Populaţia scapă de scumpirea gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumatorii casnici vor plăti în continuare preţuri reglementate la energie şi gaze, fiind protejaţi de directivele europene. Potrivit legislaţiei comunitare, categoria de „consumatori vulnerabili“ care va fi protejată prin preţuri reglementate poate include aproape toţi clienţii casnici.

Guvernul şi-a asumat în noul acord cu finanţatorii externi eliminarea preţurilor reglementate la energia electrică şi la gazele naturale în următorii ani. „Până în luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică şi gaze, iar acest calendar se va implementa în perioada 2013-2015", a declarat premierul Emil Boc.

Citiţi şi: FMI ne obligă să scumpim gazele.

Guvernul se întoarce la privatizările din energie.

Teoretic, aceasta înseamnă că fiecare consumator, inclusiv cei casnici, vor trebui să plătească tarife negociate în mod direct cu furnizorii de utilităţi, fără ca preţul să mai fie plafonat de vreo instituţie guvernamentală. De fapt, lucrurile nu vor sta chiar aşa.

„Până la finele anului 2011 se vor defini de către Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii consumatorii vulnerabili, în concordanţă cu legislaţia europeană, şi vor fi create mecanisme de protecţie a acestora", a mai spus Boc.

Cheia stă tocmai în sintagma „în concordanţă cu legislaţia europeană". Aceasta pentru că majoritatea consumatorilor casnici pot fi incluşi în categoria „vulnerabili", potrivit directivelor europene, ceea ce însemnă că vor plăti în continuare tarife reglementate.

Cine vrea liberalizarea pieţei

De unde a plecat toată povestea legată de liberalizarea preţurilor? În primul rând, de la o procedură de infringement declanşată de Comisia Europeană în urmă cu un an şi jumătate împotriva României.

Potrivit Executivului european, niciun agent economic nu poate plăti preţuri reglementate, aşa cum se întâmplă în prezent cu unii ­mici consumatori necasnici în România. Această problemă se va rezolva până la finele anului 2013, când doar preţul pentru populaţie va mai fi controlat.

Însă ceea ce a determinat FMI să ceară cu atâta încăpăţânare liberalizarea pieţei a fost lobby-ul puternic al companiilor energetice de pe piaţa locală, în marea lor majoritate giganţi europeni, precum E.ON, GDF-Suez, CEZ sau Enel. Aceştia au intervenit inclusiv la Bruxelles pentru a se plânge de faptul că autorităţile române plafonează preţurile, nejustificat în opinia lor, ceea ce le limitează profiturile.

Reamintim că delegaţia FMI s-a întâlnit la data de 28 ianuarie cu reprezentanţii companiilor energetice străine prezente pe piaţa din România, iar trei zile mai târziu i-a cerut ministrului Economiei liberalizarea pieţei.

Franks îndeamnă la calm

„Gospodăriile nu ar trebui să se aştepte la majorări de tarife în viitorul apropiat, întrucât procesul de liberalizare a preţurilor la electricitate şi gaze va începe mai târziu şi se va finaliza în 2015. Încă nu am definit când va începe pentru că vrem să lucrăm mai întâi la definirea persoanelor vulnerabile şi vrem să le asigurăm protecţia", a spus, la rândul său, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite