Cele patru scenarii referitoare la viitorul zonei euro: În cel mai rău caz se va decide apariţia unui bloc monetar exclusivist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PricewaterhouseCoopers a pus la punct patru scenarii cu privire la viitorul zonei euro.

CITEŞTE ŞI:

Zi critică. Patru soluţii pentru salvarea euro

Băncile centrale europene se pregătesc pentru colapsul euro

CRONOLOGIE Miza unor decizii istorice: Va mai exista UE după un an de summituri „cruciale"

Statele din Estul Europei sunt tot mai puţin dornice să treacă la moneda unică

Prăbuşirea monedei euro are cotă mare la casele de pariuri din Marea Britanie

Cel mai pesimist dintre ele presupune falimente controlate, urmate de trei ani de recesiune.

Primul scenariu: expansiunea masei monetare

Varianta aceasta luată în calcul de PwC presupune expansiunea masei monetare printr-o injecţie de lichiditate din partea Băncii Centrale Europene în sistemele financiare ale economiilor vulnerabile. Recesiunea ar fi astfel evitată în zona euro, iar dobânzile ar fi menţinute la niveluri relativ scăzute, zona euro plătind cu preţul unei inflaţii ridicate.
PIB-ul economiilor din zona euro ar creşte cu 1,5% anul viitor, însă inflaţia ar urca la 4,5%, în timp ce BCE ţinteşte o rată de creştere a preţurilor de 2%.

Al doilea scenariu: insolvenţe controlate

În acest caz, liderii europeni ar hotărî ca cele mai îndatorate ţări să intre în default-uri (insolvenţe) controlate, decizie care ar conduce la "o spirală de contracţie a economiei şi o recesiune îndelungată". Economia zonei euro s-ar contracta cu 5% în trei ani şi cu 3% în 2012, iar inflaţia ar coborî la 1% anul viitor şi zero în 2013.

Al treilea scenariu: ieşirea Greciei din zona euro

Dacă ar ieşi din zona euro, Grecia s-ar confrunta apoi cu o recesiune severă, o depreciere abruptă a monedei şi un puseu inflaţionist, în timp ce ţările rămase în zona euro ar încerca să protejeze moneda unică printr-o disciplină fiscală dură şi prin măsuri care să redea încrederea investitorilor. Cu toate acestea, zona euro va trece prin doi ani de recesiune înainte de a reveni pe linia de plutire.

Al patrulea scenariu: cel mai pesimist

Ultima variantă pe care PwC o vede presupune apariţia unui nou bloc monetar. Franţa şi Germania ar încheia un acord prin care ar constata că actuala zonă euro este nesustenabilă, "lăsând loc" pentru apariţia unui bloc monetar restrâns, strict reglementat. "Noul euro" ar urma să se aprecieze puternic, iar ţările din noul bloc ar trece printr-o boom al consumului intern. În schimb, economiile rămase "pe margine" s-ar confrunta cu deprecieri abrupte ale propriilor monede şi cu o recesiune de circa 5% în primul an.

"Ne aşteptăm ca aceste scenarii să aibă un impact şi în afara zonei euro. Ţări precum Marea Britanie, Statele Unite şi statele central şi est-europene, printre care şi România, s-ar putea să se confrunte cu scăderea nivelului exporturilor şi cu probleme ale sistemului bancar. Pe de altă parte, unele dintre aceste ţări s-ar putea să aibă şi un nivel mai ridicat de intrări de fluxuri de capital, pe măsură ce investitorii vor căuta să-şi plaseze o proporţie mai ridicată a portofoliilor lor în <zone sigure>. Alte state, precum China, vor trebui să se confrunte cu o scădere simţitoare a exporturilor", a declarat directorul departamentului de macroeconomie al PwC, Yael Selfin.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite