Băncile centrale europene se pregătesc pentru colapsul euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investitorii sunt pesimiști cu privire la viitorul proiectului economic european
Investitorii sunt pesimiști cu privire la viitorul proiectului economic european

Summitul european care începe astăzi la Bruxelles oferă speranţe privind găsirea unei soluţii pentru criza profundă care afectează finanţele Europei. Totuşi, unele bănci centrale europene au început să facă planuri pentru posibilitatea de destrămare a zonei euro.

Ies la iveală primele semne că Băncile Centrale se gândesc cum să resusciteze bancnotele care nu au mai fost tipărite din 2002, de când primele bancnote euro au fost puse în circulaţie, scrie "Wall Street Journal", citând oficiali care cunosc îndeaproape aceste chestiuni.
Cel puţin una dintre băncile europene, Banca Irlandei, evaluază necesitatea de a obţine acces la facilităţi de tipărire în cazul în care va avea nevoie să scoată pe piaţă bancnote care să susţină o valută naţională readusă la viaţă.

Şi marile corporaţii transnaţionale îşi fac planuri pentru o eventuală dispariţie a monedei unice europene


În afara celor 17 ţări ale zonei euro, numeroase bănci centrale europene cântăresc anumite măsuri defensive pentru a se proteja împotriva unor posibile efecte negative ale destrămării zonei euro. Mai multe dintre acestea, printre care cea a Elveţiei, iau în calcul anumite posibilităţi de înlocuire a euro ca punct de referinţă extern utilizat pentru a-şi ţine moneda stabilă. La fel şi băncile centrale din Muntenegru, Bosni-Herţegovina sau Letonia.

Posibilă creştere a cererii de tiparniţe

Aceste planuri ale băncilor centrale sunt numai preliminarii, precizează "Wall Street Journal". Ele nu înseamnă că aceste bănci se aşteaptă la o destrămare iminentă a zonei euro. Dar simplul fapt că ele iau în calcul acestă posibilitate, care, până în această toamnă, era de neconceput, subliniază viteza cu care se deteriorează condiţiile de pe piaţă.

Află aici care sunt dezavantajele pe care le-ar putea aduce României adoptarea euro în 2015


În Marea Britanie, unii oficiali anticipează o potenţială creştere a cererii de facilităţi de tipărire. Tipografia De La Rue din Gateshead (nordul Angliei) tipăreşte acum bancnote euro pentru mai multe ţări ale eurozonei. Dar aceste facilităţi de tipărire sunt folosite, la nevoie, şi de Banca Angliei. Oficialii Băncii Angliei îşi fac acum probleme , considerând că, dacă zona euro se destramă, tipografia Dela Rue va fi asaltată de solicitări din partea ţărilor pentru a le printa valutele naţionale. Banca Angliei vrea să se asigure că posibilitatea de a tipări lire nu va fi compromisă, potrivit unor surse care cunosc bine aceste probleme, citate de "Wall Street Journal".

Şanse de 20% pentru colapsul euro

Compania J.P. Morgan Chase & Co. a dat publicităţii, miercuri, un comunicat, în care avertizează investitorii să ia măsuri împotriva unui colaps al eurozonei, deşi susţine că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este de numai 20%. În comunicat se afirmă că mulţi investitori pariază împotriva euro.

Dispariţia monedei unice europene este luată în calcul şi de marile corporaţii financiare private


Înainte de lansarea oficială a euro, în 2002, logistica debutului monetar a fost pregătită cu grijă de o armată de specialişti, inclusiv tipărirea şi distribuirea a milioane de bancnote către băncile şi companiile de pe întregul continent. Împrumuturile şi depozitele în euro vor trebui acum schimbate în alte valute. Iar ţările vor trebui să decidă cum să producă repede mari cantităţi de bancnote.

CITEŞTE ŞI

ArcelorMittal închide, începând de azi, Furnalul numărul 3 de la combinatul de la Galaţi

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite