Cazul Vlădescu: Cum pot declaraţiile unui ministru să creeze haos în mediul economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eventuala trecere de la cota unică la impozitarea progresivă a veniturilor, anunţată „fără mandat“ de către ministrul Finanţelor, creează confuzie în mediul de afaceri. Stabilitatea fiscală era ultima certitudine pe care se mai bazau, cât de cât, micile şi marile afaceri. De ieri, nici aceasta nu mai e o certitudine.

Ideea că România „ar trebui să treacă de la cota unică la impozitarea progresivă", lansată ieri de Sebastian Vlădescu prin intermediul „Ziarului Financiar", ar putea face obiectul unor dezbateri mai mult sau mai puţin ample, dar în niciun caz nu trebuia enunţată de ministrul Finanţelor, mai ales în contextul economic actual.

Mai citiţi şi:

Vlădescu: "Majorarea TVA nu este ceea ce ne dorim / Măsurile bune erau cele pe care le decisesem iniţial"

Vlădescu: Salariile bugetarilor ar putea creşte în medie cu 7%, dacă vor fi concediaţi 70.000 de angajaţi

Aceasta este părerea unanimă a reprezentanţilor mediului de afaceri, stupefiaţi de declaraţiile ministrului Finanţelor. Ei sunt deranjaţi atât de eventualitatea trecerii de la un sistem fiscal la altul, în plină criză financiară, cât şi de faptul că anunţul în sine referitor la o asemenea măsură vine într-un moment total nepotrivit.

Risc de escaladare a evaziunii fiscale

„Dacă nu mai avem certitudinea că regimul fiscal va rămâne neschimbat la anul, atunci toate planurile de afaceri pot fi date peste cap, iar finanţările pentru diversele proiecte ar putea fi blocate", afirmă Ioan Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR-1903.

El arată, pe de altă poarte, că trecerea la un sistem progresiv de impozitare „nu are nicio bază economică şi, mai mult, a schimba regimul fiscal în contextul de acum înseamnă să arunci economia în haos".

Vrea Guvernul să încurajeze nemunca?

Corâci mai arată şi că România se numără printre ţările cu cele mai slabe grade de colectare a taxelor, astfel că schimbările bruşte, de acest gen, nu pot duce decât la escaladarea evaziunii fiscale. Impozitarea progresivă a veniturilor încurajează nemunca, iar Guvernul ar recurge din nou la măsuri de protecţie socială în loc să găsească soluţii de stimulare de dezvoltare economică, afirmă Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

„Am crezut că Guvernul a renunţat la obiceiul de a lua de la cei bogaţi pentru a da la săraci, dar se pare că generaţia mea nu va scăpa de această meteahnă. Impozitarea progresivă a veniturilor încurajează nemunca. Guvernul trebuie să ne spună dacă vrea să încurajeze munca sau dacă vrea doar protecţie socială. Prin acest tip de impozitare, Guvernul ne spune, de fapt, nu mai munciţi, nu mai contribuiţi la sistemul de pensii", a spus Pârvan.

De asemenea, liderul AOAR consideră că Executivul ar trebui să fie mai preocupat să asigure predictibilitate şi stabilitate fiscală. „Firmele s-au cam obişnuit cu lipsa de coerenţă a Guvernului şi, de asemenea, cu nerespectarea de către Executiv a obligaţiilor legale. În lipsa unor politici clare, avem parte de idei fragmentare. În Guvern, fiecare acţionează după interesele lui, nu există o politică coerentă. Lipsa de coerenţă este şi principalul motiv pentru care România nu a reuşit să iasă din criză", a conchis Pârvan.

Cota de TVA, redusă proporţional

Pentru încurajarea consumului, concomitent cu trecerea la impozitarea progresivă, ministrul Vlădescu vede necesară reducerea cotei de TVA la începutul anului viitor. Impozitarea progresivă a veniturilor „trebuie făcută în trepte mici care să plece cât mai de jos", afirmă Vlădescu.

El a precizat, pentru „Ziarul Financiar", că „proiectul meu de impozit progresiv pe venitul global nu este nici împotriva PD-L (care a iniţiat cota unică şi o susţine în continuare - n.r.), nici în favoarea PSD (susţinător tradiţional al impozitării progresive - n.r.). Este o opţiune strict profesională, bazată pe calcule ale experţilor din minister", a declarat Vlădescu.

Vlădescu vrea deductibilităţi

Ministrul Vlădescu susţine că introducerea impozitului pe venitul global în trepte progresive ar permite statului să încurajeze sistemele private de pensii şi de asigurări de sănătate, prin acordarea de deductibilităţi substanţiale.

Riscurile trecerii de la cota unică la impozitarea progresivă

Introducerea unui sistem progresiv de impozitare ar crea discriminări şi ar spori evaziunea fiscală. În acelaşi timp, menţinerea cotei unice ar promova clasa medie, odată eliminate categoriile exceptate la plată, afirmă experţii fiscali citaţi de agenţiile de presă.

Ei arată că niciun guvern nu a făcut nimic până în prezent pentru lărgirea bazei de impozitare. De-a lungul timpului, chiar şi după introducerea cotei unice, s-au creat excepţii la plată pentru tranzacţii speculative, fiind astfel avantajată pătura bogată a populaţiei, în defavoarea celor cu venituri salariale. Iar o posibilă reintroducere a impozitului progresiv nu ar crea decât noi posibilităţi de eludare a legii.

De cealaltă parte, oamenii de afaceri se tem că schimbarea regimului fiscal i-ar putea determina pe bancheri să fie (şi) mai reticenţi în acordarea de credite.

Vlădescu, urecheat de Boc

Premierul Emil Boc l-a pus la punct pe ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, transmiţându-i că nu a avut mandat pentru a dezbate public tema cotei unice şi a impozitării progresive, care nu a fost analizată şi aprobată în Guvern.

„Ministrul Finanţelor nu este mandatat să dezbată public teme precum cota unică şi impozitarea progresivă. Vă interzic în mod expres să introduceţi în dezbaterea publică teme şi proiecte care nu au fost discutate şi aprobate în Guvern", le-a spus Boc miniştrilor ieri, înaintea reuniunii comitetului interministerial pentru absorbţia fondurilor comunitare.

Premierul a spus că regretă că Vlădescu nu a participat la şedinţa de ieri, fiind plecat la Bruxelles. Vlădescu declarase că România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scăderea taxei pe valoarea adăugată.

O ieşire „total neproductivă"

Vlădescu a fost criticat şi de prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan, care a calificat drept „total contraproductivă" ieşirea sa. Potrivit liderului democrat-liberal, în partid nu s-a discutat despre eventuala renunţare la cota unică.

Şi deputatul Sulfina Barbu a arătat că PDL susţine în continuare această cotă, despre a cărei menţinere s-a discutat şi în Coaliţie. La rândul său, liderul UDMR, Marko Bela, a declarat însă că ar lua în considerare reintroducerea impozitării progresive chiar din 2011, dacă măsura ar asigura relansarea.

Opoziţia reclamă „falimentul guvernării"

Renunţarea la cota unică arată, de fapt - în opinia social-democraţilor - „falimentul guvernării de dreapta". „Ministrul Vlădescu declară clar falimentul guvernării, nesusţinând principala măsură a dreptei, cota unică", a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan.
„Guvernul a pierdut orice busolă, orice cârmă, orice direcţie", a criticat şi preşedintele PNL, Crin Antonescu. (Valentina Deleanu)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite