Rubla şi yuanul profită de deprecierea euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Climatul economic favorabil şi capacitatea unor state de a-şi reduce deficitele bugetare au reorientat portofoliile valutare ale mai multor bănci centrale. Monede precum rubla, yuanul chinezesc, dolarul canadian şi cel australian câştigă teren în rezervele naţionale de valută, reprezentând o alternativă la fluctuaţiile euro.

Volatilitatea monedei unice europene, neîncrederea investitorilor în statele zonei euro şi crearea fondului de urgenţă în valoare de 750 de miliarde de euro sunt factorii care au condus la urcarea în preferinţe a monedelor naţionale ale unor ţări cu economii stabile în defavoarea monedelor de schimb tradiţionale.

Mai citiţi şi:

FMI evaluează performanţa economică a României

Investiţiile private, afectate de absorbţia redusă a fondurilor europene

FMI vrea dolari australieni şi canadieni

Vicepreşedintele Băncii Centrale a Rusiei, Alexei Ulyukayev, a declarat că instituţia pe care o conduce plănuieşte să adauge, pentru prima dată, dolari canadieni şi australieni rezervei naţionale de valută, potrivit Bloomberg. Asta după ce, într-o încercare de subminare a dolarului, preşedintele rus Dimitry Medvedev a promovat rubla drept o alternativă pentru diversificarea structurii rezervelor valutare.

În prezent, structura rezervei de valută a Băncii Centrale din Rusia (485,2 miliarde de dolari) prezintă o pondere de 47% în dolari americani, 41% în euro, 10% în lire sterline şi 2% în yeni japonezi. Aceeaşi măsură a fost anunţată şi de reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), care plănuiesc introducerea monedei australiene şi celei canadiene în coşul valutar de Drepturi Speciale de Tragere. O altă monedă preferată acum pe piaţa internaţională este yuanul chinezesc, menţinut de guvernul de la Beijing la acelaşi curs din iulie 2008 (6,83 yuani pe dolar), favorizând exporturile statului chinez, dar afectând exporturile alor ţări către China. Şi investitorii se aliniază acestei tendinţe.

Companii precum Pacific Investment Management, care controlează cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, derulează tranzacţii în monede ce prezintă un grad mai ridicat de încredere decât euro sau dolar.

Miza pe monede precum rubla, yuanul, dolarul canadian şi australian a condus la aprecierea acestora. Astfel, moneda canadiană a depăşit dolarul american în luna aprilie, iar yuanul s-a apreciat astfel încât băncile chineze de stat au fost nevoite să intervină, ieri, prin achiziţii masive de dolari, pentru a menţine un cursul scăzut.

În 2008, ponderea ocupată de euro în rezervele valutare globale, ce atingeau 4,6 trilioane de dolari, era de 27,8%, potrivit datelor FMI. În prezent, băncile centrale se arată reticente faţă de moneda unică europeană şi ponderea monedei unice europene s-ar putea să scadă. Cu toate acestea, specialiştii sunt de părere că riscul retragerii unui stat din zona euro este încă îndepărtat.

DIVERSIFICAREA, MAI MULT DECÂT NECESARĂ

Ponderea euro în rezervele valutare va scădea, pe fondul dorinţei băncilor centrale de a-şi diversifica portofoliul de valute, a declarat Christian Noyer, membru al Consiliului de Guvernatori al Băncii Centrale Europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite