Vlădescu: "Majorarea TVA nu este ceea ce ne dorim / Măsurile bune erau cele pe care le decisesem iniţial"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice
Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice

Majorarea TVA de la 19% la 24% a fost deja agreată cu Fondul Monetar Internaţional şi asigură până la sfârşitul acestui an venituri suplimentare de 3,5-4 miliarde lei, permiţând României să se încadreze în ţinta de deficit de 6,8% din PIB, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Informaţiile au fost confirmate de către premierul Emil Boc la finalul şedinţei de guvern, care a precizat că majorarea TVA va fi aplicată de la 1 iulie.

Citiţi şi:

Şedinţa Guvernului s-a încheiat / Măsura luată de Guvernul lui Boc: majorarea TVA de la 19% la 24%

Boc despre majorarea TVA cu 5%: "Nu aveam altă decizie mai bună în acest moment"

Totodată, ministrul Sebastian Vlădescu a "decomadată această măsură este necesară ca să reuşim să păstrăm deficitul bugetar de 6.8%. (...) Creşterea se integrează în legea modificării Codului fiscal. Nu discutăm despre alte majorări."

Contrar spuselor lui Emil Boc, Vlădescu a declarat că majorarea TVA cu 5% nu este cea mai bună măsură pentru România, întrucât afectează pe toată lumea, iar pachetul iniţial propus era cea mai bună variantă.

"Dincolo de calmul pe care l-a menţionat domnul prim-ministru, eu nu pot să-mi ascund profunda dezamăgire pentru că majorăm TVA-ul. Nu o considerăm cea mai bună măsură pentru România în momentul de faţă. Am avut un program prin care operam acolo unde se făceau excese, unde bugetul României o luase razna, şi acest lucru nu ne-a fost permis. "

"Suntem în situaţia în care majorăm taxele. Nu este ceea ce ne dorim, nu este ceea ce credem că este bine pentru România, pentru economia românească sau pentru români. Este o măsură în care toată lumea este afectată. Este o măsură pe care nu ne-am dorită, o luăm pentru că este important să asigurăm stabilitatea macroeconomică şi capacitatea de finanţare în aceste condiţii. Măsurile bune erau cele pe care le decisesem, acelea trebuiau implementate. "

Guvernul va insista totodată ca Parlamentul să opereze modificările la legile privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, astfel încât aceste măsuri să poată fi aplicate de la 1 iulie.

Financial Times comentează poziţia vulnerabilă a Guvernului Boc, după decizia CCR / “România amână să-şi ia doctoria amară, ajutorul FMI păsuit”

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite