Guvernul se întoarce la privatizările din energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei s-a angajat în noul acord cu FMI să elaboreze o soluţie alternativă de reorganizare a sectorului energetic de stat, pentru situaţia în care cei doi giganţi energetici nu vor fi gata în acest an. Planul alternativ va include reluarea privatizării complexurilor energetice din Oltenia şi listarea la bursă a Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. 

După doi ani de când se încearcă în zadar înfiinţarea celor două companii energetice-gigant, Electra şi Hidroenergetica, Ministerul Economiei admite în mod public că este timpul să elaboreze un plan alternativ de reorganizare a societăţilor de stat.

Această idee este inclusă în textul noului acord cu FMI, la capitolul „Creştere şi reformă structurală de sporire a flexibilităţii întreprinderilor de stat". Reamintim că înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica este blocată în instanţă de Fondul Proprietatea şi de unele sindicate din energie, iar finalizarea lor în acest an este practic imposibilă din cauza termenelor din aceste procese.

Mai mult, întregul proiect ar trebui reluat de la zero şi regândit pe baza rezultatelor financiare din 2010 ale societăţilor implicate, pentru a nu exista niciun fel de subvenţii încrucişate, după cum a avertizat FMI referitor la acest plan.

Citiţi şi Vrem investitori, dar nu avem o strategie energetică

Acordul cu FMI prevede „căutarea unei soluţii alternative, dacă înfiinţarea celor două companii energetice nu este realizată până la sfârşitul anului 2011, inclusiv prin privatizarea pachetelor majoritare de acţiuni la companiile din energie".

Romgaz, pe bursă abia la primăvară

Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru „Adevărul", că ideea unei soluţii alternative este la început, iar din acest motiv în textul acordului nu este prevăzut numele vreunei companii la acest capitol.

„În perioada următoare ne vom axa pe această nouă soluţie. Dacă vă aduceţi aminte, a mai existat la un moment dat ideea listării la bursă a unor pachete minoritare de acţiuni la Hidroelectrica şi la Nuclearelectrica. Cel mai probabil vom merge din nou pe această variantă. Este posibilă şi privatizarea complexurilor energetice Craiova, Turceni şi Rovinari", au mai spus sursele menţionate.

De altfel, FMI a cerut vânzarea de pachete minoritare de acţiuni la Petrom, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, precum şi a pachetelor integrale sau majoritare la cele trei complexuri, la Electrocentrale Bucureşti şi la Radet până la finele acestui an. Fondul a mai solicitat închiderea Termoelectrica şi a minelor neviabile.

Ca răspuns, autorităţile au cuprins în noul acord vânzarea a 15% din Transelectrica şi Transgaz şi a 9,8% din Petrom în acest an, precum şi listarea a 15% din Romgaz în primăvara 2012.

Noul acord cu FMI mai prevede că ANAF va continua procedura de colectare a arieratelor la Compania Naţională a Huilei şi va vinde activele viabile ale acesteia. Minele neviabile vor fi închise până în 2018. La Termoelectrica vor fi separate unităţile viabile de cele neviabile, iar acestea din urmă vor fi închise, mai arată documentul.

De ce s-a ajuns aici

Ideea listării unor pachete minoritare din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, cei mai mari şi mai profitabili producători de energie din România, a mai fost luată în calcul în anii 2006-2007, înainte ca autorităţile de atunci să vină cu ideea înfiinţării unui singur campion energetic naţional. Soluţia listării celor doi producători şi a privatizării complexurilor energetice a fost sugerată recent atât de Banca Mondială, cât şi de Fondul Proprietatea.

Citiţi şi Greg Konieczny, Fondul Proprietatea: Statul îşi bate joc de sectorul energetic

Potrivit unor specialişti din domeniu, pentru ca un plan de reorganizare a sectorului să fie cu adevărat viabil este nevoie de o analiză a resurselor energetice şi de stabilirea unui obiectiv naţional. Mai mult, planul trebuie dezbătut împreună cu partenerii sociali şi cu investitorii privaţi şi asumat de spectrul politic.

„Tocmai pentru că nu s-au respectat aceşti paşi am ajuns în situaţia de acum, când avem o hotărâre de guvern pentru înfiinţarea campionilor energetici, pe care nu o putem aplica", ne-au spus specialiştii. 

Băsescu a cerut noi măsuri

„Dacă noile companii energetice vor fi blocate mult timp în justiţie, este mai bine să fie luate decizii administrative decât să se aştepte, pentru a nu bloca întregul proces", le-a spus preşedintele Traian Băsescu delegaţilor FMI la întâlnirea de sâmbătă.

De altfel, prima variantă a proiectului noii strategii energetice a României pentru 2011-2035 nu spune nimic despre cei doi giganţi energetici.

Citiţi aici ce include proiectul strategiei energetice a României pentru 2011-2035.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite