Emil Boc le transmite salariaţilor: Dacă vă faceţi treaba şi sunteţi performanţi, legea vă apără

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a susţinut, luni, o declaraţie de presă, în care a prezentat cele mai importante modificări ale codului Muncii.

Principalele declaraţii ale premierului Emil Boc

- România este pe locul 114 din 139 de ţări în ceea ce priveşte rigiditatea pieţei muncii. Avem o legislaţie care nu dă posibilitatea românului să îşi găsească uşor un loc de muncă.

- Următoarea etapă va fi legată de reducerea contribuţiei de asigurări sociale.

- Modificarea Codului este necesară pentru ca românii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă, pentru ca salariaţii să poată fi plătiţi mai bine, pentru ca mai puţini angajatori să folosească munca la negru.

De ce e nevoie de modificarea Codului Muncii

- pentru ca românii să-şi găsească mai uşor un loc de muncă

- pentru ca angajatorii să poate angaja mai uşor salariaţi

- pentru ca salariaţii să poată fi plătţi mai bine

- pentru ca românii să-şi poată găsi mai uşor un al doilea loc de muncă, dacă vor dori

- cu cât mai puţine firme vor folosi munca la negru, cu atât vor exista mai multe contracte de muncă şi mai mulţi oameni vor fi asiguraţi la pensii, şomaj, asistenţă medicală

- această modificare face parte dintr-un program de creare de noi locuri de muncă. Următorul pas este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale

Modificările de bază aduse Codului Muncii

- contractul de muncă pe perioadă determinată va fi mărit de la 24 la 36 de luni. Se vor putea ocupa mai uşor locuri de muncă.

- durata maximă a timpului de lucru: durata maximă legală nu poate depăşi 48 ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie, durata timpului de muncă poate fi prelungită, cu condiţia ca orele calculate pe 3 luni să nu depăşească 48 de ore pe săptămână . Singura modificare pe care o aducem este că termenul de referinţă se modifică la patru luni. Deci calculăm media de 48 de ore pe săptămână, nu la trei luni, ci la patru luni. S-au făcut referiri la faptul că românii vor fi obligaţi să lucreze 16 ore pe zi. Nu este adevărat, pentru că respectăm Constituţia, adică durata normală a zilei de lucru este de 8 ore

- stabilirea performanţei ca şi criteriu de valoare.Prin contractul individual de muncă se stabilesc: obiectivele de performanţă individuală şi care sunt criteriile de evaluare a realizării acestor obiective. În cazul în care apare problema concedierii colective, criteriile sociale se aplică după criteriile de performanţă. Mesajul cel mai important pe care îl transmitem celor care lucrează în câmpul muncii este următorul: dacă îţi faci treaba şi eşti performant, legea te apără.

- sporul de noapte creşte de la 15% la 25% dacă timpul asfel lucrat reprezintă cel puţin trei ore din timpul de noapte. De sporul pentru munca de noapte vor beneficia în primul rând medicii, dar şi ceilalţi salariaţi care lucrează astfel.

- munca la negru. Am înăsprit sancţiunile pentru munca la negru. Pe de o parte amenzile se triplează pentru cei care utilizează munca la negru, iar pe de altă parte, dacă un angajator foloseşte mai mult de cinci salariaţi la munca la negru, pedeapsa este amendă penalaă sau închisoare de la 1 la doi ani cu posibilitatea ca instanţa să mai dispună şi alte măsuri

- agentul de muncă temporară este un intermediar de care piaţa muncii are nevoie, este omul care crează legătura cea mai bună între cererea şi oferta de muncă.

- concedierea colectivă - noul Cod nu dereglementează în niciun fel concedierea, nici individuală, nici colectivă. După terminarea contractului, angajatorul nu mai are niciun fel de obligaţii faţă de angajat, ci statul român.

- perioada de probă - în alte ţări există termene mai lungi decât cele prevăzute în Codul Muncii din România. În perioada de probă angajatul sau angajatorul pot decide dacă continuă colaborarea. Noi sprijinim o mobilitate de care piaţa muncii are nevoie.

Declaraţile ministrului Muncii, Ioan Botiş:

- Contractul colectiv de muncă la nivel naţional este activ şi rămâne în vigoare.

- Accept să fiu atacat fără nicio problemă, am lucrat în aproape toate domeniile economiei. Aş vrea să transmit liderilor sindicali că acest cod al muncii nu le favorizează interesele. Avem nevoie de reglementări pe fiecare nivel sectorial.

- Vrem o legislaţie în avantajul românilor şi al României, trebuie să devenim mai competitivi. Am mers pe varianta care avantajează cel mai mult lucrătorul român.

-  România are nevoie de mai mulţi salariaţi, de mai mulţi contributori.

- Am promovat modificările la Codul Muncii pentru că am constatat că în ultimii 20 de ani nu s-au făcut schimbări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite