Reguli noi în războiul cu evaziunea fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercializarea de ţigări sau băuturi nemarcate înafara antrepozitelor se va pedepsi cu închisoarea, iar Garda Financiară poate opri maşinile pentru control. Guvernul a adoptat, în şedinţa din această duminică, o ordonanţă care-i va lovi atât pe evazioniştii din sectoarele de alcool şi tutun, cât şi pe producătorii legali.

Citeşte şi:
Românii cred că măsurile Guvernului vor creşte şomajul şi evaziunea

Principala prevedere care vine cu adevărat împotriva evaziunii fiscale este aceea că deţinerea în afara antrepozitului autorizat, ca şi comercializarea a peste 10.000 de ţigarete sau a mai mult de 200 de litri de băuturi spirtoase fără a fi marcate sau marcate necorespunzător „va fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 4 ani".

Niciun evazionist fiscal în Timişoara: 600 de persoane au scăpat de dosarele penale în ultimii cinci ani

Mari evazionişti, liberi ca pasărea cerului

De asemenea, atribuţiile comisarilor Gărzii Financiare şi ale vameşilor vor fi extinse, aceştia având dreptul de a opri mijloace de transport pentru control. Măsura vine după ce, în 2009, Guvernul a permis inspectorilor Gărzii să confişte bunuri şi să participe la percheziţii în locuinţele şi dependinţele presupuşilor evazionişti.

Prin noua ordonanţă, Executivul introduce o acciză de 100 de euro per hectolitrul de produs la băuturile fermentate, altele decât bere şi vin, precum cidrul şi băuturile fermentate din fructe. În acelaşi timp, va fi majorată acciza cu 100 de euro, la 165 euro/hl, la produsele intermediare, care fac parte din aceeaşi categorie, dar au o mai mare alcoolemie.

EXCLUSIV Sentinţă pentru jaful de la CFR Timişoara: 35 de ani de închisoare pentru mită şi licitaţii trucate

Mihai Dorneanu, poliţistul care l-a anchetat pe românul cu cea mai mare condamnare pentru evaziune fiscală


Vor fi reintroduse şi accizele la iahturi, parfumuri, blănuri, arme de vânătoare, bijuterii şi alte produse de lux, Guvernul asumându-şi astfel riscul unei sancţiuni din partea Comisiei Europene - aceste taxe contravin normelor comunitare.

Birocraţie în plus

La 1 august va fi suspendată valabilitatea autorizaţiilor deţinute de antrepozitarii fiscali de produse accizabile şi producătorii vor fi obligaţi să obţină un nou aviz, dar condiţionat de lipsa datoriilor bugetare şi de plata unei garanţii. Noua autorizaţie va fi acordată pentru cel mult un an.

Va fi sistată şi eliberarea de autorizaţii de funcţionare pentru magazine duty-free, iar termenul de valabilitate a actualelor avize va fi limitat la cinci ani de la data eliberării. După acest interval nu vor mai fi eliberate noi autorizaţii.

Până la acea dată, vor fi introduse limite cantitative la produsele din tutun şi alcool care pot fi vândute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal şi fără accize.

În fine, proiectul de ordonanţă mai prevede că achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii vor avea TVA. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite