Pe ce se ceartă conducerea BCR cu salariaţii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Băncii Comerciale Române vor face astăzi grevă japoneză din cauza nemulţumirilor generate de negocierile cu managementul băncii privind unele drepturi din contractul colectiv de muncă. Dacă nu se ajunge la un consens între patronat şi sindicat până la 3 martie, când expiră contractul colectiv de muncă, angajaţii BCR sunt hotărâţi să înceapă greva generală.

Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa românească în funcţie de valoarea activelor şi controlată de grupul austriac Erste, revine din nou în peisajul protestelor declanşate de angajaţi. După ce la începutul lui 2009, negocierile dintre conducerea BCR şi salariaţi privind semnarea unui nou contract colectiv de muncă a dus banca foarte aproape de declanşarea unei greve generale, acum, situaţia se repetă.

Citiţi şi:

Angajaţii BCR au pichetat sediul central

Emil Boc le transmite salariaţilor: Dacă vă faceţi treaba şi sunteţi performanţi, legea vă apără

Actualul contract colectiv expiră la 3 martie, iar negocierile pentru semnarea unuia nou, purtate încă de la finele anului trecut, sunt anevoioase. Sindicatul acuză că se loveşte de inflexibilitatea conducerii privind discuţiile şi că li se taie salariaţilor unele drepturi, conducerea susţine că oferta făcută este una rezonabilă, chiar generoasă.

Clienţii nu sunt afectaţi de greva japoneză

Pentru că nu s-a ajuns la un consens între management şi salariaţi nici după ce vineri aproximativ 100 de membri din conducerea sindicatelor afiliate Federaţiei Sindicatelor Independente (FSI) din BCR au pichetat unul dintre sediile băncii din Bucureşti, angajaţii vor declanşa astăzi grevă japoneză.

Anunţul a fost făcut ieri la prânz de Ciprian Ionescu, preşedintele FSI. „Angajaţii vor face grevă japoneză doar mâine (n.r. - astăzi). Tragem un semnal de alarmă, să vadă că nu ne jucăm", a declarat pentru „Adevărul" Ciprian Ionescu. El a adăugat că la grevă vor participa 6.900-7.000 de angajaţi ai bănci.

Potrivit unor surse din interiorul băncii, banderolele ce se poartă în timpul grevei japoneze au fost trimise în unităţi către angajaţi încă de ieri-dimineaţă, înainte de anunţarea oficială a grevei. Greva japoneză este o formă de protest a angajaţilor, făcută publică, în care aceştia poartă pe braţ o banderolă albă, dar fără a recurge la încetarea lucrului. „Clienţii băncii nu vor fi afectaţi de greva japoneză desfăşurată de angajaţi. Nu va exista întrerupere de servicii sau de operaţiuni", au precizat reprezentanţii BCR.

Salariaţii vor bonus şi indexări cu inflaţia

Conducerea BCR a propus salariaţilor, în cadrul noului contract colectiv, acordarea, pe lângă cele 12 salarii lunare, a bonusului în funţie de performanţa individuală a fiecărui angajat.

Managementul a propus însă, în schimbul bonusului acordat în funcţie de performanţa globală a băncii, creşteri salariale, au explicat reprezentanţii BCR. Mai exact, o creştere cu 7% a salariilor pentru următorii doi ani, iar pentru cei cu salarii mai mici o creştere chiar mai mare. „Noi am făcut o ofertă pe care am apreciat-o ca foarte generoasă şi am fost uluit când sindicatul a refuzat-o", a spus Dominic Bruynseels, preşedintele băncii.

În replică, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Independente din BCR a spus că majorarea salarială propusă este de 2% în 2011, respectiv 5% în 2012, dar că sunt drepturi care li se elimină salariaţilor. Mai exact, includerea în contract a prevederii de indexare a salariilor cu 50% din rata inflaţiei în anul precedent, drept suspendat în contractul valabil în perioada 2009-2010.

În ceea ce priveşte bonusul de performanţă individuală, Ionescu susţine că „angajaţilor li se impun ţinte imposibil de atins" şi că în 2010 doar 50% din plafonul de bonusuri a fost plătit. „Nemulţumirea este legată, în principal, de faptul că aceasta nu este o negociere. Nu poţi să pui pumnul în gură şi să spui că dacă nu-ţi convine, asta este", a mai spus preşedintele FSI din BCR. 

Dacă nu se ajunge la un consens între management şi salariaţi până la 3 martie, când expiră actualul contract colectiv de muncă, Federaţia Sindicatelor Independente din BCR va declanşa procedura conflictului de interese. Următoarea etapă este concilierea desfăşurată cu Ministerul Muncii pentru găsirea unei soluţii, iar dacă nu se rezolvă conflictul, se trece la declanşarea grevei de averisment şi, ulterior, la greva generală.

Fără contracte colective

Din momentul intrării în vigoare a Legii de modificare a Codului Muncii, trimisă ieri la Parlament, pot fi negociate contracte colective de muncă valabile doar până la finele anului. Astfel, contractele colective ale BCR, semnate pe doi ani, nu se vor mai putea aplica şi în 2012 dacă managementul şi salariaţii nu ajung la un consens înainte de publicarea în Monitorul Oficial a acestei legi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite