Mari evazionişti, liberi ca pasărea cerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Bulgaru şi Dorin Vasile Hatos au primit cele mai dure condamnări din România pentru evaziune fiscală. Cei doi sunt daţi în urmărire generală de mai bine de 10 ani, dar până acum nu au fost găsiţi ca să ispăşească pedeapsa.

În urmă cu aproape 15 ani, poliţiştii de la Transporturi Feroviare au depistat ilegalităţile unor firme care făceau trafic de alcool fără a plăti taxele către stat. Vagoane întregi de alcool intrau în ţară fără ca banii aferenţi accizelor să ajungă la bugetul de stat.

„Un ordin al ministrului de Finanţe de la acea vreme spunea că nu datorează aceste taxe cei care folosesc alcoolul pentru producţie internă. Ei aduceau alcool de 98 de grade, puneau în el apă şi o considerau producţie internă”, a explicat Mihai Dorneanu, poliţistul care a anchetat cazul. Poliţiştii au adunat probe care duceau la trei firme coordonate de trei persoane: Mihail Bulgaru (cetăţean moldovean), Dorin Vasile Hatos (Baia Mare) şi Octavian Chelaru (judeţul Arad).



Dispăruţi fără urmă

Potrivit poliţistului care a anchetat cazul, un prejudiciu foarte mare la bugetul de stat l-a adus Mihail Bulgaru, care, prin firma deschisă la Arad, în numai şase luni a „ţepuit” statul cu 30 de miliarde de lei vechi, o sumă imensă pentru anii 1996-1997. Mihai Dorneanu povesteşte că l-a văzut o singură dată pe Bulgaru, când a dat declaraţie la poliţie însoţit de avocat, după care a dispărut fără urmă. „Nu erau venite toate documentele de la vamă şi de la Finanţe şi nu erau suficiente probe pentru reţinere şi propunerea de arestare”, a spus poliţistul. Între timp, Bulgaru şi Hatos au fost condamnaţi la 12 ani de închisoare, iar Octavian Chelaru la trei ani. Aceştia nu au ispăşit nicio zi de pedeapsă, figurând pe lista cu urmăriţi a Poliţiei Române.

image
image
image

Autorităţile s-au trezit din adormire

Ajunşi cu cuţitul la os din cauza lipsei banilor, guvernanţii s-au trezit şi au declanşat operaţiunea de stopare a evaziunii fiscale. Emil Boc a anunţat ieri o serie de măsuri pentru recuperarea banilor din evaziunea fiscală. Boc i-a avertizat pe cei care nu reuşesc să scoată banii din evaziuni că răspund cu funcţia.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite