există clădiri ocupate în totalitate. Cereri există, chiar şi din partea unor companii mari. În continuare, firmele de soft sunt cei mai buni clienti pentru astfel de spaţii, deoarece aceastea caută să închirieze suprafeţe mari, de la 500 mentri pătraţi în sus“, mai precizează Alina Berghian.

Ce înseamnă clădire de birouri de clasa A

Suprafaţa minimă a unei clădiri de birouri de clasa A trebuie să fie de 10.000 mp. Este important şi zona în care se află clădirea. Un alt criteriu este accesul la serviciile publice, restaurant, bănci, mijloace de transport in comun. Lifturile să fie cu perioada de aşteptare sub 30 secunde, iar clădirea să aibă sisteme de securitate şi pază.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite